OTORİTERLİK NASIL KURUMSALLAŞTIRILIYOR?

“İktidar mevcut yetkilerini artıracak bir şey tahayyül ediyorsa bu Anayasa değil, otoriterliği kurumsallaştırmaktır. Bu siyasi mücadeleden ziyade bir hak mücadelesi. Bizi kavgaya davet etmek istiyor, biz barış siyasetinden yana olacağız."

Artı Gerçek - HEDEP Eş Genel Başkan Yardımcısı Av. Öztürk Türkdoğan, Günün Içinden’de Umut Taştan’ın sorularını yanıtladı; Yargıtay-AYM krizini ve iktidarın hukuk yaklaşımını değerlendirdi.

Anayasa Mahkemesinin bireysel başvuru yoluyla dava kabul etmesinin 2012 yılında çözüm sürecine hazırlık olarak başladığını hatırlatan Türkdoğan, konunun sadece Can Atalay olmadığını, yeni Anayasa isteğinin daha geniş bir zeminde tartışılması gerektiğini söyledi. “İktidar, gerçekten aklında Kürt meselesini çözmeye dair bir şey yoksa, kazanımları geri almak istiyorsa bunu daha açık bir dille ifade etmelidir. Siz Türkiye’de yerleşmiş olan bireysel başvuru hakkını geri alamazsınız tam tersi geliştirmeniz gerekir. Kürt meselesinin de çözülmesi ve Türkiye’nin bu çoklu krizden çıkması gerekir.” dedi.

Anayasacacılık hareketinin iktidarın yetkilerini kısıtlamak için ortaya çıktığına değinen Türkdoğan, “İktidar mevcut yetkilerini daha da artıracak bir şey tahayyül ediyorsa bu Anayasa değil başka bir şeydir. Bu otoriterliği kurumsallaştırmaktır,” dedi.

Türkdoğan, iktidarın otoriterleşme adımları karşısında, ekonomi ve siyasetin temeli olan hukuk güvenliğini sağlamak için birlik olunması gerektiğini vurguladı. “Siyasi ve toplumsal muhalefetin daha fazla bir arada olması gerekiyor. Hepimizin buna ihtiyacı var. Bu siyasi mücadeleden ziyade bir hak mücadelesi. Birileri bizi kavgaya davet etmek istiyor, biz barış siyasetinden yana olacağız." dedi.