Eser Karakaş:‘Seçime kadar asgari ücreti, memur ve emekli maaşlarını üç-dört kere artıracaklar’
Gündemin Gerçekleri’nde yeni bir haftaya ekonomi konuşarak başladık. Konuğum, Strasbourg Üniversitesinden, aynı zamanda +Gerçek yazarı olarak tanıdığınız Eser Karakaş’tı. Eser Karakaş ile iktidarın Rus oligarkların Türkiye’ye getireceği plananlanan dövizlerle cari açığı kapatma düşüncesini, tarım politikasını ve ekonomide öne çıkan diğer konuları konuştuk.
Türkiye, özellikle şu tuhaf yönetim biçimine geçtiğinden beri iki alanda belini doğrultamadı: Ekonomi ve hukuk. Ne hukukta evrensel standartların yanına yaklaşabildik ne de ekonomide bir arpa boyu yol katedebildik. Milli gelirin üst üste sekiz sene boyunca düşmesi de AKP iktidarına nasip oldu -nereden nereye…
Rusya’nın Ukrayna’ya savaş açmasından sonra Batı da ekonomik yaptırımlarla Rusya ekonomisini çökertme yolunu tercih etti. Bu tercihle birlikte Rusya’nın ve Putin’in temsil ettiği otoriterlik ile insan haklarını ve demokrasiyi önceleyen Batı değerlerinin bir mücadelesi başladı. Avrupa, bu savaşta Batı değerlerinden taviz verilmeyeceğini ilan ederken, Churchill’den sonra bütün parlamentolara hitap etmek de Zelensky’nin payına düştü.
Peki, böyle bir yarılmada Türkiye hem Batıyla iyi geçinip hem de Rusyalı oligarkların parasını ülkeye çekebilir mi? İçerde Putinci dışarda Batılı bir denge yürütülebilir mi?
Eser Karakaş, Türkiye’nin oligarkların parasını çekmeyi düşünmesinin seçim ekonomisi açısından mantıklı olabileceğini ama bunun çok daha büyük bedellere yol açacağını ifade ederken bunun siyasal miyopluk olduğunu söyledi.
Uzağı görememek diye nitelediği bu düşünceyi çok tehlikeli bulduğunu şu sözlerle anlattı: "Türkiye’nin bir temel problemi var: Büyümek. Bunun için de kaynağa ihtiyacı var.
İçerde yok bu kaynak. Türkiye’nin sistematik dış kaynağa ihtiyacı var. Bu ‘doğrudan yabancı sermaye girişi’ olur ama ‘oligark parası’ olmaz! Neden? Çünkü şöyle bir sıkıntı var: Türkiye, Batı’nın yasal gördüğü parayı sürekli olarak çekmek zorunda. Bütün dünyanın ambargo koyduğu oligarkların parasıyla büyümek diye bir düşünce olamaz."
Türkiye’nin kara para konusunda gri listede olduğunu belirten Eser Karakaş, böyle bir yönelimin sonucunda Türkiye’nin kara listeye dahi düşebileceğini söyledi.
Nureddin Nebati’nin "hem büyüyeceğiz hem de cari fazla vereceğiz" teorisinin mümkün olmadığına değinen Prof. Karakaş, özellikle Cannes’daki "arkamda Cumhurbaşkanı var, paranızı buraya getirin, merak etmeyin gerekirse bürokrasiyi alaşağı ederiz," sözü sonrasında görevden alınacağı konuşulan Bakan Nebati’nin, daha kardeşinin faiz indirimini açıkladığı gün oradan alınması gerektiğini ifade etti.
Türkiye’nin tarımda en temel sorununun verim olduğunu söyleyen Eser Karakaş, tarımda çalışan 5 milyon nüfusun üretiminin, Fransa’daki 450 bin kişinin üretiminden yüzde 20 düşük olduğunu hatırlattı. Fransa coğrafyasının yarısının tarım alanı olduğunu söylerken Türkiye’de "tarımsal işletme büyüklüğü" Batı standartlarının çok altında olduğu müddetçe asla istenen seviyenin yakalanamayacağını vurguladı.
MHP Milletvekili Saffet Sancaklı’nın iddiasının doğru olduğunu, asgari ücretin temmuzda artırılacağını düşündüğünü söylerken "Enflasyon hep önden gittiği için memur maaşlarında, emekli maaşlarında ve asgari ücrette seçim öncesinde üç ya da dört artış daha bekliyorum," dedi.