2021 İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü davalarında beraatler kesinleşti

2021 İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü davalarında beraatler kesinleşti
2021 İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşleri’nin ardından açılan altı ayrı davanın her birinde beraat kararı verildi. Savcı kararları istinafa taşıdı. Bölge Mahkemesi de beraati onayladı.

Artı Gerçek - 2021 İstanbul Onur Yürüyüşü’nde gözaltına alınan ikisi çocuk 39 kişiye ve polisin saldırdığı Maçka’daki pikniğe katılan bir kişiye altı ayrı davadan beraat kararı çıktı. Terör savcılarının hazırladığı iddianamelerde polis şiddeti yer almadı.

Mahkemeler, her davada beraat kararı verdi. Savcılar ise kararları istinafa taşıdı. Bölge Mahkemesi’nin istinaf başvurusunu esastan reddetmesi üzerine beraat kararları kesinleşti.

'YARGI TACİZİ VE SUÇLULAŞTIRMA PRATİĞİ'

Davaları takip edenlerden Av. Umut Rojda Yıldırım, beraatlerin kesinleşmesini KaosGL.org’a şöyle değerlendirdi.

“2021’deki İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşüne ve Maçka Parkı pikniğine katılan kişilere 6 farklı dava açmıştı. Geldiğimiz noktada bu 6 davanın hepsinde arkadaşlarımızın beraat kararları kesinleşti. Bu tabii alışageldiğimiz bir yargı tacizi ve suçlulaştırma pratiğini bize gösteriyor. Her yıl Onur Yürüyüşlerine katılmak isteyen artık işkenceyle gözaltıyla, mesnetsiz suçlamalar ve yargılamalarla sindirilmeye çalışıyorlar. Ancak biz hem hukuk önünde hem de bir bütün olarak hayatın içinde haklarımızdan, kimliklerimizden vazgeçmeyeceğimizi her fırsatta yineliyoruz. Bu dava tek değil, şu an 9.Boğaziçi Onur Yürüyüşü’ne karşı açılan dava da görülmeye devam ediyor. LGBTİ+’ları adliye koridorlarıyla ve mahkeme salonlarıyla imtihan edenlerin bunun tarihin hiçbir döneminde işe yaramadığını ve yaramayacağını bilmesi gerekir.”

NE OLMUŞTU?

19. LGBTİ+ Onur Yürüyüşü için 26 Haziran saat 17.00’de Taksim’de buluşma çağrısı yapılmıştı. Adalar Emniyeti’nin Onur Haftası pikniğine tehdidi, Şişli Kaymakamlığı’nın 30 günlük etkinlik yasağı, Maçka’da LGBTİ+’lara piknik yasağı ve polis saldırısı ile başlayan haftanın yürüyüşü de yasaklanmıştı. Beyoğlu Kaymakamlığı, “devletin ilkesi ve bölünmez bütünlüğüne, anayasal düzene, genel sağlığa ve genel ahlaka aykırı olabileceği veya başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması ve suç işlenmesinin önlenmesi” bahanesiyle Onur Yürüyüşü’nü yasaklamıştı.

Polis daha yürüyüş başlamadan Mis Sokak’ta saldırmıştı. Odakule’de basın açıklaması okunmuştu. Ardından Tünel’de tekrar basın açıklaması okunmuştu. LGBTİ+’lar Tünel’den Cihangir’e yürümüştü. Polis tekrar saldırmıştı. Cezayir Sokak’ta LGBTİ+’lar tekrar toplanmıştı. (Kaynak)

Öne Çıkanlar