Adana'da depremden sonra kaderine terk edilen hastane için eylem: 'Balcalı çalışmazsa Adana'da sağlık hizmetleri felç olur'

1998 depremi sonrası güçlendirilen, Maraş depremleri sonrası ise kaderine terk edilen Adana Balcalı Hastanesi için eylem yapıldı. Eylemde hastanenin yeniden eski haline getirilmesi istendi.

ADANA - Maraş merkezli depremlerde hasar gördüğü için boşaltılan Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi için aylardır çözüm bulunamıyor. Hastane, içindeki tüm değerli cihazlarla birlikte adeta çürümeye terk edildi. Türk Tabipleri Birliği (TTB), Adana Tabip Odası, sivil toplum kuruluşları ve milletvekilleri hastanenin yeniden eski haline getirilerek hizmet vermesi için eylem düzenledi.

Adana'da 27 Haziran 1998'de meydana gelen 6.2'lik depremin ardından kolonları güçlendirilen Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi, 6 Şubat'ta meydana gelen Maraş merkezli 7.8 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerde de hasar aldı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ekipleri hastanenin ana binasındaki taşıyıcı kolonlarının yorgun olduğunu tespit etti. Orta hasarlı raporu verilen hastane 21 Şubat'ta boşaltıldı. Aradan geçen yaklaşık beş aylık süreçte herhangi bir işlem yapılmadı.

'YARIM ASIRLIK BU ÇINAR YOK OLMAMALI'

Türk Tabipleri Birliği, Adana Tabip Odası, sivil toplum kuruluşları ve milletvekilleri bugün hastane önünde eylem yaptı. Tabip Odası Başkanı Selahattin Menteş, yarım asırlık Balcalı Hastanesi’nin yok olmaması gerektiğini söyledi. Menteş, “Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi ülkemizde eğitim anlamında üst sırada yer alan, 51 yıllık tarihe sahip koca bir çınardır. Yarım asırlık bu çınar yok olmamalıdır. Depremde Adana'da sağlık sistemi de maalesef hasar gördü. Seyhan Hastanesine bağlı Meydan Çocuk Hastanesi ve Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi ciddi hasar görerek hizmet veremez hale geldi” dedi.

'AKIBETİ BELLİ DEĞİL'

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi'nin beş aydır kaderine terk edildiğini vurgulayan Menteş, "Hastanenin akıbeti belli değil. Yüksek puan alınarak girilen fakültede çok seçkin bir eğitim verilmekteydi. İyi hekim ve uzmanlar yetiştiren bu hastanede ülkemizde hiçbir yerde yapılamayan ameliyatlar yapılmakta ve tıbbi hizmet verilmekteydi. Bugüne kadar 10 bine yakın tıp doktoru yetiştiren hastanede halen iki bin civarı tıp fakültesi öğrencisi, 738 uzmanlık öğrencisi var. Tıp fakültesinde 170’i profesör olmak üzere 340 öğretim üyesi olan bir bilim yuvası. Şu an eğitim de tedaviler de yapılamamakta” diye konuştu.

Adana Tabip Odası Başkanı Selahattin Menteş

TÜM BÖLGEYE VE YURT DIŞINA HİZMET VERİYORDU

Hastanenin içindeki tüm alet ve cihazlarla birlikte adeta çürümeye terk edildiğini dile getiren Menteş, “Bölgemizin can damarı olan Balcalı Hastanesi'nin dağıtıldığı günden sonra en yetkili ağızlardan çözüm üretileceği söylenmesine karşın beş ay geçmiş ve hâlâ akılcı hiçbir çözüm üretilmemiş. Hastane neredeyse atıl durumda ve kapasitesinin yüzde onuyla hizmet vermektedir. Milli servetimiz olan Balcalı Hastanesi içindeki tüm değerli alet ve cihazlarıyla birlikte adeta çürümeye terk edilmiştir. Yıllardır sadece Çukurova’ya değil doğu, güneydoğu ve hatta yurtdışına hizmet veren hastane kaderine terk edilmiş ve yok olmasına seyirci kalınmaktadır” dedi.

'ADANA, HASTANESİNE SAHİP ÇIKMALI'

Hastanenin yeniden hizmet verir hale getirilmesi çağrısı yapan Menteş, şöyle dedi:
"Bugün buradan bir kez daha sesleniyoruz. Bölgemizin can damarı olan Balcalı Hastanesi'nin yok olmaması için Adana ayağa kalkmalı, hastanesine sahip çıkmalıdır. Balcalı Hastanesi çalışmaz ise Adana sağlığı felç olur. Sadece ilimiz değil deprem bölgesi de sağlık çözümlerini Adana’da aramaktadır. Eğer Balcalı’nın yerine Şehir Hastanesi ile çözeriz diyenler var ise olayı hiç anlamamıştır. Burası bir bilim ve şifa yuvasıdır. Balcalı ayağa kalkarsa Adana ayağa kalkar. El ele verip bunu başarmalıyız. Hedefimiz; elbette depreme dayanıklı yeni hastanemizi yapmak olmalıdır. Güçlendirmeyle onarılacaksa da bir an önce yapılmalıdır. Amaç bilimsel bütünlüğü koruyarak kendi yerinde ve kendi hastanesinde çözüm üretmektir."

'BİNLERCE HASTANIN SAĞLIK HİZMETİ AKSADI'

Türk Tabipleri Birliği (TTB) İkinci Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten ise “Ne görüşüldüğünü ve nasıl çözüm bulunacağını bilemiyoruz. Çünkü kamuoyuna açıklanmış herhangi bir bilgi yok. Oysa ki burada hangi açıdan bakarsak bakalım herkes mağdur. Burada belki binlerce takipli hasta var. Onların sağlık hizmeti aksamış durumda. Asistanlar yaklaşık beş aydır doğru dürüst eğitim alamıyor. 4, 5, 6. sınıfların da teorik eğitimlerinde sıkıntılar mevcut. Akademisyenlerin çalışmaları, hasta bakma, ameliyat etme, asistan öğrenci ilişkileri aksıyor. Bu hastanenin binlerce sağlık çalışanı mevcut. Onlar da ne olacağını bilmiyor. Tüm bu sorunlara en kısa sürede çözüm bulunması gerekiyor” dedi.

TTB İkinci Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten

'BALCALI HASTANESİ, ŞEHİR HASTANESİ İLE MUKAYESE EDİLEMEZ'

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut da "Burası bölgenin hastanesi. Bilim üreten bir yer. Hemen yanı başımızdaki Şehir Hastanesi ile burayı mukayese ederseniz iktidarın zihniyetinden farklı bir anlayışta olmadığınızı göstermiş olursunuz. Çünkü oraya tonlarca para aktarılıyor Ancak buraya aktarılmıyor" diye konuştu.

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut

'TARİH YOK EDİLMEK İSTENİYOR'

Yeşil Sol Parti Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları da "Bir tarih yok edilmek isteniyor. Sağlık hizmetinin özelleştirilmesinin yanı sıra, hasta garantili şehir hastaneleri projesi zaten ülkedeki en köklü hastaneleri ortadan kaldırmayı amaçlayarak yapılmıştır. Ankara’da İbni Sina’ya yapılan operasyon, şimdi Çukurova'da yapılıyor. Bu hastaneler Türkiye’nin en iyi hekimlerini yetiştiren hastanelerdir. Bu hastaneleri ortadan kaldırmak demek 84 milyon yurttaşın sağlığıyla oynamak demektir. 'Doktorlar için gidiyorlarsa gitsin' diyen anlayış zaten bunları hedefliyor. Burada verilen bu mücadelenin yanında olacağız” dedi.
Konuşmaların ardından alkış ve sloganlarla oturma eylemi yapıldı. (Artı Gerçek)

Yeşil Sol Parti Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar