AKP’nin yükselen yıldızı Kalyon’a yargıdan kötü haber

AKP döneminin yükselen firmalarından Kalyon Grubu’nun Beykoz’da 2. derece sit alanı olan bölgedeki projesi için yapılan özel plan değişikliğine yargı freni geldi.

AKP’nin yükselen yıldızı Kalyon’a yargıdan kötü haber

Rıfat DOĞAN

ARTI GERÇEK - İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Beykoz Dereseki Mahallesi 8 pafta, 355 ve 356 parsellerde bulunan 2. Derece sit alanı bölge için getirilen teklifi orman içi dinlenme alanında kaldığı gerekçesiyle geri çevirmişti.

İBB’nin reddetmesi üzerine Kalyon Grubu’na bağlı RSY İnşaat, plan değişikliği teklifini Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na gönderdi, bakanlık da teklifi değerlendirerek 2015 yılında bölgede plan değişikliğine gitti. Plan değişikliğiyle söz konusu parseller "özel eğitim tesisleri" alanına alınarak, en çok 4 kat yapılaşma izniyle özel tesis alanı içerisinde her türlü eğitim binaları, ilkokul, ortaokul, lise, üniversite, anaokulu, kreş, laboratuvar, konferans salonu, yurt ve misafirhane yapılabileceği kaydedildi.

PLAN KARARLARININ DIŞINA ÇIKILDI

Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi, söz konusu plan değişikliklerine karşı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na dava açtı. Plan değişikliğini inceleyen bilirkişi uzmanları, 3 yıl içinde hızlıca devam eden inşaatı plan sınırları dışına taştığını tespit ederek şu değerlendirmelerde bulundu:

- Yapının maksimum yüksekliğinin belirtilmesi gerektiği oysa dava konusu planların plan notlarında da kat yüksekliklerinin belirtilmediği,

- 2009 onanlı 1/100 bin ölçekli İstanbul Çevre Düzeni Planı’nda "özel orman" alanlarının kısıtlı olarak kullanıma açılabileceği belirtilmiş olsa da; diğer taraftan meri ÇDP’nin özel orman alanlarında olacak yapılaşmaya ilişkin "Özel orman alanları için yapılaşma koşulları, orman bütünlüğü ve doğal peyzaj nitelikleri korunacak şekilde alt ölçekli planlarda belirlenecektir" ilkesine uyulmadığı dava konusu planların bu yönüyle üst ölçekli meri 1/100 bin ölçekli İstanbul Çevre Düzeni Planı ile uyumlu olmadığı,

- Dava konusu planlar yüksel kurul ilke kararlarıyla uyumlu değil,

- Dava konusu planlar teknik açıdan ilgili yönetmeliklere uyumlu değil,

- Uygulamada dava konusu planların kapsamı dışına çıkılmış,

- Planlar mevzuat kapsamında tanımlanan, plan, plan raporları ve plan notları tanımlarını ve içerikleri ile uyumlu değil,

- Planlar İstanbul il bütünü ile ve içinde bulunduğu 2. derece doğal sit alanı ve çevresi ile birlikte ele alınmayarak çevresel etkisi olumsuz olacak,

TAHRİBAT BÜYÜK OLACAK

- Çevresinde hiçbir yerleşik ve yapılaşmış alan olmaması nedeniyle ve korunması gerekliliği mevzuat ve komisyon kararlarınca belirlenen ve planda da kabul edilen toprak ve bitki örtüsünün yapılaşma koşulu olarak belirlenen E=0.80 olarak belirlenmesi, tamamen değiştirilecek olan toprak ve bitki örtüsünün il bütününde kritik öneme sahip olması ve sürdürülebilirliği olmayan şekilde yapılaşması anlamına geliyor,

MAHKEME: DEĞİŞİKLİK KAMU YARARINA UYGUN DEĞİL

- Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 11 Mayıs 2015 tarihinde onaylanan dava konusu 1/5 bin KANİP ve 1/1000 KAUİP bölgenin sosyal ve teknik donatı dengesini etkilemesi, kamuya açık bir donatı alanını ortadan kaldırması, plan bütünlüğü ve plan kademelenmesi ilkelerini göz ardı etmesi, ilgili mevzuat ile uyumlu olmaması, il bütünü, yakın çevresi ve konumu sebebiyle kritik öneme sahip olmasına karşın sürdürülebilirlik, koruma-kullanma dengesi ve doğal değerlere saygılı bir planlama yaklaşımına sahip olmadığı ve yerinde yapılan incelemeler sonucunda uygulamanın plan sınırları dahilinde yapılmadı ve bununla birlikte plan sınırlarını aştı.

Bilirkişilerin bu tespitlerini baz alan İstanbul 10. İdare Mahkemesi, söz konusu plan değişikliklerinin şehircilik ilkelerine, kamu yararına uygun olmadığını belirterek oybirliğiyle iptal kararı verdi.

KALYON GRUBU

25 Aralık Rüşvet ve Yolsuzluk Operasyonu’nda adı geçen Kalyon Şirketler Grubu’nun eski Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Kalyoncu, 2008 yılında öldü. Kalyoncu, yakın tarihin önemli liderleriyle olan yakınlığıyla da biliniyordu. Turgut Özal ile de yakın dostluğu bulunan Kalyoncu, Milli Görüş hareketinde patlak veren "yenilikçi-gelenekçi" saflaşmasında "yenilikçiler" tarafında yer aldı. Erbakan’a, "değiş" diyen isimler arasında da bulunan Kalyoncu’nun, yenilikçi hareketten doğan AKP’nin lideri Başbakan Tayyip Erdoğan ile de geçmişe dayanan yakın dostluğu bulunuyordu. Hasan Kalyoncu’nun AKP yönetimiyle yakınlığı, oğlu Ömer Faruk Kalyoncu’nun İstanbul’daki nikah törenine de yansımıştı.

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın, dönemin TBMM Başkanı Bülent Arınç ile birlikte nikâh şahitliği yaptığı Grand Cevahir Oteli’ndeki bu nikâh töreninde, dönemin Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün de aralarında yer aldığı 11 bakan hazır bulunmuştu. Grubun şu anki yönetim kurulu başkanlığını Orhan Cemal Kalyoncu yürütüyor.

25 ARALIK YOLSUZLUK SORUŞTURMASI

25 Aralık 2013’te de başlatılan ikinci dalga yolsuzluk soruşturması sırasında şirketin Başkan Yardımcısı Ömer Faruk Kalyoncu’nun mal varlıklarına tedbir konulmuş, tedbir kararı 14 Ocak’ta savcılar tarafından kaldırılmıştı. Son dönemin en dikkat çeken inşaat firmaları arasında yer alan Kalyon Grubun’nun, son yıllarda aldığı işlerin toplam büyüklüğü 100 milyar TL’ye yaklaştığı belirtiliyor. İstanbul’un 3. Havalimanını yapacak konsorsiyumu oluşturan şirketlerden biri olan grup, büyük protesto ve tartışmalara neden olan Taksim Yayalaştırma Projesi’nde de yer alıyor.

AKP DÖNEMİNDE YÜKSELEN GRUP

Grup ayrıca, KKTC içmesuyu projesinden, İstanbul Finanskent projesine kadar geniş bir alanda kazandığı ihalelerle dikkat çekiyor. Kalyon Grup, Ekim ayında gerçekleşen İstanbul Mecidiyeköy- Mahmutbey Metro ihalesini de 849 milyon TL’lik teklifi ile kazanan konsorsiyum içinde yer aldı. Son olarak Sabah ve ATV’yi alarak bir kez daha dikkatleri üzerine çeken Kalyon Grup, AKP döneminde yükselişe geçen şirketler sıralamasında üst sıralarda yer alıyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Kalyon İnşaat Rıfat Doğan