Ağır hasarlı ahırda geçim mücadelesi: 'Bugün mü öleceğiz yoksa yarın üzerimize mi çökecek bilmiyoruz’

Maraş'ta hayvancılıkla uğraşan yurttaşlar, ağır hasarlı ahırlara girmek zorunda kalıyor. 20 yıldır hayvancılıkla uğraşan Ömer Baş, hayvanları için çadır talep ederek "Her akşam çocuklarımla konuşup, bugün de ölmedim diyorum" ifadelerini kullandı.

Seda TAŞKIN

MARAŞ - Depremin üzerinden 35 gün geçmiş olmasına rağmen depremzedelerin mağduriyeti sürüyor. Barınma sorunu devam ederken, bölgede hayvancılıkla uğraşan yurttaşlar da hâlâ çadır bulamadıkları için hayvanlarını hasarlı ahırlarda barındırıyor. 20 yıldır hayvancılıkla uğraşan Ömer Baş'ın depremde ağır hasır alan evinin altındaki ahırda tam 300 hayvanı var. Depremde ölen kuzuların da hâlâ yerde olduğu ahırda derin çatlaklar bulunuyor.

‘FIRSATÇILAR ÇOĞALDI, 4 BİN LİRALIK MALIMA 2 BİN LİRA VERİYORLAR’

Baş, depremin ilk üç günü ahırda bulunan hayvanlarının yanına gidemediğin ve hayvanlarının aç kaldığını belirtiyor. O süreçte hayvanlarını satmak istediğini ancak fırsatçıların çoğaldığını söyleyen Baş, yaşadıklarını şöyle anlatıyor:

“Hayvanlarım kuzulu olduğu halde bana hayvan başı 1500- 2000 lira para teklif ettiler. Oysa şu an hayvanların değeri en az 4 bin lira. Hatta bu fiyatın içine yedikleri yemi de eklememi istediler. Ben de vermedim. Sonuna kadar bunlarla mücadele edeceğim. Çünkü ben 20 yıldır bu işi yapıyorum, bırakmak istemiyorum, üreticiyim ben. Eğer ben bu işi bırakırsam çocuklarımı nasıl okutacağım? O yüzden ölüm pahasına da olsa satmak istemedim. Hâla da satmayı düşünmüyorum.”

‘TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI'NIN HAYVAN BAŞI VERDİĞİ 50 LİRA GÜLÜNÇ’

Tarım ve Orman Bakanlığı, Maraş merkezli depremde büyükbaş hayvanlar başına 500 lira, küçükbaş hayvan başına 50 lira destek ödemesi yapacaklarını açıklamıştı. Bakanlığın açıklamasına tepki gösteren Baş ise hayvanlarının günlük giderinin en az 1500 lira olduğunu söyleyerek, ”gülünç bir para” diyor; bu miktarın ihtiyaçlarını karşılamadığını belirtiyor.

Et ve Balık Kurumu’nun depremin üçüncü gününde kendilerini aradığını ve normalde kesimi 120 liraya yaparken depremzedelere 80 lira teklif ettiklerini anlatan Baş, “Neden diye sorduğumuzda ise adına destek diyorlar. İnsanların çoğu bu paraya hayvanlarını kestirmek zorunda kaldı” diyor.

'300 HAYVAN İÇİN 40 METREKARELİK ÇADIR VERDİLER'

Baş, ahırın ağır hasarlı binanın altında olduğunu yetkilere bildirdiğini ancak kendisine yardımcı olmadıklarını da anlatıyor. Tarım İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ile valilikten yardım talebinin karşılanmadığını söyleyen Baş, "300 hayvanım için valilik bana 40 metrekare çadır verdi. Ancak verdikleri bu çadır zaten branda gibi ve hayvanlarıma yetmiyor. Yani verdikleri çadır da bir işe yaramadı. Bunun yetmeyeceğini söylediğimde ise başkalarının da ihtiyacı var diyerek beni geçiştirdiler” diyor.

'EVİM GİTTİ, HAYVANLARIM DA GİDERSE YAŞAYACAK BİR ŞEYİM KALMIYOR'

Hayvanlarının soğuktan üşüdüğünü ve kilimleri üzerlerine atarak ısıtmaya çalıştığını anlatan Baş, “Zaten evim gitti, hayvanlarımın da gitmesini istemiyorum. Bu da giderse yaşayacak bir şeyim kalmıyor, bitiyorum yani. Hayvanlarımız kuzulama zamanında ama ahıra girip yeterince onlarla zaman geçiremiyoruz. Doğum yapan 10 koyunum, onlara bakamadığım için öldü. Hâl artçılar devam ediyor, ama buna rağmen bu ahıra girmek zorunda bırakılıyoruz” diye tepki gösteriyor.

'BUGÜN MÜ ÖLECEĞİZ YOKSA YARIN MI EV ÜZERİMİZE ÇÖKECEK BİLMİYORUZ'

Baş, sözlerini şöyle sürdürüyor:

“İki saat sabah, iki saat akşam ahırda hayvanların yanında kalıyoruz. Bugün mü öleceğiz yoksa ev yarın mı üzerimize çökecek bilmiyoruz. Her akşam çocuklarımla konuşuyorum ve bugün de ölmedim diyorum. Utanıyoruz. Biz kimseden bir şey istemiyoruz, gıda yardımı da istemiyoruz. Bize bir konteynır bir de hayvanlarımız için çadır versinler yeter. Bugüne kadar kimseden bir şey almadım, bugün bunu istemek bile benim zoruma gidiyor. Ama mecburum, iki tane üniversitede çocuk okutuyorum. Ne yapayım?”

CHP’Lİ AYDIN: İNSANLARIN HAYATLARINA DEVAM ETMESİ GEREKİYOR

Konuya ilişkin Baş ile görüşme gerçekleştiren CHP Bursa Milletvekili Erkan ise zor durumda kalan depremzedelere yönelik yapılan fırsatçılığa tepki gösterdi. Aydın, “Etin kilosu 300 liraya çıktı ancak insanların hayvanlarına çok küçük paralar teklif ediyorlar. Şu zor zamanda hükümetin, ülkeyi yönetenlerin daha çok destek olması lazım. 300 lira olmuş et ama insanlara hayvan başına 50 lira destek veriyorlar. Büyük bir deprem yaşandı ama insanların hayatına devam etmesi gerekiyor” dedi.

‘ALGI YARATMAYIN, SORUNLARI TESPİT EDİN’

Deprem bölgesinde görüştüğü insanların özellikle çadır sorunu yaşadığını söyleyen Aydın, “İnsanlar devletinin kendisine yardım etmesini bekliyor. Görüyorsunuz böyle zamanlarda fırsatçılık yapılıyor. Kesim için insanlardan normal fiyatı 120 lira iken 80 lira teklif ediliyor. Destek olmak istiyorsanız 120 lira yerine 150 lira verirdiniz. Buradan yetkililere sesleniyorum; algı yaratmak yerine gelip sorunları yerinde tespit edin. Sorunun nasıl büyüyerek devam ettiğini görün” dedi.