AKP’den bir seçim adımı daha: 150 bin Suriyelinin kimliğini iptal etti, dönmeye zorluyor
Türkiye Göç İdaresi 150 bine yakın Suriyelinin Türkiye’de kalmalarına imkân veren kimlik belgelerini iptal etti Yüzlerce Suriyeli gencin sınır dışı edildiği ileri sürülüyor.
Türkiye'nin Mersin ilinde Suriyeli bir mülteci olan 31 yaşındaki Abdurrahman al-Kamel, Türkiye Göç İdaresi departmanından kendisine Geçici Koruma Kartının (Kimlik) artık geçersiz olduğunu bildiren bir mesaj aldıktan sonra Suriye'ye zorla sınır dışı edilmekten korktuğunu söyledi.
SINIR DIŞI KORKUSU BAŞLADI
North Press Agency’den Baha Nobani’nin haberine göre, 30 Mart'ta Ankara'daki Göç Dairesi, kimlik taşıyan binlerce Suriyeliye kayıtlarının tamamen durdurulduğunu ve kimliklerinin devre dışı bırakıldığını bildirdi. Aktivistlere göre Türkiye'de 150 binden fazla Suriyeli mülteciye ulaşan bu mesaj, Suriye'ye sınır dışı edilme endişesini artırdı. Bu endişeler, Heyet Tahrir el-Şam (HTŞ, eski El Nusra Cephesi) veya Suriye Ulusal Ordusu (SMO) grupları tarafından arananlar için daha şiddetliydi çünkü bu onların "sonları" anlamına geliyor.
Kimlik, Türkiye'deki Göç İdaresi Başkanlığı tarafından Suriyeli mültecilere veriliyor ve onlara ülkede özgürce hareket etme hakkı tanıyor. 27 Mart'ta Göç Dairesi, "kuzey Suriye'de güvenli bölgeler oluşturduğunu ve yaklaşık 500 bin Suriyelinin gönüllü olarak oraya geri döndüğünü" açıkladı. Ancak Suriye-Türkiye Bab al-Hawa kapısındaki özel kaynaklar North Press'e Göç Dairesi'nin rakamlarının aşırı abartılı olduğunu söyledi. Kaynak, "Yılbaşından bu yana Suriye'ye ulaşanların sayısı 1000'i geçmedi ve hepsi zorla sınır dışı edildi" dedi.
Türkiye'de sivil aktivist olan Mounib al-Jalha, North Press'e verdiği demeçte, Türk makamlarının, çoğunun yasal olarak kayıtlı olmalarına ve çalışma izni (Sigorta), kimlik belgesi veya üniversite kartı olmasına rağmen, yüzlerce Suriyeli genci sınır dışı ettiğini söyledi.
El-Jalha, ne yazık ki, "Polisler, göçmenlik çalışanları ve sınır kapısı yönetimi, sahip oldukları resmi belgeleri dikkate alma havasında değildi" dedi.El-Jalha , "Türkiye'de binlerce Suriyeliye ulaşan ve onlara Kimliklerinin devre dışı bırakıldığını bildiren mesajlar, Suriyelileri gönüllü olarak kuzey Suriye'ye dönüşe başvurmaya zorlamak için zorlayıcı bir şekilde yazıldı" diye konuştu.
SURİYE'DEN 'DÖNÜN ÇAĞRISI
Güvenlik eksikliğini görmezden gelen Suriye Ulusal Koalisyonu başkanı Salem el-Maslat, Suriyelileri kuzeybatı Suriye'deki "güvenli bölgelere" dönmeye çağırdı. Abdurrahman el-Kamel, Hama'nın kuzeyindeki Kafr Zita kasabasından İdlib'in kuzeyindeki el-Karamah kamplarına göç ettikten üç yıl önce iş aramak için Türkiye'ye göç etti ve dört kişilik ailesini geride bıraktı.
Ancak son zamanlarda Göç İdaresi'nden kimliğinin devre dışı bırakıldığını söyleyen bir mesaj aldı, bu yüzden verilerini yenilemek için şubeye gitmekten başka seçeneği yoktu, ancak yenileme için acil randevusu olmadığı için bunu yapamadı..
El-Maslat, Mersin şehrinin artık her Suriyelinin kimliğini göstermesini isteyen Türk polisiyle alışılmadık bir şekilde dolu olduğuna dikkat çekti.
Saif el-Halabi, Suriye'deki muhalif medya kuruluşlarından birindeki işini bırakan ve kendi deyimiyle "orada sonu" olacağı için Suriye'ye sınır dışı edilmekten korkan İstanbul'daki 29 yaşındaki Suriyeli mültecinin takma adı.
Geçen Cumartesi günü Kimlik-deaktivasyon mesajının kendisine ulaştığını, bu yüzden işten ayrıldığını ve o zamandan beri evinde oturduğunu söyledi.
El-halabi'nin en büyük endişesi, Türkiye'ye gitmeden önce İdlib'de yaptığı işin niteliğinden geliyor, çünkü bir sivil aktivist olarak İdlib'de çalışmalarını yasaklayan bir medya kuruluşunda çalışması nedeniyle HTŞ tarafından aranıyor.