Bir buçuk yıl geçti ama deprem travmaları azalmadı, arttı: TTB, acil psikososyal destek istiyor

Bir buçuk yıl geçti ama deprem travmaları azalmadı, arttı: TTB, acil psikososyal destek istiyor
6 Şubat depreminde etkilenen illerde psikolojik sorunlar son dönemde artış gösterdi. TTB Merkez Konsey üyesi doktor Ali Kanatlı, "dayanamıyorum, çözemiyorum" gibi beyanlarda bulunanların sayısının arttığını belirterek acil destek çağrısı yaptı.

Artı Gerçek - Maraş ve 11 kentte büyük yıkıma neden olan 7,8 ve 7,5 büyüklüğündeki 6 Şubat depremleri bir buçuk yıl önce meydana geldi. Ancak depremden etkilenen insanların yaşadıkları travmanın sonucu ortaya çıkan psikolojik sorunlar azalmak bir yana, son dönemde artış göstermeye başladı. Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konsey üyesi doktor Ali Kanatlı, deprem bölgelerinde, psikolojik yardım talebinde bulunan kişilerin 'dayanamıyorum, çözemiyorum, kendimi öldürmek istiyorum' gibi tedirgin edici beyanlarda bulunduğunu söyledi.

Ali Kanatlı, son zamanlarda bu tarz söylemlerde bulunan hastaların çoğaldığını belirterek, "Sahada neredeyse her kişinin psikolojik desteğe ihtiyacı var ancak kamunun personel görevlendirme sayısı yetersizdir. Derhal bu sayının artırılması gerekmektedir" dedi.

TTB Merkez Konsey üyesi Doktor Ali Kanatlı, deprem bölgesindeki psikolojik sorun yaşayan yurttaşların durumunu şu şekilde değerlendirdi:

MADDİ DARBOĞAZ, PSİKOLOJİK SORUNLARI ARTTIRIYOR

Deprem bölgesinde şu an en büyük sağlık ihtiyaçlarımızdan biri psikososyal destektir. Deprem bölgesinde yurttaşların maddi sorunları var. AFAD'ın vermiş olduğu, Esen Kart uygulaması geçtiğimiz haftalarda sona erdi. Maddi gelire ulaşamayan halkın büyük bir kısmı darboğaza giriyor. Bu da psikolojik halin kötü olmasındaki etkenlerden biri, insanların temel sorunları çözülmedikten sonra psikolojik hallerinin iyi olması beklenemez."

Kanatlı, konuşmasının devamında "Borcu olan ve ödeyemeyen insanın duygusuna eğilmekte çoğu zaman psikososyal destek veren uzmanlarımız zorlanıyor. Ve maalesef bununla ilgili çözüm ışığı da yok. Buradan hareketle stresi yükselen insan aile içi şiddete, kendine zarar vermeye ve intihar düşüncelerine evrilebiliyor. Son zamanlarda 'dayanamıyorum', 'çözemiyorum', 'kendimi öldürmek istiyorum' gibi tedirgin edici beyanları daha fazla duymaya başladık" ifadelerini kullandı.

basliksiz-2.jpg

YAŞAM NORMALE DÖNEMEDİ

Kanatlı, deprem bölgelerindeki insanların, günlük yaşantılarında psikolojik zorluklarla boğuştuklarını ve daha fazla personele ihtiyaç duyduklarını belirterek şu açıklamalarda bulundu:

"Konteyner kentte yaşayan yurttaşlarımızı mevsim şartları çok zorluyor. Konteyner kentteki altyapı, elektrik-su kesintileri, ulaşım problemleri hala çözülmedi. Buradaki yurttaşlarımızın hastaneye ulaşım zorluğu sürüyor. Tüm bu sorunlar yurttaşlarımızı çok yormuş ve tüketmiş durumdadır" ifadesini kullandı. Deprem bölgesindeki çocukların, aile içi şiddetten kaçıp sıcak havada oyun parklarına veya sivil toplum kuruluşların düzenlediği etkinliğe katıldıklarını belirten Kanatlı, "Bu tür etkinliklerde çocuklar ya çok sessiz oluyorlar ya da uyum sağlayamıyorlar. Sahada neredeyse her kişinin psikolojik desteğe ihtiyacı var ancak kamunun personel görevlendirme sayısı yetersizdir. Derhal bu sayının artırılması gerekmektedir"

Kanatlı konuşmasının devamında, "Hatay'daki halkımız elinden geldiğince karabulutları dağıtmaya çalışıyor. Ancak sosyal destek mekanizmalarından en önemlilerden biri olan sivil toplum kuruluşlarının fonları bitiyor ve yavaş yavaş sahadan çekiliyorlar. Barınma, ekonomik durum, ulaşım ve benzeri sorunlar düzelmedikçe halkın psikososyal halinin iyi olması beklenemez" dedi. (ANKA)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar