Erdoğan Soçi'de: Olası Suriye Operasyonu da gündemde
Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin'in davetlisi olarak özel uçak 'TUR' ile saat 13.00'te Rusya'nın Soçi kentine giden Erdoğan'a ziyarette Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı Hakan Fidan, İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir de eşlik ediyor.
Saat 14.25'te Rusya'nın Soçi kentine ulaşan Erdoğan ile Putin, saat 15.20'de Rus Sanatoryum'da bir araya geldi.
"SURİYE'DEKİ GELİŞMELERİ ELE ALMAMIZ BÖLGEYE RAHATLAMA GETİRECEK"
Görüşmenin basına açık bölümünde konuşan Erdoğan Putin'e teşekkür ederek Tahran ziyaretinin ardından 17 gün aradan sonra tekrar bir araya gelişleri sebebiyle memnuniyetini ifade etti.
Her iki ülke heyetinin Türkiye'de yaptığı görüşmelerin de verimli geçtiğini bildiren Erdoğan, "Siyasi, ekonomik ve ticari alanlarda birçok konuları ele aldılar ve şimdi de bizim bu konulardan sonra buna bir adeta nokta koymamız inanıyorum ki Türkiye-Rusya ilişkilerinde çok farklı bir sayfayı da açacaktır. Gerek enerjide gerek Karadeniz hattının tarımda, tahılda buradan atılan adımlar, turizmde yapılan görüşmeler, ulaşımla ilgili olarak atılan adımlar ki bütün bunlarla beraber bölgedeki bazı adımların atılması, bunlar gerek heyetlerimizin yaptığı ama bizim de bugün başa baş ikili bu görüşmeyi yapmak suretiyle Türkiye ve Rusya'nın bölgede oynadığı rolü ortaya koyması bakımından çok önemli." ifadelerini kullandı.
Erdoğan sözlerini "Suriye'deki gelişmeleri bu vesileyle özellikle ele almamız inanıyorum ki bölgeye ayrıca rahatlama getirecektir. Terörle mücadelede dayanışmamız büyük önem arz ediyor ve bu konuyla ilgili olarak da atacağımız adımlar, yapacağımız görüşmelerle inanıyorum ki bir güç kazanacaktır." diye sürdürdü.
ERDOĞAN: AKKUYU'NUN BELİRLENEN ZAMANDA BİTİRİLMESİ ÇOK ÖNEMLİ
"Sizin de ifade ettiğiniz gibi Akkuyu konusu büyük önem arz ediyor. Enerji alanında Akkuyu konusunu bugün sizlerle bir noktaya getirmemiz onu belli bir yerde gerçekten değerlendirerek, karara bağlanmamız Akkuyu'daki süreci ertelemeye fırsat vermeyecektir." diyen Erdoğan "Çünkü belirlenen takvimin işlemesi ve Akkuyu'nun belirlenen zamanda bitirilmesi çok çok büyük önem arz ediyor. Zira Türkiye'nin enerji temininde yüzde 10 enerji potansiyelini Akkuyu Enerji Santrali halledecek ve bu konuyla ilgili olarak da etraflıca bir görüşme yapmamızın faydalı olacağına inanıyorum" dedi.
PUTİN: SURİYE KONUSUNU MUHAKKAK ELE ALACAĞIZ
Sputnik'in aktardığına göre Rus lider Putin de "Suriye başta olmak üzere bölgesel konuları görüşeceğiz. Suriye konusunda Erdoğan'ı ilgilendiren tüm meseleleri muhakkak ele alacağız, göz ardı etmeyeceğiz." ifadelerini kullandı.
Ukrayna ve Rusya arasındaki tahıl koridoru anlaşmasına varılabilmesinde üstlendiği rol için Erdoğan’a kişisel olarak teşekkür eden Putin, "Sizin doğrudan katılımınız ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin (Antionio Guterres) arabuluculuğu ile Ukrayna’daki tahılın Karadeniz limanlarından sevkiyatı konusu çözüldü. Sevkiyat başladı bile. Size hem bunun için hem de Rus tarım ürünleri ve gübresinin dünya pazarlarına kesintisiz tedariki hususunda ‘paket karar’ alındığı için teşekkür etmek istiyorum." dedi.
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, görüşmenin ardından iki liderin bir basın toplantısı düzenlemeyeceklerini açıklamıştı.
Erdoğan ve Putin 29 Eylül 2021'de yine Soçi’de bir araya gelmiş, yaklaşık 3 saatlik baş başa görüşmenin ardından bir açıklama yapmamayı tercih etmişlerdi.
ERDOĞAN, OLASI SURİYE OPERASYONU İÇİN DESTEK ARAYACAK
BBC'nin haberine göre, Erdoğan’ın Soçi görüşmesi sırasında Putin’den Suriye'nin kuzeyine olası operasyon konusunda daha esnek bir tavır takınmasını isteyebileceği, askeri harekatın sınırlı olacağı güvencesini vermesi öngörülüyor.
Rusya’nın Suriye’nin hava sahasını kontrol altında tutuyor olması nedeniyle olası bir operasyonda Türkiye’nin bu konuda Rusya ile uzlaşması gerekiyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan daha önce yaptığı açıklamalarda Türkiye’nin, Tel Rıfat ve Münbiç’in "YPG’den temizlenmesi" ve "güvenli bir bölge" oluşturulması için Suriye’nin kuzeyine bir askeri operasyon düzenleyeceğini duyurmuştu.
KARABAĞ SORUNU DA GÜNDEME GELEBİLİR
Sputnik'in aktardığına göre, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine olası askeri harekatı ve Ukrayna operasyonu sonrası Türkiye'nin arabuluculuğuyla tarafların imzaladığı tahıl koridoru anlaşması iki lderin görüşmesinin gündemindeki öncelikli başlıklar olacak.
İkili ekonomik, ticari ve enerji işbirliği, Mersin Akkuyu'da devam eden nükleer santral projesinin de görüşmede ele alınacağı belirtiliyor.
Ukrayna ve Rusya, Türkiye ve Birleşmiş Milletler (BM) ayrı ayrı anlaşmalar imzalamış ve böylece Ukrayna tahılının dünya pazarlarına ulaştırılmasının önünü açmışlardı. Bu kapsamda ilk gemi 3 Ağustos’ta Türk boğazlarından geçerek Lübnan’a doğru seferini devam ettirmişti.
Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov, Suriye ve Ukrayna'daki gelişmelerin yanı sıra Karabağ’daki son gelişmelerin de görüşmede konuşulabileceğini ifade etmişti.