AKP'nin teklifinde katletme var mı? Erdoğan, 'Bunu başarabilirsek gerek kalmayacak' diyerek 'uyutmayı' işaret etti

AKP'nin tepki alan sokak hayvanları ile ilgili taslak teklifi Meclis'e verildi. "Barınaklara alınan tüm hayvanlar sahiplenilsin" diyen Erdoğan "Bunu başarabilirsek bir sonraki adıma ihtiyaç kalmayacak" sözleriyle 'uyutma'yı işaret etti.

Artı Gerçek - AKP, 'uyutma' adı altında yüz binlerce sokak köpeğinin katledilmesine yol açacağı için tepki çeken yasa teklifini Meclis'e sundu.

Partisinin grup toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da, mevzuatta yapılacak değişiklikle öncelikle köpeklerin sahiplendirilmesini amaçladıklarını söyledi.

Barınakların sayısının artırılacağını söyleyen Erdoğan, barınaklardaki tüm hayvanların sahiplenilmesi halinde 'sonraki adıma' ihtiyaç kalmayacağını belirterek 'uyutmayı' işaret etti. Sahiplenilmeyen köpeklerin öldürülmesini düzenleyen teklif katliama yol açacağı için tepki çekerken, "İstiyoruz ki barınaklara alınan tüm hayvanlar sahiplenilsin. Bunu başarabilirsek bir sonraki adıma ihtiyaç kalmayacağını düşünüyoruz" dedi.

'KİMSE BİZE MERHAMET ÜZERİNDEN DERS VERMEYE KALKMASIN'

Türkiye'de 4 milyon civarında köpek olduğunun tahmin edildiğini söyleyen Erdoğan, "Bu sayı asimetrik bir şekilde her yıl katlanarak artıyor" sözleri sonrası 'kuduz tehdidinin de' bununla beraber büyüdüğünü söyledi.

'Canlıya, insana, hayvana' her zaman merhametle yaklaştıklarını savunan Erdoğan, "Bizim siyaset ilkemiz belli: Yaratılanı severiz, yaradandan ötürü. Kimse bize merhamet üzerinden ders vermeye kalkmasın" dedi.

2004 yılında çıkarılan Hayvanları Koruma Kanunu'nu hatırlatan Erdoğan, "2021 yılında bu yasada değişiklik yaptık, hayvanları mal statüsünden çıkarıp can statüsüne aldık. Biz köpeğe zarar gelmesin diye başına nöbetçi diken bir peygamberin ümmetiyiz" sözlerini sarf etti.

Yakala-kısırlaştır metodunu denediklerini öne süren Erdoğan, bunun çözüm olmadığını ve 'sorunun' köklü şekilde bir çözüme kavuşturulmasının şart olduğunu söyledi: "Örnekleri inceliyoruz. Gerçek şudur. Toplumun büyük bir kesimi bu meselenin bir an önce çözülmesini, sokakların güvenli hale gelmesini istemektedir. Bu çığlığa kayıtsız kalmamız beklenemez."

Erdoğan'ın sözleri şöyle:

'SAHİPLENENLER AŞILANACAK, KISIRLAŞTIRILACAK, ÇİP TAKILIP SAHİBİNE VERİLECEK'

"Bir defa şunu çok açık ve net kabul etmemiz lazım; gelişmiş hiçbir ülkede olmayan bir başıboş köpek sorunumuz var. O kadar ki, maalesef bazı ülkeler Türkiye'ye gelecek vatandaşlarını kuduz ve sahipsiz köpekler için uyarmaya başladı. Kuduz riski açısından Türkiye, şu an Afrika ve Asya ülkeleriyle aynı risk kategorisinde yer alıyor. Bunun yanında hayvanlardan insanlara bulaşan hastalık riski de giderek yükseliyor.

Şimdi bir konuda dikkatlerinizi çekmek istiyorum; bizim medeniyetimiz bir merhamet medeniyetidir. Biz, doğum yapacak bir köpek için ordusunun yolunu değiştiren, köpeğe zarar gelmesin diye başına nöbetçi diken bir peygamberin ümmetiyiz. Canlıya; insan, hayvan, bitki olsun, her zaman merhametle yaklaştık. Vakıf medeniyetimize baktığınız zaman hayvanları korumak için vakıfların kurulduğunu görürsünüz. Batılıların bitmeyen savaşlarda birbirlerini boğazladıkları bir dönemde bizim medeniyetimiz, 'Düşkün leylekler evi' kurarak, göç eden leylekleri, bunun yanında tüm hayvanları tedavi ediyordu. Defalarca ifade ettim. Bizim siyaset ilkemiz bellidir; yaradılanı severiz, Yaradan'dan ötürü. Hiç kimse bizim merhametimizi sorgulamasın. Kimse bize merhamet üzerinden ders vermeye kalkmasın. 2004 yılında Hayvanları Koruma Kanunu'nu biz çıkardık. 2021 yılında bu yasada değişiklik yaptık, hayvanları 'mal' statüsünden çıkarıp 'can' statüsüne aldık. Sahipsiz köpek sayısını 'yakala-kısırlaştır-sal' metoduyla çözmek istedik. Ama bu bir çözüm olmadı. Veriler, bu metodun, dünyanın diğer ülkelerinde de sahipsiz hayvan nüfusunu azaltmadığını gösteriyor. Bu sorunu bizim köklü şekilde bir çözüme kavuşturmamız şarttır. Bu meseleyi çözmüş ülke örneklerini inceliyoruz, tüm taraflarla istişare halindeyiz. Tarım Bakanlığımız tüm boyutlarıyla bu sorunu uzun bir süredir zaten en ince detayına kadar çalışmaktaydı.

Gerçek şudur; toplumun çok büyük bir kesimi, bu meselenin bir an önce çözülmesini, sokaklarımızın başta çocuklarımız olmak üzere herkes için güvenli hale gelmesini istemektedir. Bu talebe, bu çağrıya, hatta bu çığlığa kayıtsız kalmamız düşünülemez.

Burada şu hususun altını özellikle çiziyorum; mevzuatta yapacağımız değişiklikle, biz sahipsiz köpeklerin sahiplenilmesini amaçlıyoruz. Bu değişiklikteki yegane hedefimiz budur. Hazırlıkları devam eden kanun teklifiyle, köpek bakım evleri olmayan yerlere hemen bakım evleri kurulacak. Sahipsiz hayvanlar, bu bakım evlerinde tutulacak. Ayrıca, sahiplenilmeleri için kampanyalar yapılacak. Sahiplenilen hayvanlar kısırlaştırılacak, aşılanacak, çip takılacak, sahibine teslim edilecek ve bundan sonra da çok sıkı takip edilecek. Biz istiyoruz ki, barınaklara alınan tüm hayvanlarımız sahiplenilsin. Özellikle hayvanseverlerimizin bu süreçte barınaktaki köpekleri sahiplenerek daha fazla sorumluluk alacaklarına inanıyoruz. Eğer bunu başarabilirsek, bir sonraki adıma da ihtiyaç kalmayacağını düşünüyoruz."

TUNÇ: SOKAK HAYVANLARI DÜZENLEMESİNİN TASLAK METNİNİN MECLİS'TE

İktidar partisi AKP'nin, kamuoyunun geniş kesimlerinde tepkilere neden olan İngiliz modeli örnek alınarak uyutma adı altında sokak hayvanları hakkındaki 'katliam'lı yasal düzenlemeye ilişkin planlanan değişikliklerin yenilenmesi gündemdeyken Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, sokak hayvanları düzenlemesinin taslak metninin Meclis'e verildiğini bildirdi.

Tunç, taslak için "Üç bakanlık ortak hazırladı. Hayvanları koruma kararlılığımız sürüyor" dedi.

Basına yansıyan ve sokakta yaşayan hayvanlara yönelik yapılan tartışmaların başından bu yana, AKP hükümetinin düzenlemesinde İngiliz modelinin baz alındığı görüldü. Buna göre, toplatılan köpekler, 30 gün içerisinde sahiplenilmezse enjeksiyonla 'uyutma' adı altında katledilecek.

Bakan Tunç da konuya ilişkin, AKP Grup Toplantısı öncesi gazetecilerin sorularını yanıtladı. Tunç, bu konuda Tarım ve Orman; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği; İçişleri ile Adalet bakanlıklarının çalıştığını belirtti.

Tunç, sokak hayvanlarına yönelik yasa teklifi hakkında şunları söyledi:

'MECLİS GRUBUMUZA DA İNTİKAL ETTİRİLDİ'

"Bakanlıklarımız birlikte bir taslak çalışması yapmıştı. Bu Meclis Grubumuza da intikal ettirildi. Milletvekillerimiz bunu değerlendirecek. Hayvanları koruma noktasında kararlılığımızı sürdürüyoruz. Hayvanları Koruma Kanunu çıkarak bir iktidarız. Evcil hayvan, sahipsiz hayvan tanımları netleştirilmişti. Eziyet edenlere cezaları artırmıştık. Bu hassasiyetimiz devam ediyor ama sokaklardaki sahipsiz hayvanların insanlara zarar verdiğini, bunun arttığını görüyoruz.

'YASAL DÜZENLEME İHTİYACI AÇIK'

Çocuklara saldıran, ölümlere yol açan, trafik kazalarına sebep olan durumlar var. Bunun için tedbirler almak gerekiyor. Belediyelere düşen, kurumlara düşen görevler olacak. Yasal düzenleme ihtiyacı açık. Burada dengeyi iyi korumamız lazım. Orta yol bulunması gerekecek."

BAKAN YILMAZ TUNÇ 'KATLİAM' SORUSUNDA MECLİS'İ ADRES GÖSTERDİ

Gazetecilerin, sokak köpeklerinin 'uyutulması' adı altında katledilmesi sorusuna ise Bakan Tunç, "Bunlar Meclis'te tartışılacak konular. Nasıl bir çözüm olacağını hep beraber göreceğiz" yanıtını verdi.

'UYUTMA' ADI ALTINDA KATLİAM

Türkiye’de hükümetin sokak hayvanları konusunda Hayvanları Koruma Kanunu’nda değişikliğe hazırlanması tartışmalara neden oldu.

Hazırlanmakta olan yasa teklifinde, sokak köpeklerinin toplanıp barınaklara götürülmesi ve belirli bir süre için sahiplenilmemeleri durumunda 'uyutulmaları' adı altında toplu bir katliam öngörülüyor.

Teklife, muhalefet partileri ve hayvan hakları savunucuları tepki gösteriyor. Türkiye'nin birçok kentinde 'uyutma' adı altında katletme seçeneğinin ortadan kalkması için hayvan hakları savunucuları eylemlerini sürdürüyor. Tüm tepkilere rağmen iktidar partisi AKP içerisinde, katliam planına yönelik bir geri adım açıklaması olmadı.

AKP'nin Hayvanları Koruma Kanunu'nda düzenlemesine ilişkin yasa tasarısının çalışmalarında sona gelindi. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, AKP'nin tepki çeken sokak hayvanları ile ilgili taslak çalışmanın Meclis'e ulaştığını açıkladı.

AKP GRUP BAŞKANVEKİLİ YENİŞEHİRLİOĞLU TASLAĞI SAHİPLENMEMİŞTİ

AKP Grup Başkanvekili Bahadır Yenişehirlioğlu, geçen hafta AKP kurmaylarınca duyurulan taslağı sahiplenmedi ve henüz ortada bir taslak bulunmadığını söylemişti.

Yenişehirlioğlu, "Görüşmelerim, çalışmalarım sürüyor. Herkes ile görüşmelerim sürüyor ve devam edecek. Ortada şu an için bir taslak yok, kesin bir durum yok. CHP ile de görüşüp görüşlerini alacağım, süreç daha devam ediyor. Kesinleşmiş hiçbir durum yok" demişti.

"Uyutma düzenlemesinden vazgeçildi denebilir mi?" sorusuna da Yenişehirlioğlu, "Şu an bir düzenleme yok, görüşmeler ve süreç işliyor" yanıtı vermişti. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar