Ocakta iş cinayetlerinde en az 111 işçi hayatını kaybetti

Uzmanlara göre iş güvenliği tedbirleri alındığında ve denetim yapıldığında önlenebilir olan iş cinayetleri nedeniyle Ocak 2022'de en az 111 emekçi daha yaşamını yitirdi.

Ocakta iş cinayetlerinde en az 111 işçi hayatını kaybetti

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi’nin Ocak 2022 iş cinayetleri raporuna göre en az 111 işçi geçtiğimiz ay iş cinayetlerinde hayatını kaybetti. Rapora göre, hayatını kaybeden emekçilerin 100’ü ücretli işçi ve memur, 11’i kendi hesabına çalışanlardan çiftçi ve esnaftan oluşuyor.

İSİG raporuna göre, en çok ölümün inşaat-yol, metal, ticaret-büro-eğitim, taşımacılık, sağlık, belediye-genel işler, konaklama, tarım-orman, madencilik, kimya, tekstil, enerji ve güvenlik işkollarında yaşandığı belirtildi. Raporda, "Ocak ayında iş cinayetlerinde ölenlerin 6’sı sendikalı işçi. Sendikalı işçiler metal, kimya ve taşımacılık işkollarında çalışıyordu. Ancak sağlık, belediye, eğitim gibi işkollarında ölen sendikalı işçi sayısını tespit edemediğimizin altını çizmek gerekiyor" denildi.

BAKIMI YAPILMAYAN ARAÇLAR VE AĞIR ÇALIŞMA KOŞULLARI İŞ CİNAYETLERİNE YOL AÇIYOR

En fazla ölüm nedenlerinin trafik-servis kazası, Covid-19, ezilme-göçük, yüksekten düşme, intihar, kalp krizi, şiddet, elektrik çarpması ve nesne çarpması sonucu yaşandığının altı çizilen raporda şöyle denildi: "Trafik kazalarında birçok sektörden işçi servislerinin devrilmesi ve taşımacılık işkolundaki ölümler dikkat çekiyor. Özellikle araçların yeterli bakımının yapılmaması veya yolcu taşımaya uygun olmaması, şoförlerin ağır, uzun çalışma koşullarının altını çizmeliyiz. Yine moto kurye ölümleri de her hafta meydana gelen iş cinayetleri arasında."
Ocakta iş cinayetlerinde en az 111 işçi hayatını kaybetti - Resim : 1

İş cinayetlerinde ölen 111 kişiden 11’inin kadın işçi olduğu aktarıldı. Kadın işçi cinayetlerinin ticaret, metal, taşımacılık, sağlık, konaklama ve genel işler işkollarında meydana geldiği kaydedildi.
Ocakta iş cinayetlerinde en az 111 işçi hayatını kaybetti - Resim : 2

‘COVİD, İŞÇİ SINIFI HASTALIĞI OLDU’

"Covid-19 ise iki yıldır işçi sınıfı hastalığı olarak gündemimizde. Gelinen noktada neredeyse hiçbir kamusal sağlık önlemi almaksızın toplumun özellikle (yaşlılar, kronik hastalar gibi) kırılgan gruplarını ölüme terk eden, bir günde 250-300 insanın ölmesinin adeta normal sayıldığı bir ‘bırakınız ölsünler’ politikası egemen olmuş durumda. İntiharlar ise geçinemeyen işçilerin banka ve tefecilerden aldıkları borçları geri ödeyememeleri ve yapılan baskılar nedeniyle artıyor."

EN ÇOK ÖLÜM İSTANBUL’DA

En çok ölümün İstanbul’da yaşandığına yer verilen İSİG raporunda şehirlere göre ölümler şu şekilde sıralandı:

"14 ölüm İstanbul’da, 12 ölüm Kocaeli’nde; 8 ölüm İzmir’de; 7 ölüm Denizli’de; 6 ölüm Bursa’da; 4’er ölüm Ankara, Kayseri ve Muğla’da; 3’er ölüm Antalya, Aydın, Çorum, Mersin ve Sakarya’da; 2’şer ölüm Adana, Batman, Çanakkale, Erzurum, Eskişehir, Karabük, Konya, Manisa ve Urfa’da; 1’er ölüm Adıyaman, Aksaray, Ardahan, Bolu, Antep, Hakkari, Hatay, Maraş, Kırıkkale, Kırşehir, Kütahya, Malatya, Mardin, Siirt, Trabzon, Uşak, Yalova, Kuzey Kıbrıs ve Çin’de meydana geldi…"

İSİG Meclisi, ocak ayında hayatını kaybedenlerin 111 emekçinin isimlerini de sitesinde yayınladı.

isig ocak ayı