AA eski Genel Müdürü'nden Sedat Peker çıkışı: Daha birçok isim bu sorunlu ilişkiler ağının içinde anılacak
Anadolu Ajansı eski Genel Müdürü Kemal Öztürk, suç örgütü lideri Sedat Peker’in devlet-siyaset-mafya ilişkilerinde isimlerini verdiği yandaş gazetecilerle ilgili bir yazı kaleme aldı. Peker'in 9. videosunda adı geçen Veyis Ateş her akşam sunduğu haber programına çıkmazken, mafya liderinin skandal iddialarına adı karışan Ateş ile aynı kurumda çalışan Habertürk köşe yazarı Öztürk, gazeteciliğin can çekiştiğini yazdı.
30 yıldır yazı yazdığını, 26 yıl profesyonel gazetecilik yapıp, 3 yıl da Anadolu Ajansı’nı yönettiğini hatırlatan Öztürk, bir nevi ‘özeleştiri’ yaparak, devlete yakın gazetecileri işaret etti ve bu tür ilişkilerin ahlaklı olmadığını ‘keşfetti’.
Kendisi de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın başbakanlığı döneminde basın danışmanlığını yapan AA eski Genel Müdürü, "Sorunumuz, mesleğimizde bazılarının siyaset, ticaret ve diğer yapılarla etik ilişki kuramaması" ifadelerini kullandı. Öztürk devamında ise ‘buna itirazım var’ dediği mevcut sistemin, herkesi ‘iktidar yanlısı’ ya da ‘karşıtı’ olarak konumlanmak zorunda bıraktığını ifade etti.
‘ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE DAHA BİRÇOK İSİM SORUNLU İLİŞKİLER AĞI İÇİNDE ANILACAK’
Mafya liderinin isimlerini vererek iktidarla ilişkilerini açıkladığı yandaş gazetecileri köşesine taşıyan Öztürk, "Sedat Peker kriziyle birlikte birçok gazetecinin ismi etik olmayan ilişkiler içinde yer aldı. Görünen o ki, daha birçok isim bu sorunlu ilişkiler ağının içinde anılacak önümüzdeki günlerde" diye belirtti.
Kendisinin yönettiği Anadolu Ajansı döneminde muhalefet partilerine yönelik haberlerde ayrımcılık yapıldığı, birçok çalışana baskı yapıldığı ve devletin ajansının bir siyasi partinin bülteni olduğu eleştirileri hala sıcakken, Öztürk’ten itiraf niteliğinde şu açıklamalar geldi:
DEVLET AJANSININ ESKİ YÖNETİCİSİNDEN İTİRAF GİBİ AÇIKLAMALAR: DOĞRUYU SÖYLEYEN GAZETECİLER DIŞLANIYOR, EKRANA ÇIKAMIYOR
"Herkese eşit mesafede, kimin yanlışı varsa, kimin doğrusu varsa bunu olduğu gibi söylemenin tuhaf karşılandığı, böyle davranan gazetecilerin dışlandığı bir dönem yaşıyoruz. Televizyon tartışmalarında en az yer verilen yorumcular, doğruya doğru yanlışa yanlış diyen insanlar. Hatta bu insanlar birçok televizyon ekranına çıkamıyor çünkü ambargolu."
Öztürk, AKP’nin 18 yıllık iktidar dönemimde yandaş medyanın içinde olduğu durum için "Çok garip gerçekten" ifadelerini kullanması ise dikkat çekti.
AA ESKİ GENEL MÜDÜRÜ ÖZGÜR GAZETECİLİĞİ YENİ KEŞFETTİ: GELECEKTE GAZETECİ DEMEYE UTANACAĞIZ
"Bu sistemi nasıl değiştireceğiz?" diye soran Öztürk, devamında şu ifadeleri kullandı:
"Yüzlerce, binlerce kaleminin hakkını veren, namusuyla çalışan, ne siyasi ne ekonomik ne de gayri meşru hiçbir kötü ilişkiye bulaşmayan gazeteci var bu ülkede. Doğru bir yerde durmaya çalışan, herkesle eşit mesafede ilişki kurmak isteyen medya kuruluşları var. Bu dürüst gazetecilerin daha çok sesinin çıkması, daha cesur adımlar atması gerek. Aşık olduğumuz mesleğimizi nasıl bu halden kurtaracağımızı konuşmalıyız. Özeleştiri yaparak, sağlıklı analizler yaparak, fikir üreterek doğru düzgün bir sistem kurmalıyız. Yoksa gelecekte gazeteci demeye utanacağız."
(HABER MERKEZİ)