Trendyol Go işçileri direnişte: 'Yüzde 400 büyüdük ama size zam yok'

Trendyol Go işçileri direnişte:  'Yüzde 400 büyüdük ama size zam yok'
Trendyol Go şirketinde motokuryelik yapan işçiler bekledikleri zammı alamadıkları için direniş başlattı. İşçiler, "Biz bir aileyiz yalanına karnımız tok" dedi.

Artı Gerçek- Trendyol’da geçen sene başlayan ve çalışanların kazanımıyla sonuçlanan kurye eylemlerinin ikincisi bugün başladı. Trendyol Go kuryeleri bugün kontak kapattı.

1 Ocak tarihinde yapılacağı söylenen zammın yapılmadığını belirten işçiler, Şirket tarafından açıklanan zam miktarını, güvencesiz/sağlıksız şekilde çalışmayı, uzun çalışma saatlerini protesto etti.

İstanbul'un farklı noktalarından Alibeyköy'de yer alan ofis önüne giden motokuryeler, biz bir aileyiz yalanına tok olduklarını ve haklarını almadan gitmeyeceklerini belirtti.

Motokurye Kargo Çalışanları adıyla açılan sosyal medya hesabı üzerinden video yayımlayan işçiler şu ifadeleri kullandı:

"Size hakkınızı vermeyenler burada hakkınızı yiyiyorlar. Hakkınızı yedirmeyin hakkımızı yedirmiyoruz. Bugünkü zam açıklamasını normalde 1 Ocak'ta yapacaklardı ama 15 gün bizi beklettiler. Diğer firmaların yaptığı zam oranlarına göre bizi oyaladılar. Biz 15 gün bedava çalıştık. Ona rağmen dün çıktılar, hepimiz gittik o anı bekliyoruz, bize ne zam yapacaklar diye. Dediler ki, "Arkadaşlar biz bir aileyiz. 2,5 yılda yüzde 400 büyüdük ama size zam yok" dediler.

Bir diğer çalışan, "Bundan kaç gün önce size zam yapacağız diye bütün fiyatları indirdiler. İndirdikleri fiyatları bir daha bize sundular. Bizimle dalga geçiyorlar. Size mobbing uygulamıyoruz diyorlar, kimse sizin üzerinizde baskı yapmıyor diyorlar. iki hafta çalışmayınca bize 23 saat alevli saatte çalışacaksın diyorlar. Alevli saatte akşam 6'dan gece 10'a kadar. Ben niye 10'a kadar çalışmak zorunda mıyım ya? Çocuğu olan var. Evinde ekmek isteyen var. böyle bir şey mi var ya, illa ki çalışacaksın diyorlar" ifadelerini kullandı.

Başka bir motokurye ise, "hastaneye para ödüyoruz. Normalde Bağ-Kur'luyuz ama ödeyemiyoruz. Neden ödeyemiyoruz, çünkü gelirimiz giderimizi karşılamıyor. biz bu sıkıntıları yaşıyoruz" dedi.

NE OLMUŞTU?

Geçen yıl da Trendyol’da kendi namına çalışan sözleşmeli teslimatçılar, hak edişlerine yapılan yüzde 11’lik zammı protesto etmek amacıyla İstanbul’da kontak kapatma eylemleri başlatmış; bu eylemler ülke geneline yayılmıştı.

Trendyol, çalışanların hak edişlerinin 10 bin TL’nin altında kalmadığını söylerken, çalışanlar ise masraflar çıkarıldığında kendilerine 4 bin TL kaldığını aktarmıştı.

Trendyol Express çalışanlarının eylemleri sonuç vermiş; sözleşmeli teslimatçıların maaşlarına yüzde 39 zam yapıldı ve aylık toplam hak edişlerinin 12 bin 500 TL + KDV olacağı belirtilmişti.

Artan hayat pahalılığına rağmen yapılan düşük zamlar birçok sektörde eylem dalgası yaratmıştı.

Esnaf kuryelerle başlayan süreç, tekstil, gıda ve perakende sektörlerine sıçramıştı. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar