Sokaktan seslendiler: Emeklilere seyyanen zam yapılsın

Sokaktan seslendiler: Emeklilere seyyanen zam yapılsın
Emekli maaşının gerçek enflasyona ezdirildiğini söyleyen Yıldız, iktidara taleplerinin kabul edilmesi yönünde çağrıda bulundu.

+GERÇEK- Tüm Emekliler Sendikası (EMEKLİ-SEN) İstanbul Şubesi, 2 bin 500 TL’ye çıkarılan en düşük emekli aylığına tepki amaçlı Kadıköy İskele Meydan'da basın açıklaması gerçekleştirdi. 

Ülkede 13 milyon emeklinin bulunduğunu 6 milyon emeklinin ise geçinemediği için çalışmak zorunda kaldığı vurgusu yapılan açıklamada zamların geri alınması talep edildi. 

Açıklamada, "Artık Yeter! Her şey yalan, açlık ve yoksulluk gerçek", "Emekli maaşı ile geçinemiyoruz. İnsanca yaşam istiyoruz. Maaşlara ek zam istiyoruz" pankartı yer alırken, "Emekli sendikaları haktır, kapatılamaz", "Sefalet ücreti değil insanca yaşayacak ücret istiyoruz" dövizleri taşındı. 

Açıklamaya HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu, Emekliler Dayanışma Ağı, Devrimci Parti, Tüketiciyi Koruma Derneği (Tukoder) ve TKP destek verdi. 

"Siyasal iktidara açık çağrımızdır" başlıklı basın metnini TÜM EMEKLİ-SEN Başkanı Hüseyin Yıldız okudu. Emeklilerin bu ülkede her şeyin yaratıcısı olduğunu belirten Yıldız, ülkede 13 milyon emeklinin var olduğunu söyledi. Yıldız, emekli olan kişilerin çalışma hayatına başladığı zaman devletle emekli olacaklarına dair sözleşme imzaladıklarını, sözleşme gereği çalışanlar ve emeklilerin vefatı halinde geriye kalan dul ve yetimlerin de güvence altına alındığını söyledi. 

Ancak devletin sözleşmeyi tek taraflı emeklilerin aleyhine işlettiğini vurgulayan Yıldız, devletin tercihini emek yerine sermayeden yana kullandığını dile getirdi. 

'VERİLEN SÖZLER TUTULMADI' 

Yıldız, "Önce yaş haddi düzenlemesi çıkartıldı. Sırasıyla 2000 ve 2008 yıllarında yapılan düzenlemelerle emeklilikte maaşa bağlama oranları yüzde 70’ten, yüzde 20’lere kadar düşürüldü. Dul ve yetimlerin yüzdelik dilimleri küçültüldü, çocukların sağlık güvencelerine yaş sınırı getirildi, intibak yasası çıkarılacağı sözü verildi, ancak verilen sözler tutulmadı. Bugün bin 500 TL’den 2 bin 500 TL’ye çıkarılan en düşük emekli aylığı sözüm ona 'reform' diye sundukları bu 'düzenlemelerin' sonucudur" diye konuştu. 

'EMEKLİLER ENFLASYONA EZDİRİLDİ'

Reform adı altında bütün düzenlemelerin "emeklilerin cebine el atmaktan öteye geçmedi" diyen Yıldız, yıllık ulusal büyümeden emeklilere pay verilmediğine dikkat çekerek, "Yetmedi; TÜİK denen sahibinin sesi kurumunuzca, yıllık gerçek enflasyon rakamı çarpıtılarak düşük gösterildi, emekliler enflasyona ezdirildi" dedi. 

ZAM FURYASI

Yıldız açıklamasını şu sözlerle sürdürdü: "Bütün bunlar yetmezmiş gibi Aralık ayında tükettiğimiz elektriğe yüzde 52 ile yüzde 130 arasında, doğalgaza da yüzde 25 zam yapıldı. Bu zam furyasını 1 Ocak 2022 tarihli gösterip, gerçekleşecek enflasyon oranı düşük gösterildi. Bu kurnazlıkla emekli maaşları gerçek enflesyona ezdirildi.

Son bir yılda beyaz peynire yüzde 141, süte yüzde 114, yumurtaya yüzde 177, yağa yüzde 80, ekmeğe yüzde 71, bakliyata yüzde 112, mutfak tüpüne yüzde 90 zam yapıldı. Et, giyim ve kiraların fiyatları da alabildiğine arttı.

'ÜLKEYİ YÖNETENLER ADİL DAVRANMIYOR'

Üretici fiyat endeksinin yüzde 80 olduğu bir yerde anlaşılıyor ki; önümüzdeki dönemde de enflasyon çok yükselecek ve geçinmemiz imkansız olacaktır. Bu da ülkeyi yönetenlerin hiç adil olmadığını gösteriyor. Unutmayın ki; biz 13 milyon seçmeniz, zamanı gelince hayatı bize zindan eden siyasi iktidarı da onun yalan makinası TÜİK’i de hesaba çekeceğiz. Yaşamlarımız üzerinde söz ve karar sahibi olacağız."

TALEPLER

Yıldız, emeklilerin taleplerini ise şöyle sıraladı:  

-Zaman geçmeden emeklilerin sendikal örgütlenme hakkının önündeki anti demokratik uygulamaları kaldırın! Bunun için gerek uluslararası sözleşmelerde, gerekse de anayasada bir engel yoktur. Sendikalarımızla masaya oturun, iç hukukla ilgili düzenlemeleri yapın!

- Acilen, tüm emeklilere seyyanen bir zam yapın!

- Aylık bağlama oranlarında 2000 yılı öncesi uygulamalarına dönün!

- Açlık sınırının 4 bin 652 TL, yoksulluk sınırının 13 bin 598 TL olduğu bir ülkede, 2 milyondan fazla emekli 2 bin 500 TL emekli aylığına mahkum edilmiştir. Bu nedenle en düşük emekli aylığını asgari ücretin ve açlık sınırının, ortalama emekli maaşını yoksulluk sınırının üstüne çıkarın!

- Günümüzde dini bayramlarda verilen sözde ikramiyeler, bayram harçlığına dönüşmüş durumdadır. İkramiyeleri emeklilerin refah düzeyine katkıda bulunacak şekilde düzenleyerek yılda 4 kez, birer maaş düzeyine çıkarın!

- Doğalgaz, elektrik ve şehir içi ulaşım bedellerinin emekli aylıkları içindeki payı Dünya ortalamasının çok üstündedir. Bu insafsız ve akıl dışı uygulamadan vazgeçin, zamları geri çekin!

- Doğalgaz, elektrik, su, ulaşım gibi temel ihtiyaç maddelerini emekliler için yüzde 50 indirimli yapın!

- Gerek iyi beslenememe, gerekse de yaşlanma ve pandemi koşulları, emeklilerin sağlık sorunlarını daha da arttırmış, zaten yetersiz ve kalitesiz olan sağlık hizmetlerine ulaşımı daha da zorlaştırmıştır. Üstelik hijyen ve maske gibi giderler de sağlık giderlerini arttırmıştır. Bu nedenle sağlık hizmetlerinden alınan katkı paylarını kaldırın!"

Öne Çıkanlar