1 Mayıs yasağının yasal dayanağı kalmadı

Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununun 'genel yollar' maddesine dayanılarak her yıl uygulanan 1 Mayıs yasakları için artık yasal dayanak kalmadı. AYM söz konusu maddeyi iptal etti.

1 Mayıs yasağının yasal dayanağı kalmadı

HABER MERKEZİ - Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununun 'Genel yollar' maddesine dayanılarak her yıl uygulanan 1 Mayıs yasakları için yasal bir dayanak kalmadı. Defne Bülbül'ün Marmaris 2. Asliye Ceza Mahkemesi hakimliği döneminde 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri hakkında anayasaya aykırılık gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi'ne açtığı iptal davası sonuçlandı. Karar uyarınca Taksim ve Kızılay Meydanlarına her yıl uygulanan yasağın yasal dayanağı ortadan kalkmış oldu. Buna göre, Taksim ve Kızılay yasal olarak 1 Mayıs'a açılabilecek.

YASAĞA YASAL DAYANAK KALMADI

İlerihaber'den Tuğba Özer'in haberine göre; Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununun 22. Maddesinde yer alan 'Genel Yollar' ibaresi, Taksim ve Kızılay'ın eylem alanı olamayacağına ilişkin yasal dayanak olarak kullanılıyordu. Yargıç Defne Bülbül, söz konusu maddenin de iptali için 2911 sayılı yasayı AYM'ye götürmüştü. AYM kararında söz konusu maddenin iptaline kararı verildi. Gece eylemlerini güneş battıktan sonra yasa dışı olarak kabul eden ve her şeyi vatandaşın huzur ve sükununu bozmaya sokan maddeler de AYM kararıyla iptal edildi.

Kanunun iptal edilen söz konusu 6. ve 7. Maddeleri şöyle:

MADDE 6 - Toplantı ve gösteri yürüyüşleri, tüm il veya ilçe sınırları içerisinde aşağıdaki hükümlere uyulmak şartıyla her yerde yapılabilir. Şehir ve kasabalarda ve gerekli görülen diğer yerlerde hangi meydan ve açık yerlerde veya yollarda toplantı veya yürüyüş yapılabileceği ve bu toplantı ve yürüyüş için toplanma ve dağılma yerleri ile izlenecek yol ve yönler vali ve kaymakamlarca kararlaştırılarak alışılmış araçlarla önceden duyurulur. Bu yerler hakkında sonradan yapılacak değişiklikler duyurudan onbeş gün sonra geçerli olur. Toplantı yerlerinin tespitinde gidiş gelişi, güvenliği bozmayacak ve pazarların kurulmasına engel olmayacak biçimde, toplantıların genel olarak yapıldığı elektrik tesisatı olan yerler tercih edilir.

MADDE 7- Açık yerlerdeki toplantılar ile yürüyüşler güneşin batışından bir saat önceye, kapalı yerlerdeki toplantılar saat 23.00'e kadar sürebilir.

Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunun 22. Maddesi şöyle: "Genel yollar ile parklarda, mabetlerde, kamu hizmeti görülen bina ve tesislerde ve bunların eklentilerinde ve Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne bir kilometre uzaklıktaki alan içinde toplantı yapılamaz ve şehirlerarası karayollarında gösteri yürüyüşleri düzenlenemez. Genel meydanlardaki toplantılarda, halkın ve ulaşım araçlarının gelip geçmesini sağlamak üzere valilik ve kaymakamlıklarca yapılacak düzenlemelere uyulması zorunludur."

AYM'nin 28.09.2017 tarihli kararı 9 ay sonra yürürlüğe girmek üzere bugün Resmi Gazete'de yayınlandı.

yasak taksim 1 Mayıs kizilay