Direnişteki Özak Tekstil işçilerine gazlı, coplu saldırı: Üretim durdu, tüm işçiler direnişe katıldı
Urfa'da baskı ve mobbinge karşı 10 gündür direnen Özak Tekstil işçilerine jandarma biber gazı ve copla saldırdı. Gözaltına alınan 22 kişi serbest bırakıldı. Fabrikada üretim durdu, tüm işçiler direnişe katıldı.
Sinan ŞAHİN
ANTEP - Özak Tekstil işçileri, 27 Kasım'dan bu yana direnişini sürdürüyor. Fabrikanın önünde barikat kuran jandarma bu sabah işçilere biber gazı ve copla müdahale etti. BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen, sendikanın örgütlenme uzmanları Deniz Kar ve Mazlum Ayçiçek ile 19 işçi gözaltına alındı.
ÜRETİM DURDU, TÜM İŞÇİLER DİRENİŞE KATILDI
Jandarma müdahalesinin ardından Özak Tekstil'de üretim tamamen durdu. Tüm işçiler direnişe katıldı. Gözaltına alınan BİR TEK SEN yöneticileri ve işçiler ise karakolda tutuluyor.
'JANDARMA, KADIN İŞÇİNİN KAFASINA COPLA VURDU'
Artı Gerçek'e konuşan işçi Şeyma Çavur, "Sabahın ilk saatlerinde biber gazıyla bize müdahale ettiler. Jandarma başörtülü kadın işçileri copladı. Kadın işçilerin kafasına copla vurdular. Şu an fabrika içindeki işçi arkadaşlarımızdan da bize destek vermek için dışarıya çıkanlar var. Bu soğukta ekmeğimiz ve onurumuz için buradayız. Burada kalmaya devam edeceğiz, kararlıyız" diye konuştu.
GÖZALTINA ALINAN İŞÇİLER VE SENDİKA YÖNETİCİLERİ SERBEST BIRAKILDI
Jandarma tarafından darp edilerek gözaltına alınan BİRTEK SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen, sendikanın örgütlenme uzmanları Deniz Kar ve Mazlum Ayçiçek ile 16 işçi serbest bırakıldı. Sosyal medyada hesabından açıklama yapan Türkmen, "Gözaltına alınırken bazı kadın ve erkek işçi arkadaşlarımız darp edildi, hakarete uğradık. Ama iyiyiz, dimdik ayaktayız. Dünden daha kararlı, daha inançlı, daha moraliyiz. Direne direne kazanacağız" dedi.
TÜRKMEN: HAKKIMIZI ALANA KADAR DİRENECEĞİZ
Serbest bırakıldıktan sonra fabrikanın önünde direnişteki işçilere seslenen BİRTEK SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen, "Direniş 10. gününde ve son bir haftada üçüncü gözaltımız. Bundan sonra ne yapacaklar bilmiyoruz ama ne yaparlarsa yapsınlar biz haklıyız ve hakkımızı alana kadar direneceğiz. Bu fabrikanın önünden taleplerimiz kabul edilmeden, haklarımızı almadan hiçbir yere ayrılmayacağız. Her gün bizi gözaltına alabilirsiniz, TOMA'larla biber gazlarıyla müdahale edebilirsiniz ama biz yine bugün olduğu gibi buraya geleceğiz" dedi.
'FABRİKA MÜDÜRÜ İŞÇİLERİ TEHDİT EDİYOR'
Fabrikada işçilere zulüm yapıldığını söyleyen Türkmen, "Daha önce çok daha çirkin şeyler yaşandı. Bu fabrikada patronun değnekçiliğini yapan bir sarı sendika var. Dün fabrikanın müdürü içerdeki işçilere, 'Tek bir emrimle dışardakileri süpürtürüm, coplatarak aldırırım. Herkes ayağını denk alsın' diyor. Dışardaki kolluk kuvvetlerinin komutanıymış gibi içerdeki işçileri tehdit ediyormuş. Buradan bir kere daha sesleniyorum. Başta Hamit Akbalık olmak üzere 10 gündür bu fabrikanın önünde bir sürü hukuksuzluk yaşandı. Kadın arkadaşlarımız gözümüzün önünde darp edildi. Hakarete uğradık. Bizi böyle korkutacaklarını sanıyorlarsa yanılıyorlar" diye konuştu.
'BU BARİKAT BURADAN KALKACAK'
Mücadeleye devam edeceklerini dile getiren Türkmen, "Bu barikat buradan kalkacak. Bu hukuksuz uygulama kalkacak. Patron taleplerimizi karşılayana kadar, işçilerin anayasal hakları kabul edilene kadar biz fabrikanın önünde direnişimizi sürdüreceğiz. Yok eğer bu barikat burada kalacaksa yasaksa buraya girmek, hiç kimse içeri girmeyecek. Her şeyi göze aldık. Her bedeli ödemeye hazırız" dedi.
'SENDİKA HAKKI İÇİN SÜRDÜRDÜĞÜ HAKLI DİRENİŞİ KAZANACAK'
HEDEP Urfa Milletvekili Dilan Kunt Ayan, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamayla işçilerin direnişine destek verdi:
"Bu iktidar patronların, güçlülerin, emek hırsızlarının iktidarı olsa da Urfa Özak işçisinin baskı ve mobbinge karşı, sendika hakkı için sürdürdüğü haklı direnişi kazanacak! Sermaye sınıfının bekçilerine dönen kolluğun gücü bir kez daha patronlara değil hakkını arayan işçilere yetti. Jopla ve gazla saldırılarak gözaltına alınan sendika üyeleri ve direnişteki Özak Tekstil işçileri derhal serbest bırakılmalı, işçinin grev hakkına yapılan saldırının sorumluları hesap vermelidir."
'URFA, ÖZAK PATRONUNUN DEREBEYLİĞİ Mİ?'
Sosyal medya hesabından açıklama yapan EMEP Antep Milletvekili Sevda Karaca ise "Urfa'da Özak Tekstil işçileri bu sabah jandarmanın coplu biber gazlı saldırısına uğradı. Urfa'da bir barbarlık yaşanıyor. Urfa, Özak patronunun derebeyliği mi? Patronun çıkarları her türlü yasadan, hak ve kukuktan üstün mü? İşçiler ve sendika yönetİcileri derhal serbest bırakılsın" dedi.
NE OLMUŞTU?
Urfa Organize Sanayi Bölgesinde yaklaşık 700 işçinin çalıştığı Özak Tekstil'de 450 işçi Hak-İş'e bağlı Öz İplik İş Sendikasından istifa ederek BİRTEK SEN'e üye oldu. Sendika değişikliğinin ardından baskı ve mobbinge maruz bırakılan işçiler, 27 Kasım pazartesi günü bir kadın işçinin işten çıkarılmasının ardından iş bıraktı.
ÖNCE YASAK SONRA GÖZALTI
Urfa Valiliği, 29 Kasım'da kentte dört günlük eylem ve etkinlik yasağı getirdi. Yasağın ardından jandarma işçilere müdahale etti. BİRTEK SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen, sendikanın bölge temsilcisi Çayan Dursun ve örgütlenme uzmanı Mazlum Ayçiçek jandarma tarafından gözaltına alındı.
SENDİKA VE İŞÇİ TEMSİLCİLERİ BOZDAĞ'IN BAŞDANIŞMANI İLE GÖRÜŞTÜ
Direnişin 6. gününde TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ'ın katıldığı toplu açılış törenine gitmek isteyen işçiler polis tarafından engellendi. BİRTEK SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen ve işçi temsilcileriyle Bozdağ'ın başdanışmanıyla görüşerek sorunları anlattı. İşçiler, 4 Aralık'ta de kent merkezindeki Rabia Meydanında eylem yaptı.
LEVİ'S YETKİLİSİ İŞÇİLER VE İŞVERENLE GÖRÜŞTÜ
Özak Tekstil'in üretim yaptığı Levi's firması Polonya'dan bir yetkiliyi Urfa'ya gönderdi. İşçiler ve işverenle görüşen Levi's yetkilisi uzlaşma için çaba harcayacaklarını söyledi.
Levi's yetkilisi, direnişteki Özak Tekstil işçileriyle görüştü
Özak Tekstil işçilerinin direnişi 9'uncu gününde: Yasak kalktı, barikat kalkmadı
Özak'ta işçi direnişinde yedinci gün: ‘Haklarımız için direnmekten vazgeçmeyeceğiz’
Özak Tekstil direnişi 5'inci gününde: Jandarma barikat kurdu, işçileri fabrikanın önüne sokmadı