Muzun uzun süre dayanmasını sağlayan tüyo : Asla kararma sorunu oluşmuyor
Tüm bu yöntemleri kullanarak muzların dayanma süresini uzatabilir ve kararmalarını engelleyebilirsiniz.
Bu basit tüyoları uygulayarak, muzları daha uzun süre taze tutabilir ve israfı önleyebilirsiniz.
Muzun uzun süre dayanmasını sağlayan bir tüyo arıyorsanız, kararma sorununu önlemenin önemli olduğunu bilmelisiniz. Muz neden kararıyor sorusunun cevabı aslında oldukça basit. Muz, etilen gazı salgılayarak olgunlaşır ve bu gaz aynı zamanda muzun kararmasına da neden olur. Bu durumu önlemenin birkaç yolu bulunmaktadır.
Bir muzun yaşam döngüsü renklidir; koyu yeşille başlar, lezzetli bir sarıya dönüşür ve tüketilmezse iştah açıcı olmayan bir kahverengiyle sonlanır. Peki, muzun karanlık tarafa geçmesini sağlayan şey nedir ve bu şekilde tüketmek sağlıklı mıdır?
Meyveler, olgunlaşma sürecinde etilen isimli bir hormon üretir. Bu hormon sayesinde muzun rengi yeşilden, sarıya döner ve tatlanır.
Bununla birlikte, genelde meyve olgunlaştıkça etilen üretme miktarı düşerken, muzlarda durum tam tersidir.
Olgunlaşma sürecinin başında bir muz daha tatlı hale gelip sararabilirken, sonunda etilenini çok fazla üreterek aşırı olgunlaşır.
Yüksek miktarda etilen, muzlardaki sarı pigmentlerin enzimatik esmerleşme adı verilen bir süreçte karakteristik kahverengi lekelere dönüşmesine neden olur. Muz, çürüyene kadar etilen üretmeye devam eder.
Dış kabuğu kahverengi beneklerle kaplı olan muzu yemekte bir sakınca yoktur; bu sadece muzun olgunlaştığını gösterir. Muz karardığında, kararan yerler kesilip tüketilebilir.
Muzun kararmasını önleyen tüyo
Muzun kararmasını önleyen bir tüyo, muzun doğru şekilde saklanmasıdır. Muzlar, serin ve kuru bir ortamda muhafaza edilmelidir. Ayrıca muzun sapı kesilmeden saklanmalı ve direkt güneş ışığından uzak tutulmalıdır. Bu şekilde muzun kararması önlenerek daha uzun süre taze kalması sağlanabilir. Ayrıca muzun diğer meyvelerle teması da önlenmeli ve tek başına saklanmalıdır. Bu basit tüyolarla muzunuzun tazeliğini daha uzun süre koruyabilirsiniz.
Kaynak: Eating Well, Science Alert