Afet bölgesine giden madenciler: Enkazın altındakileri en iyi biz anlarız

Afet bölgesine giden madenciler: Enkazın altındakileri en iyi biz anlarız
40 kadar Somalı madenci afet bölgesine doğru yola çıktı. Soma’daki binlerce madencinin afet bölgesine gitmek için istekli olduğunu söyleyen Bağımsız Maden İş Sendikası Genel Başkanı Gökay Çakır, özel sektör şartlarının buna izin vermediğini belirtti.

Osman ÇAKLI


Artı Gerçek - Maraş'ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerde Hatay, Adana, Diyarbakır, Urfa, Malatya gibi kentlerin aralarında olduğu 10 ilde binlerce bina yıkıldı. Gün içerisinde bölgeye yapılan yardım çağrılarına Somalı madenciler de kulak verdi. Bağımsız Maden İş Sendikası’nın organizasyonuyla yaklaşık 40 kadar madenci AFAD yetkilileriyle yaptıkları görüşmeden sonra Adana’daki enkaz çalışmalarına katılmak üzere yola çıktı.

‘15 BİN MADENCİ GÖNÜLLÜ’

Yıllarca çalıştıkları iş yerlerindeki tazminatları için hak mücadelesi verdikleri dönemde İzmir’de meydana gelen deprem için tahlisiye ekibi oluşturarak Emrah Apartmanı’ndaki enkaz kaldırma çalışmalarına direnişe ara vererek katılan madenciler, bu kez Maraş merkezli depremde binlerce binanın yıkıldığı bölgeye gitmek için gönüllü oldu. Bu akşam bir otobüs madenci, Soma’dan Adana’ya yola çıktı. İkinci ekip ise yarın sabah yola çıkacak. Bağımsız Maden İş Sendikası Genel Başkanı Gökay Çakır, Soma’da özel sektörde çalışan 15 bin madencinin afet bölgesine gitmek için gönüllü olduğunu söyledi. Çakır, özel sektör şartlarından dolayı madencilerin hepsinin afet bölgesine gidemeyeceğini kaydetti.

‘DAHA FAZLA MADENCİNİN GİTMESİ İÇİN YETKİLİLERE ÇAĞRIDA BULUNACAĞIZ’

İlk olarak Hatay’a gitmek için hazırlanan madenciler, AFAD ile yapılan görüşmenin ardından Adana’ya gidiyor. Madenciler, yola koyuldukları otobüse, demir kesme aleti ile kazma-kürek, maske ve baretlerini doldurduğunu anlatan Çakır, depremin haberini almalarının ardından sabahtan beri planlama yaptıklarını ifade etti. “Ne kadar madenciyi gönderebiliriz diye hesap yapıyoruz” diyen Çakır yetkililere daha fazla madencinin afet bölgesine ulaştırılması için çağrı yapacaklarını vurguladı.

‘KAZMA VE KÜREKLERLE YOLA ÇIKTIK’

Yaşanan depremin Türkiye’deki herkesin acısı olduğunu sözlerine ekleyen Çakır şöyle konuştu: “Kütahya’daki madenci arkadaşlarla da görüştük. 20 kişi de oradan gelecek. Bir insanı kurtarabilirsek ne mutlu bize. Maddi manevi hiçbir beklentimiz yok. Madenciler bu tarz şeylere duygusal bakarlar. Madenci arkadaşlarımız yardımcı olmak istediler. Enkazın altında kalanları en iyi biz anlarız. Madenciler sürekli cenazeleri görüp üzülüyorlar. Yeraltındakileri en iyi madenciler anlar. İsterim ki daha fazla madenci afet bölgesine gidebilsin. Çünkü madenciler oradaki çalışmaları hızlandırır.”

Öne Çıkanlar