5 bin aile Innovia 4’teki evlerini alamadı: 'Yarım kalan projenin müteahhidi Miami’de yaşıyor'
Dinçer GÖKÇE
İSTANBU L- Türkiye genelinde 300 bin konut mağduru bulunuyor. Mağdurların en az 30 bini İstanbul Esenyurt’ta yarım kalan konut projelerinden ev alan aileler. Anılan bölgedeki projelerden biri ise Yeşil Holding şirketi Yeşil GYO’nun Esenyurt’ta inşa ettiği Innovia 4 projesi… 2011 yılında başlanan projenin teslim tarihi 2013 olarak açıklandı. 5 bin konuttu kapsayan projeden ev alan binlerce kişi 10 yıla yakın bir süredir konutlarının teslim edilmesini bekliyor. Ancak en son 2018'de faaliyetin yürütüldüğü projede son 5 senedir hiçbir ilerleme kaydedilmedi.
HDP VE CHP VEKİLLERİ DE DESTEK VERDİ
Birçoğu kiracı konumda olan binlerce aile yıllardır evlerinin teslim edilmesini bekliyor. Başka projelerden mağdurların da katıldığı bir eylemle seslerini duyurmaya çalışan Innovi 4 mağdurları bugün Bakırköy Adliyesi önünde bir araya geldi.
Eyleme, HDP Milletvekili Züleyha Gülüm ile CHP Milletvekili Gürsel Tekin de destek verdi.
‘3 BİN DAİRE DE BİRDEN FAZLA KİŞİYE SATILMIŞ’
İstanbul’da 100 bin konut mağdurunun bulunduğuna işaret eden Konut Mağdurları Derneği Başkanı Özlem Hanelçi “Yeşil GYO’nun Innovia 4 projesindeki mağdurlardan biri de benim. 10 yıldır projenin bitirilip evlerin teslim edilmesini bekliyoruz. Ben, 30 yıllık depreme dayanıksız bir binada yaşıyorum. Bizim projenin müttehidi Engin Yeşil ise Mimai’de yaşıyor. Aileler perişan durumda. Birçok aile tüm birikimini buraya yatırarak bir ev sahibi olmayı hayal etti. Ancak gelinen aşamada ortada ne daire var ne biten bir proje. 5 bin ailenin mağdur olduğu projede 3 bin daire de birden fazla kişiye satılmış. Dolayısı ile gerçek mağdur sayısı 8 bine çıkıyor” dedi.
‘BAKANLIK, MAKETTEN SATIŞA ENGEL OLABİLİRDİ’
Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu ise “Esenyurt başta olmak üzere tüm ülkede yüzbinlerce tüketiciye maketten konut satışı yapılırken Tüketici Kanunu hiçe sayılmış, yasanın öngördüğü teminatlar müteahhitlerce sağlanmamıştır. Şayet Ticaret Bakanlığı yasaya aykırı yapılan satışlara engel olarak, yasalara uygun sözleşmeler ve satışlar yapılmasını sağlasaydı, tek bir tüketici bile mağdur olmayacaktı” diye konuştu.
DEPREM KONUT İHTİYACINI ARTIRDI
Aydın Ağaoğlu açıklamasının devamında “Ülkemizdeki deprem felaketinin de etkisiyle had safhaya çıkan konut ihtiyacına paralel olarak kira ve satış fiyatlarının tavan yaptığı bu dönemde konut alırken dolandırılan tüketicilerin beklemeye tahammülü kalmadı. Ancak yavaş işleyen yargı sistemi de sorunların çözümünü sağlayamamaktadır. Kamu otoritesinin, kendi denetim eksikliğinin de yol açtığı bu mağduriyetin giderilmesi için gereken idari ve yasal işlemleri hızla hayata geçirmesi lazımdır” dedi.
‘KANAL İSTANBUL’A YAKIN’ DİYE SATTILAR
Bu arada, 10 yıldır tamamlanması beklenen Innovia 4 projesine ilişkin Yeşil GYO’nun web sitesinde şu bilgiler yer alıyor:
“14.000 konutluk Innovia projesinin son etabı olan Innovia 4, Esenyurt merkezinde konumlanmış, E-5 ve E-6 otoyollarına 1‘er km mesafede ve 2019 yılında açılması planlanan Esenyurt Metro istasyonuna yürüme mesafesinde, mükemmel konumu ile gelecek vadeden bir lokasyondadır. Atatürk Havalimanı’na 20 km, 3’üncü havalimanına 22 km, Kanal İstanbul projesine 2 km uzaklıkta olması nedeni ile ileriye dönük cazip bir yatırım projesidir.”
İFLAS DAVALARI ÇIĞ GİBİ
Öte yandan, Artı Gerçek’in ulaştığı dava dosyalarına göre hisseleri Borsa İstanbul'da işlem gören Yeşil GYO’ya yüzlerce iflas davası açılmış durumda. Yeşil GYO'nun yüzde 10,2 hissesi Engin Yeşil'e, kalan hisse ise yatırımcıların elinde bulunuyor.