Agrobay işçileri: Tarım işçisi kardeşlerimiz için mücadele ediyoruz
Artı Gerçek - İzmir'in Bergama ilçesinde faaliyet gösteren, Türkiye'nin en büyük domates seralarından biri olan Agrobay Seracılık işçileri, sendikaya üye olduktan sonra işten çıkarılmış, tazminatlarını ve içeride kalan maaşlarını alamadıkları için de 22 Ağustos 2023'te eyleme başlamıştı. İlk işten çıkarılan kadınlar, yıllardır yaşadıkları psikolojik şiddet, baskı ve mobingin kendilerini sendikalı olmaya ittiğini anlattı.
Yenigün gazetesinden Nurcan Etik'in haberine göre kadınlar, işlerini kaybetmemek için yıllardır maruz kaldıkları hakaretleri duymamazlıktan geldiklerini, serada çok günler gözyaşı döktüklerini ancak müdürlerinin kendilerine "Beş yaşındaki oğlan çocuğu kadar aklınız yok" hakaretinin son nokta olduğunu ve yalnız kalmamak için sendikalı olduklarını ifade etti.
'SENDİKALI OLDUĞUMUZU DUYUNCA HEMEN İŞTEN ÇIKARDILAR'
Agrobay Seracılık'ta sendikalı olan ve sonrasında işten atılan Birsen Çetinkaya sendikalı olmaya karar verdikleri sürece kadar neler yaşadıklarını anlattı. Yaklaşık 14 yıldır Agrobay Seracılık'ta tarım işçisi olarak çalışan Çetinkaya, uzun yıllar mobbinge maruz kaldıklarını belirterek "Aylıklarımız da geç yatmaya başlayınca sendikalı olmaya karar verdik. Arkamızda biri dursun, yalnız kalmayalım istedik" diye konuştu. Agrobay yöneticilerinin kendilerine küçülmeye gittikleri için işten çıkarılacaklarını söylediğini ifade eden Çetinkaya, "Oysa sendikalı olduğumuzu duyduklarında bizi hemen işten çıkardılar. Sözde tazminatımız dahil tüm haklarımızı vereceklerdi. Ama hiçbir şey vermediler, üstüne bir yönetici, 'işe alan benim, istediğimi alır istediğimi çıkarırım' diyerek karşı bir tavır aldı" dedi.
ÇOCUK AKLI BENZETMESİ
13 yıl boyuncu büyük zorluklar içinde çalıştıklarını vurgulayan Çetinkaya, "13 yıl çalıştık da nasıl çalıştık gelin bize sorun. O seraların içinde çok gözyaşı döktük. Meslek hastalığına yakalandık. İki Agrobay servisi birbiriyle çarpıştı, o kazada bacağım darbe aldı, doktor sorduğunda yine onları şikayet etmedim, tarlada düştüm dedim. Oysa insan kaynakları ya da bizden sorumlu herhangi bir yetkili bir kere bile arayıp nasılsınız diye sormadı. Onca yıl bizi insan yerine koymadılar" dedi. Uzun zamandır hakaretlere maruz kaldıklarını belirten Çetinkaya, "Öyle çok hakaretler işittik ki, ama canımıza tak eden ve bizi işten soğutan şuydu: Şimdi orada baş mühendis olan kişi, o zaman mühendisti, paket yaptığımız birgün gelip bize "Beş yaşındaki oğlan çocuğu kadar aklınız yok" dedi. "Biz bu lafından sonra orada kalmak istemedik, sendikaya yöneldik" diye konuştu.
'MÜCADELEMİZDEN VAZGEÇMEYECEĞİZ'
13 yıldır iş verimliliğinin yüksek olduğuna ve Agrobay Seracılığın uzun yıllar orada çalışan işçiler sayesinde ayakta kaldığına parmak basan Çetinkaya, "Madem bizim beş yaşındaki oğlan çocuğu kadar aklımız yok, nasıl oluyor da size bunca yıldır para kazandırıyoruz. Biz bunca yıldır beş yaşındaki çocuk aklıyla mı çalıştık?" diye tepki gösterdi. Mücadelelerine devam edeceklerini vurgulayan Çetinkaya, "Bize bunca yaşattıkları şeyden sonra asla mücadelemizden de sendikamızdan da vazgeçmeyeceğiz. Hakkımızı alana kadar yapmamız gereken ne varsa yapacağız" ifadelerini kullandı.
TUVALETE GİTMEK YASAK
6 yıldır Agrobay'da çalışan ve sendikalı olduktan 4 gün sonra, işçileri örgütleme gerekçesiyle işten çıkarılan Ayten Yavuz, özellikle müdür değişiminden sonra çok ciddi baskı ve mobbinge maruz kaldıklarını ve iş yüklerinin artmasına rağmen maaşlarını alamadıklarını belirtti. Yavuz, "Önceki müdür emekli oldu. Yeni gelen müdür sürekli bize hakaretler yağdırdı. 'Yediğiniz kaba pisliyorsunuz. siz ne biçim kadınlarsınız, pis ve pasaklı kadınlar, benim beş yaşındaki oğlum sizden daha akıllı' gibi onurumuzla oynayacak hakaretlerde bulundu" dedi. Yeni müdürün tuvalete gitmelerine bile izin vermediğini vurgulayan Yavuz, "Tuvaletler seradan biraz uzak bir mesafedeydi. Neymiş? Biz oyalanmak için lavaboya gidiyormuşuz. O nedenle bize 'tuvalete gitmeyeceksiniz, öğlen nasıl olsa gidiyorsunuz, akşama kadar tutacaksınız' diyordu" diye konuştu.
'BEKLEDİĞİMİZ DESTEĞİ GÖREMEDİK'
Yaklaşık 200 gündür mücadele eden işçilerden bir olan Yavuz, tarım işçilerinden bekledikleri desteği alamadıklarını ifade etti. Yavuz, "Birçok kadın platformu, TİP ve CHP'den siyasiler destek oldular. Ancak yine de istediğimiz desteği bulamadığımızı düşünüyorum. Çünkü bu sadece bizim mücadelemiz değildi. Bu bütün tarım işçilerinin mücadelesiydi. Bu sorunlar sadece Agrobay'da değil tüm seralarda yaşanıyor" dedi. 20 yıllık bir tarım işçisinin bile hâlâ asgari ücret aldığı bir ülkede tarım işçilerinin haklarını savunmanın önemine işaret eden Yavuz, "Biz Agrobay işçisi kadınlar olarak bu ülkede tüm tarım işçilerinin hak mücadelesinde öncü olmak istedik. İnsan gibi çalışmak ve haklarımızı almak için mücadelemizi de sonuna kadar sürdüreceğiz. Bizim bütün mücadelemiz tarım işçisi kardeşlerimizin mücadelesidir" açıklamalarında bulundu.
'BİR TEK İŞÇİYE PARANIZ YOK'
Kadınların kendi işleri dışında inşaat işi yapmaya zorlandıklarını ifade eden Yavuz, "Küreklerle kum taşıdık, demirleri kaldırdık ama aylığımızda hiçbir değişiklik olmadı. Kendi aramızda konuşarak Tarım Sen'e üye olduk. 19 Ağustos'ta sendikaya üye oldum 23 Ağustos'ta işten çıkarıldım" dedi. Haziran maaşlarının Ağustos'ta yatırıldığını belirten Yavuz, "Şirket kışın domates üretiyor. Yazın temizlik yapıyorduk. Bize yazın para yok diyerek maaşlarımızı yatıramadıklarını söylüyorlardı. İçeride 6 tane villan var. Organizeden 38 dönüm tarla aldın. Bayburt Grup diye bir beton şirketiniz var. Her şeyiniz var da asgari ücret alan işçiye ödeyecek paranız mı yok" diyerek tepki gösterdi. (KAYNAK)