Adıyaman Recep Köyü: Komşuları kurtardı, kırık ayağıyla karda saatlerce hastaneye yürüdü
Adıyaman’ın Recep köyünde depremi yaşayanlar o geceyi anlattı. Yolları kapalıydı, yardıma gelen olmadı. El birliği ile yakınlarını enkazın altından kurtardılar. Hastaneye gitmek için saatlerce karda yürüdüler.
Remzi BUDANCİR
ADIYAMAN - Depremin en çok etkilediği kentlerden biri olan Adıyaman’da arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. Sadece kent merkezi değil, kırsal kesimde bulunan köyler de depremden etkilenmiş durumda. Bazı köylere depremden 3-4 gün sonra ulaşılabildi. Bu köylerden biri Adıyaman-Malatya arasında bulunan sıra dağların yamacında kurulan Recep Köyü.
Ulaşımı oldukça zor olan Recep köyü de depremde ağır hasar gördü. Köyde enkaz altında kalanlar yakınları tarafından kurtarıldı. Köyde depremde 3 kişi öldü, çok sayıda yaralı var. Recep köyünün yolları günlerce kapalıydı. Enkazları el birliği ile kaldırdılar, yaralılar saatlerce yürüyerek başka köye ulaşmak zorunda kaldı. Bu yaralılardan biri Sadık Kaygusuz.
Deprem sırası kendisi, eşi ve kızı enkaz altında kaldı. Komşuları onu kurtarmak için saatlerce uğraştı. Ailesi ile birlikte komşuları tarafından kurtarılan Kaygusuz’un iki ayağı da kırıktı. O halde komşularının yardımı ile karlı havada saatlerce yürümek zorunda kaldı.
'EV BOMBA GİBİ ÜSTÜMÜZE PATLADI'
Deprem gecesini “Ev bomba gibi üstümüze patladı” sözleri ile anlatan Kaygusuz, yaşadıklarını anlattı: “Kapı girişinde yakalandık. Çıkmaya doğru ev üzerimize yıkıldı. Ben kızım, annem ve babam altında kaldık. Sağ olsunlar komşular gelip çıkardılar bizi. Üçüncü gün Malatya’ya gittik. Benim ayağım kırık. Eşimin omuzu kırık. Annem ve babamın kaburgaları kırık. Malatya’da yaralıların çok olmasından dolayı evde tedavi görüyorlar.”
'SAATLERCE YARALI HALDE YÜRÜDÜ'
Hayvanları köyde olduğu için geri dönem zorunda kalan Kaygusuz, ayakları kırık olmasına rağmen hayvanlarının ağılının onarılmasına yardım ediyor. Deprem günü enkaz altından çıkarıldığında saatlerce yürümek zorunda kaldığını anlatan Kaygusuz, “Yol kapalıydı. 5 kilometre yolu yürüyerek gittik. Adıyaman-Malatya yol ayırımına kadar yürüdük. Araba bizi oradan aldı. Ayaklarım kırık, aile bireyleri yaralı şekilde yürüdük. Artık devlet büyükleri ne yapar bilmiyorum ama her şey ortada. Diyecek bir şeyimiz yok” dedi.
CEMEVİ DE DEPREMDE YIKILDI
Köy oldukça kalabalık bir nüfusa sahip. Alevi köyü olan Recep köyünde Cem evi yok. Alevi Dedesi Yusuf Kaygusuz, evinin bir odasını cemevine çevirmiş durumda. Evi depremde yıkıldığı cemevi de yıkılmış oldu. Depremin ardından çok sayıda kişi köyü terk etmek istemiş ancak kendisi buna yanaşmadığı için birçok köylü onunla birlikte kalmaya karar vermiş. Köyde kurulan iki çadırda ailesi, akrabaları ve köy halkı ile birlikte kalan Yusuf dede, yurdunu terk etme taraftarı değil.
'EVİMİZ YERLE BİR OLDU'
Deprem sırasında köylerinin yollarının kapalı olduğunu, çok yoğun bir kar yağışı olduğunu anlatan Yusuf Kaygusuz, o geceyi anlatırken “Büyük bir acı hissettik” dedi ve devam etti: “Evimiz tamamen yerle bir oldu. Bende enkaz altına kalmıştım, köy halkı beni kurtardı. Birkaç gün yol kapalıydı. Yol kapalı olduğunda ilk önce helikopterle yardım geldi. Sonraki günlerde yol açıldı öyle yardımlar geldi. Evet çadırda geldi ama insanlar hayatlarının sonuna kadar çadırlarda yaşamayacak. Evet deprem duracak. İnsanların gidecek yeri, kalacak evi yok. Bizimde kalacak yerimiz yok. Çünkü evimiz yerle bir oldu. Bir pijamayla çıkabildik dışarıya. Geride kalan her şey toprağın altında.”
'DEVLET BİZİ GÖRMEZDEN GELMESİN'
Köyde depremin ardından enkazın altındaki son eşyalarını kurtarmaya çalışan Mehmet Ali Durmaz, ellerinde ve avuçlarında hiçbir şey kalmadığını anlattı. Bu köyün ve mezraların dedeleri tarafından duvar örülerek inşa edildiğini hatırlatan Durmaz, şunları söyledi:
"Duvarlarımız, tarlalarımız ve evimiz gitti. Sadece canımız sağdır. Toprak olmayan yerde can da sağ olmaz. Her şeyimiz bitti, hiçbir şeyimiz kalmadı. Devlet büyükleri bizi görmezden gelmesin. Demesinler bunlar dağın başındadır, biz başka yere yönelelim. Bizim mağduriyetimizi görsünler. Biz perişan olduk. Bizim bu aşağıda Çem mezramızda kimse kalmadı. Hiç kimsenin evi kalmadı. Kimi Ankara’ya, kimi Mersin’e, kimi Malatya’ya gitti. Talebimiz şu. Devlet bizi görmezden gelemsin. Bize yardım etsin. Evi yıkılana yardım etsin."
TOPRAKLARINI TERKETMEK ZORUNDA KALABİLİRLER
Recep köyü oldukça geniş bir vadide kurulu. Köye ulaşım odlukça güç. Depremden dolayı köyün yolu yer yer heyelandan dolayı kapanmıştı. Depremden 3-4 gün sonra yollar açılabildi. Köyde 20’inin üzerinde yıkılan ev var. Ayakta olan evler ise ağır hasarlı. Köyde konuştuğumuz herkes depremde her şeylerini kaybettiğini anlattı. Depremin ardından yardımların, dayanışmanın iyi olduğunu anlatan köy halkını düşündüren bundan sonra ne yapacakları. Evleri yok, yaşadıkları coğrafya çok zor. Barınabilecek evleri olmaması durumunda hiç kimse orada yaşayamaz.
Cenazelerin kolu ve bacağı yoktu: Kurtlar kapmasın diye uğraşıyorduk
Alevi köyleri her şeyini kaybetti, göç etmeye hazırlanıyorlar
Depremzede esnafın kredi borcuna 6 ay erteleme
CHP’den 'imar affı' savunması: AKP’nin taktiğiydi, deprem için şerh düştük
UNICEF: Depremler Türkiye ve Suriye'de 7 milyondan fazla çocuğu etkilemiş olabilir
Sabahat Akkiraz'ın ablası depremde vefat etti