Afet Uzmanı Dr. Kubilay Kaptan: Ölü sayısını beş ile çarpın

Depremlerde vefat edenlerin sayılarına ilişkin açıklamalarda bulunan Afet Uzmanı Kaptan, "Benim kendi öngörüm şu an açıklanan sayının beş katı kadar insanımızın hayatını kaybettiği yönünde. Anormal bir kayıp sayısına ulaşılacağı bir gerçek" dedi

Afet Uzmanı Dr. Kubilay Kaptan: Ölü sayısını beş ile çarpın

Artı Gerçek - Afet Uzmanı Dr. Kubilay Kaptan, depremlerin ardından vefat edenlerin sayısına dair açıklamada bulunarak arama kurtarma çalışmasının etkin yapılamadığını söyledi. Bu durumun, vefat sayısının belirlenmesinde sıkıntıya yol açtığını söyleyen Kaptan, "Benim kendi öngörüm de şu an açıklanan sayının 5 katı kadar insanımızın hayatını kaybettiği yönünde. Ancak net bir yorum yapmak için yıkılan bina sayısının tamamen açıklanmasını beklemek gerekiyor" dedi.

Maraş merkezli depremler sonrası uzmanlar enkazların 'hemen kaldırılmaması' gerektiği uyarıları yaptı. Ancak yetkililer depremin 15. gününde yıkılan binaların molozlarını kaldırmaya başladı. Bu durum, “Enkazdaki cenazeler de kayboldu” iddialarını gündeme getirdi.

Enkaz başında bekleyen yurttaşlar, yakınlarının cansız bedenlerine dahi ulaşamadıklarını dile getirdi. Bu durum afete müdahale eden ekiplerin koordinasyon eksikliği olarak yorumlandı.

‘KEPÇELERİ VURDULAR’

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, bölgedeki izlenimlerini şöyle anlattı:

“Annesinin, babasının evladının ve yakınlarının cenazelerini bir umutla enkaz başında bekleyenlerin, ‘Mezarları olsun’ istekleri ciğerimi parçaladı. Kurtarma ekipleri, ‘Gıyabi cenaze namazı kılın’ diyerek bazı depremzedeleri enkaz başından uzaklaştırıp kepçeleri vurmaya başladı. Oysa Kahramanmaraş, Hatay ve Adıyaman’da onlarca bina altında cenazeleri kaybolan vatandaşlarımız var. Çok yakın tanıdığım Kahramanmaraşlı bir iş insanı, dört yeğeni, kız kardeşi ve eniştesi için gıyabi cenaze namazı kıldı. Böyle yüzlerce vatandaş var deprem bölgesinde.”

‘5 KATI İNSAN ÖLDÜ’

Afet Uzmanı Dr. Kubilay Kaptan ise vefat edenlerin sayılarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Kaptan, “1999 Marmara depreminde de resmi olarak açıklanan ölü sayısı 17 bin 480 idi. O zamana ait raporlara bakarsanız, gayri resmi ölü sayısı ise 65 bin civarlarındaydı” dedi ve şu bilgileri paylaştı:

“Bu tahmin, dünyadaki bilimsel birtakım yöntemlere dayanıyor. Benim kendi öngörüm de şu an açıklanan sayının 5 katı kadar insanımızın hayatını kaybettiği yönünde. Ancak net bir yorum yapmak için yıkılan bina sayısının tamamen açıklanmasını beklemek gerekiyor. Anormal bir kayıp sayısına ulaşılacağı bir gerçek”

Kaptan sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ölü sayısının netleşmemesinin en önemli nedeni, arama kurtarma çalışmalarının etkin biçimde yapılamıyor olması. Bu nedenle enkaz altında kaç kişi var tam olarak tespit edilemiyor. Adrese dayalı ya da uydular aracılığıyla tam olarak yıkım da belirlenemiyor. Enkaz altına kalanlar, resmi verilere işlenmeden kayıp olarak kabul ediliyor ve enkaz kaldırılıyor.”

DUVARLAR İLAN DOLU

Depremlerin en çok yıkım ve can kaybına neden olduğu şehirlerden Hatay Antakya’da yaşayanlar, kentin çeşitli noktalarına astıkları fotoğraflı ilanlarla kayıp yakınlarını arıyor. (HABER MERKEZİ)