Tavuk haşlarken üzerinde köpükler mi çıkıyor? İşte bunun gerçek nedeni
Tavuk pişirirken tencerenin üst yüzeyini kaplayan beyaz tabaka endişe verici bir durum değildir. Bu durumun sebebi bakın ne.
Tavuk pişirirken tencerenin üst yüzeyini kaplayan beyaz tabaka, birçok kişinin aklında soru işaretleri oluşturabilir. Ancak endişelenmeye gerek yok, çünkü aslında bu durumun sebebi oldukça basit ve doğal bir süreçtir. Pişirme sırasında tavuk göğsünün içinden sızan beyaz madde, aslında albümin adı verilen bir proteindir.
Albümin, tavuk etinde bulunan ve aşırı ısıya maruz kaldığında beyaz renge dönüşen bir protein çeşididir. Pişirme sırasında tavuk eti ısındıkça, hücrelerde bulunan proteinler farklılaşmaya başlar ve dışarı çıkar. Bu durum da tencerenin üst yüzeyini köpüklü bir görüntüyle kaplayan beyaz maddeyi oluşturur. Aslında bu beyaz tabaka, tavuk etinin suyu içinde çözünmüş proteinlerin birleşimidir.
Eğer bu beyaz protein tabakasının oluşmasını istemiyorsanız, pişirme sırasında dikkat etmeniz gereken bazı noktalar vardır. Özellikle tavuk fırında pişirildiğinde veya ızgara yapıldığında bu durumun yaşanma olasılığı daha düşüktür. Ayrıca dondurulmuş ve çözülmüş tavuklarda buz kristalleri beyaz sıvının görünürlüğünü artırabilir, bu yüzden tamamen çözünmemiş tavukları pişirdiğinizde beyaz maddeleri daha sık görebilirsiniz.
Tavuğun derisi ve kemiği az olduğunda, özellikle tavuk göğsü gibi yağsız tavuklarda sıvı dışarı atılabilir. Bu durumda tenceredeki görüntü hoş olmasa da, beyaz tabakayı tüketmenin herhangi bir sakıncası yoktur. Yani, bu durum sağlık açısından herhangi bir risk taşımamaktadır.
BOZUK TAVUK NASIL ANLAŞILIR?
Sabah.com.tr'deki bilgilere göre, Özellikle şişkin, kabarcıklı veya şişmiş bir görünüm tavukta bozukluk işaretlerindendir. Koku: Tavuk eti taze olduğunda hafif bir et kokusu taşır. Ancak bozulduğunda veya kötüleştiğinde, kötü bir kokuya sahip olabilir. Kokusu size hoş gelmiyorsa, tavuk etinin bozulmuş olma olasılığı yüksektir.