Ahmet Büyükduman: Konut fiyatları artmaya devam edecek
Gayrimenkul değerleme uzmanı Ahmet Büyükduman’la Türkiye’de özellikle aralıktan bu yana yükselen konut ve kira fiyatlarının önümüzdeki aylarda nasıl şekilleneceğini konuştuk.
Bilgehan Uçak
+GERÇEK- +Gerçek TV’de yayınlanan Gündemin Gerçekleri’nde gayrimenkul değerleme uzmanı Ahmet Büyükduman’ı konuk ettim. Türkiye’de özellikle aralıktan bu yana konut ve kira fiyatlarının yükselişini ve önümüzdeki aylar fiyatların nasıl şekilleneceğini konuştuk.
Artık ekonomideki halimiz meşhur fıkradaki gibi: Hani deveye sormuşlar "boynun neden eğri" diye, demiş "nerem doğru ki…" Şu meşhur "faiz sebep enflasyon sonuç" teorisiyle beraber bir türlü gerekli adımlar atılamadı. Nebati’nin bakan olduğu yerde de enflasyon üç hanelere yükseldi.
Enflasyonun yükselmesi inşaat maliyetlerini de yükseltirken arka kapıda yakılan dövizlerle birlikte mevduat sahibinin elinde kendisini enflasyona karşı koruyacak hiçbir şey kalmadı. Altına, dövize yatırsa ancak elindekini tutabiliyor, Türk lirasında vadeye geçse negatif faizde bütün birikimini yitirecek. Hal böyle olunca dayanıklı tüketim mallarına rağbet yükseldi. Parası olan gözünü gayrimenkule dikti. Fiyatlar uçtu. Fiyat uçuşunu kiraların da fırlayışı takip etti.
Ahmet Büyükduman, ekonomideki kötü gidişat haricinde bir de konut sıkıntısı olduğu konusunda dikkat çekerken 2019’dan bu yana açığın 1 milyonu bulduğunu söyledi. Bu açığın kısa vadede kapanmasının mümkün olmadığını belirten Büyükduman, artışların birkaç sene daha devam etmesinin kaçınılmaz gördüğünü söyledi.
Kiracıların yaşadığı sorunlara değinen Büyükduman, yüzde seksenbeş oranında yeni kiracı olduğunu, bu insanların kiralarının en azından enflasyon artışıyla sınırlandığını ifade ederken özellikle şehir merkezlerinde kiraların daha da yükseleceğini ifade etti.
Eski kiracıların bu süreçte çok zorlanacaklarını, hatta bu artışların belki de İstanbul’un bir ölçüde boşalmasına yol açacağını söyleyen Büyükduman, artık eskisi gibi 3+1 büyük evlerde değil çok daha küçük konutlarda oturulacağının altını çizdi. Aksi halde mekan ihtiyacının karşılanmasının mümkün olmadığını belirtti.
Büyükduman, konut fiyatlarındaki reel artışın birkaç sene içinde durmasını beklediğini söylerken bunun nominal artışın duracağı anlamına gelmediğini de hatırlattı ve şöyle dedi: "2016 yılında İstanbul’da metrekare birim fiyatı 2000 doların üstündeydi. Şu anda ise 1600 dolar civarında." İstanbul’un finans merkezi olmasının beklendiği günlerde "expat" denen yabancı profesyoneller için konut yapıldığını belirten Büyükduman, bu projenin bitmemesi yüzünden beklenen kişilerin gelmediğini ve konutların satılmadığını iddia etti.
Koronavirüs salgınının ailelerin küçülmesini engellediğini söyleyen Ahmet Büyükduman, bunun da konuta talebi durdurduğunu ama salgının etkilerinin geçmesiyle birlikte yine bu ihtiyacın ortaya çıktığını belirtti.
Salgının öğrettiği şeylerden birinin de özellikle plaza çalışanlarının artık mekan ihtiyacının kalmadığı olduğunu vurgularken birçok yerde ofislerin küçülmeye ya da kapanmaya mahkum olduğunu sözlerine ekledi.
Sohbetimizin tamamı burada: