21 kurumdan çağrı: Mehmet Emin Özkan cezaevinde yaşamını yitirmemeli
Remzi BUDANCİR
ARTI GERÇEK- Diyarbakır D Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda bulunan ağır hasta mahpus Mehmet Emin Özkan’ın sağlık sorunları devam ediyor. Kendi ihtiyaçlarını karşılayamayacak kadar hasta olan Özkan’ın tahliyesine ilişkin yapılan başvurular ise bir türlü olumlu karşılanmıyor. Diyarbakır, Adana, Batman, Mardin, Şırnak, Van baroları, Çağdaş Hukukçular Derneği, Diyarbakır Tabip Odası ile tutuklu hükümlü derneklerinin aralarına bulunduğu 21 kurum Özkan’ın durumuna ilişkin ortak açıklama yaptı.
ÖZKAN İHTİYAÇLARINI TEK BAŞINA KARŞILAYAMIYOR
Sağlık sorunları giderek ağırlaşan 83 yaşındaki hasta mahpus Mehmet Emin Özkan’ın sağlığının endişe verici durumda olduğunun belirtildiği açıklamada, Özkan’ın 26 yıl içerisinde beş kez kalp krizi geçirdiğini, alzheimer, anevrizma, tansiyon, guatr gibi kronik hastalıklarının yanında böbrek ve bağırsaklarında da ciddi rahatsızlıklar yaşadığı hatırlatıldı. Özkan’ın ayrıca duyma ve görme duyusunu da büyük oranda yitirdiği, kişisel hiçbir ihtiyacını tek başına gideremediği aktarıldı.
ÖZKAN YÜRÜYEMEYECEK DURUMDA
Özkan’ın hakkında verilen cezaevinde kalamaz raporuna rağmen tahliye edilmemiş ve yapılan başvuruların da sonuçsuz kaldığının belirtildiği açıklamada şu şu ifadeler kullanıldı: "M. Emin Özkan’ın sağlık durumu 17 Mayıs 2021 tarihinden sonra giderek endişe verici bir hal almış ve defalarca hastaneye kaldırılmıştır. Hapishaneden Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne sevk edildiğinde elleri kelepçeli bir şekilde götürülmüş ve yürümekte dahi ciddi zorluk çektiği görüntüler kamuoyuna yansımıştır. Özkan hastaneye götürüldüğünde yatağa kelepçelenerek tedavi edilmeye çalışılmaktadır. Özkan, bu uygulamaya karşı çıktığı için son bir aylık süre içerisinde birçok kez tedavi edilmeden cezaevine geri götürülmüştür. Son olarak Özkan, heyet raporu alınmak üzere Elazığ Adli Tıp Kurumu’na sevk edilmiştir. Aynı sorunlar heyet raporu alınması sürecinde de yaşanmıştır.
İŞKENCE VE KÖTÜ MUAMELE YASAĞI İHLAL EDİLİYOR
M. Emin Özkan’ın yaşına ve hastalıklarına rağmen cezaevinde tutulması, ceza infaz kurumundan hastaneye getirilip götürülme koşulları ve yatağa kelepçeli bir şekilde tedavi edilmeye çalışılması işkence ve kötü muamele yasağının ihlalidir. M. Emin Özkan’ın teşhisi konulmuş ciddi sağlık sorunları olmasına rağmen hastanede yatarak tedavi edilmeyip cezaevinde tutulması, sağlık durumu kritik noktaya gelince hastaneye sevk edilmesi, akabinde yeniden cezaevine götürülmesi sürecinin defaetle yaşanması, işkence ve kötü muamelenin sistematik bir hal aldığını göstermektedir.
ADALET BAKANLIĞI VE MECLİS İNSAN HAKLARI KOMİSYONUNA ÇAĞRI
İnsan hakları örgütleri ve barolar olarak 15 Haziran 2021 tarihinde, ulusal önleme mekanizması olan TİHEK’e yasal sorumluluğunun gereği olarak ivedikle; ağır hasta mahpus M. Emin Özkan’ın bulunduğu koşulları yerinde incelemek ve işkence/kötü muamele iddialarını araştırmak, raporlamak üzere Diyarbakır D Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’na ziyarette bulunması için yazılı başvuru yaptık. Ancak TİHEK tarafından, bugüne kadar başvurumuza ilişkin herhangi bir geri dönüş yapılmamıştır. Esasen Özkan’ın kamuoyuna yansıyan görüntüleri sonrasında kendiliğinden harekete geçmesi gereken TİHEK’e yasal sorumluluğunu bir kez de buradan hatırlatıyor ve talebimizi yeniliyoruz. M. Emin Özkan’ın sağlık durumunun geldiği kritik aşama nedeniyle, cezaevi koşullarında kalmaya devam etmesi yaşam hakkının ihlali riskini taşımaktadır. M. Emin Özkan’ın cezaevinde yaşamını yitirmemesi için; başta Adalet Bakanlığı ve TBMM İnsan Hakları Komisyonu olmak üzere ilgili tüm kurumları sorumlu davranmaya çağırıyoruz."
AÇIKLAMA YAPAN KURUMLAR
Adana Barosu, Batman Barosu, Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği, Çağdaş Hukukçular Derneği, Diyarbakır Barosu, Diyarbakır Tabip Odası, Diyarbakır Tutuklu ve Hükümlü Aileleri ile Yardımlaşma Derneği, Eşit Haklar için İzleme Derneği, Görülmüştür İnisiyatifi, İnsan Hakları Gündemi Derneği, Mardin Barosu, Marmara Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma Derneği, Med Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Diyarbakır Şubesi, Şırnak Barosu, Toplum ve Hukuk Araştırmaları Vakfı, Türkiye İnsan Hakları Davalarına Destek Projesi , Van Barosu, Yaşam Bellek Özgürlük Derneği , Yurttaşlık Derneği