'2030 yılına kadar 35 bin ölüm engellenebilir'

'Türkiye Paris Anlaşması’nı bir an önce onaylamalı'

'2030 yılına kadar 35 bin ölüm engellenebilir'

Birleşmiş Milletler’in önceki gün açıkladığı iklim raporunu değerlendiren Greenpeace Akdeniz İklim ve Enerji Proje Sorumlusu Duygu Kutluay, "Türkiye Paris Anlaşması’nı bir an önce onaylamalı. Acil adımlar atmalı" dedi.

Cumhuriyet'ten Hazal Ocak'ın haberine göre, Türkiye’nin içinde bulunduğu coğrafya, iklim değişikliğine karşı en hassas ve riskli bölgeler arasında bulunuyor. Greenpeace Akdeniz İklim ve Enerji Proje Sorumlusu Duygu Kutluay, Türkiye’nin iklim karnesinin oldukça zayıf olduğunu belirtti, Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre yağış rejimleri, miktarı ve sıklığında önemli değişimler yaşanıyor ve meteorolojik afetler artıyor.

GIDA GÜVENLİĞİ

Raporu değerlendiren Greenpeace Akdeniz İklim ve Enerji Proje Sorumlusu Duygu Kutluay, 1.5 yerine 2 derece ısınan bir dünyada, aşırı hava sıcaklıklarının 2.6 kat daha fazla nüfusu etkileyeceğine dikkat çekerek "1.5 yerine 2 derece ısınan bir dünyada deniz seviyeleri 6 santimetre daha artacak.

Akdeniz bölgesinin de içinde bulunduğu riskli bölgelerde 1.5 yerine 2 derece ısınma yaşanması durumunda tarımsal üretim 2.3 kat daha azalacak, gıda güvenliği sorunu yaşanacak. Özellikle Akdeniz bölgesi kuraklık riski nedeniyle uyarılıyor. 2 derece yerine 1.5 derece ısınan bir gezegende kuraklık ciddi seviyede daha az yaşanacak, etkilenen nüfus yüzde 50 oranında azalacak" dedi.

Kutluay " Türkiye, güneş ve rüzgâr gibi yenilenebilir enerji potansiyelinin geliştirilmesi için uygun mevzuat ve destek ortamını bir an önce yaratmalı. 2030 yılına kadar Türkiye, sera gazı salımlarını iki katından fazla artırmayı hedefliyor. Türkiye, bir an önce Paris Anlaşması hedeflerine uyumlu hedef ve politikalar geliştirmeli, ulusal katkı beyanını güncellemeli" diye konuştu.

35 BİN ÖLÜM ENGELLENEBİLİR

Greenpeace Akdeniz İklim ve Enerji Proje Sorumlusu Duygu Kutluay özetle şöyle konuştu: " İklim değişikliği ile mücadele Türkiye için daha güçlü ekonomi anlamına geliyor. 1.5 hedefine uygun bir şekilde Türkiye yüzde 100 yenilenebilir enerjiyi ve enerji verimliliğini önceliklendirirse, fosil yakıtlara bağlı enerji ithalatından 23 milyar dolar tasarruf edebilecek, 2030 yılına kadar hava kirliliğine bağlı toplam 35 bin ölümü engelleyebilecek ve enerji sektöründe 64 bin yeni iş imkânı yaratabilecek."

Cumhuriyet Birleşmiş Milletler hazal ocak