Abdullah Gül: Eğitimde tablo iç açıcı değil
Eski Cumhurbaşkanı Gül, Kayseri'de kendi adının verildiği üniversitenin mezuniyet töreninde konuştu. Gül, eğitimde alarm zillerinin çaldığını, hiç iç açıcı bir tablo olmadığını söyledi.
11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kayseri'de Abdullah Gül Üniversitesi (AGÜ) mezuniyet töreninde Türkiye'deki eğitim sistemini eleştirdi. Birçok küçük ülkenin nitelikli eğitiminin olduğunun altını çizen Gül, "Bildiğimiz öyle küçük ülkeler var ki çok nitelikli, vasıflı, eğitimli nüfusları var. O ülkelerin ağırlığı ve etkisi hem insanlığa hem dünyaya çok farklı. Türkiye bu yolda şüphesiz ki hızlı bir şekilde ilerliyor. İnanıyorum ki herkes bunun farkına giderek varıyor ama bazı alarm zilleri de çalıyor" dedi.
YKS sınav sonuçlarına işaret eden Gül, "İşte üniversiteye giriş imtihanının neticeleri açıklandı. Eğitimciler analiz ediyorlar, baktığımızda hiç iç açıcı bir durum yok. Ortalamaya baktığımızda durumun çok iyi olmadığını eğitimciler ciddi ciddi yazmaya başladılar" ifadesini kullandı.
Gül, konuşmasında Türkiye’deki üniversitelerde bir vasatlaşma gözlemlediğini belirtti, dünyada silahlanmaya ayrılan yüksek bütçeleri eleştirdi
"Bir tarafta savaş, komşunuz Kuzey’de. Diğer tarafta büyük iklim değişiklikleri, gıda sıkıntıları, açlık… Bütün bunlar olurken öbür tarafta da ülkelerin inanılmaz şekilde savaş, silahlanma için büyük paralar harcadığını görüyoruz. Halbuki milyarlarca dolarlık bu silaha harcanan paralar sürdürülebilir bir kalkınmaya, eğitime, sağlığa, insanlığın iyiliği için harcanmış olsa dünya tabii çok farklı olur.
Bir barakada iyi öğretmenlerle eğitim yaparsınız çok iyi başarılar elde edersiniz. Ama bir sarayda iyi öğretmen, iyi öğretim üyeleri yoksa çocuklar sadece yıllarını tüketirler. Onun için eğitim dediğimizde tabii ki binalarımız var, hükümetlerimiz bu konularda çok büyük yatırımlar yaptılar, bir de bu yapıların içi var… Bilgisayar mezunları var, onlara hiç tereciye tere satar gibi olmayayım ama bir hardware var demir parçası dediğimiz, bir de software var; onun içindeki esas programlardır. Binlerce dolar veriliyor. Dolayısıyla eğitimin içinde binalardan sonra öncelikli olarak buna önem vermek lazım. Nasıl serbest piyasa ekonomisinde şirketler, kurallar çerçevesinde rekabet ederlerse, kalite ortaya çıkar, motivasyon ortaya çıkar, o hedefleri alır yüceltir. Akademide de bunu yapmak lazım. Kapasitesi olan üniversitelerin önünü açmak lazım ve iyi üniversite sayısını çoğaltmak lazım."
NE OLDU?
Bu yıl barajın kaldırılmasının ardından TYT'de puanı hesaplanan ve 100 ile üstü puan alan aday sayısı 2 milyon 911 bin 511 olurken; 96 bin 518 aday da 100 puan altında kalarak TYT’den ‘sıfır çekti’.
TYT'de 1, AYT sözelde 1, eşit ağırlıkta 1, sayısalda 1, YDT'de 5 birinci çıktı. Ortaöğretim Başarı Puanı'nın sınav puanına eklenmesiyle elde edilen puanlara göre, TYT'de 65, AYT sayısalda 158, AYT sözelde 1, AYT eşit ağırlıkta 5 ve dilde 30 aday, 550 ve üzerinde puan aldı.