EKONOMİ POLİTİKALARI ÜCRETLİ KESİMİ NASIL ETKİLEYECEK?

Ekonomist Prof. Dr. Haluk Levent: Her ne kadar ‘güvenceli esneklik’ olarak adlandırılsa da ‘esnekliğin’ bizatihi ortamın içerisinde bulunması, güvencenin radikal olarak ihlali anlamına geliyor. Radikal toplumsal sözleşme değişikliği gerektiren bir şey”

Artı Gerçek - Prof. Dr. Haluk Levent, orta vadeli programda yer alan hedefleri ve ekonomi yönetimince belirlenen yeni politikaları; bakan Mehmet Şimşek’in son zamanlardaki açıklamaları üzerinden yorumladı.

Levent, OVP’de öngörülen “işgücü piyasalarının güvenceli esnekleştirilmesi”ni anlattı; “Her ne kadar ‘güvenceli esneklik’ olarak adlandırılsa da, ‘esnekliğin’ bizatihi ortamın içerisinde bulunması, güvencenin radikal olarak ihlali anlamına geliyor. Bu radikal bir toplumsal sözleşme değişikliği gerektiren bir şey” dedi.

OVP’yi “kafası karışık bir iktisat yönetiminin işareti” olarak yorumlayan Levent, problemlerin koordineli çalışabilecek yetenekli ve kalabalık bir ekip gerektirdiğini ileri sürdü;

“Bir kamusal alanın uzun zamandır ortadan kaldırılmaya çalışıldığı bir dönemdeyiz, bu en ağır şekilde ekonomi politikalarında da kendini gösteriyor. Bu sadece iktisadi olarak çözülmesi gereken bir problem değil, kamusal alanın tekrar ayağa kaldırılması, bütün kurumların işler hale getirilmesi ve en geniş kesimin katılımını sağlayarak çözülebilecek bir problem” dedi.

Şimşek’in yüksek ücret artışlarının enflasyona sebep olduğu yönündeki açıklamasıyla ilgili Levent, 2001 krizi sırasında oluşturulan programla bugün arasındaki farklara dikkat çekti.

“2001 programında reel ücretlerde düşüş yapıldı ama orada kapsamlı bir program vardı. İçerisinde ‘şeffaflık’, ‘demokratik reformların gerçekleştirilmesi’ yer alıyordu” diyen Levent, IMF destekli bir program olarak OVP’de de ücretleri bastırma ilkesinin olduğunu fakat şeffaflık, hesap verilebilirlik, demokratikleşme ilkelerinin olmadığına vurgu yaptı.

Öne Çıkanlar