Albayrak'ın istifasını haberleştirmeyen kanallara tepki: Sıvası dökülen yeni medya

'İstibdat rejimlerinin karakteristiği haline gelen halkın haber alma hakkına yönelik kısıtlamalar, bu istifa sürecinde artık iyiden iyiye gün yüzüne çıktı.'

Albayrak'ın istifasını haberleştirmeyen kanallara tepki: Sıvası dökülen yeni medya

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın görevinden istifa ettiğini duyurmasına ilişkin haber yapmayan televizyon kanalları ve haber portallarını eleştiren DİSK- Basın İş, "İstibdat rejimlerinin karakteristiği haline gelen halkın haber alma hakkına yönelik kısıtlamalar, bu istifa sürecinde artık iyiden iyiye gün yüzüne çıktı" dedi.

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın damadı Berat Albayrak'ın Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan istifa ettiğini duyurması, bazı televizyon kanalları ve haber sitelerinde uzun süre haberleştirilmedi.

SAATLERCE HABER YAPILMADI

CNN Türk, NTV ve Haber Global gibi kanallar, Albayrak’ın istifası ve ardından yapılan açıklamaları iddia düzeyinde dahi haberleştirmedi. Türkiye'nin resmi haber ajansı Anadolu Ajansı dahil olmak üzere, Demirören Haber Ajansı ve İhlas Haber Ajansı da konuya ilişkin bir bilgiyi okurlarına ve abonelerine servis etmedi.

Sadece Habertürk internet sitesinde Albayrak’ın istifa ettiğine dair bir paylaşım yapıldı ve konu saatler sonra "Albayrak'tan görevi bırakma paylaşımı" ifadeleriyle konuyu ekranlara getirdi.

'YENİ TÜRKİYE'DE SIVASI DÖKÜLEN YENİ MEDYA'

DİSK Basın İş, Albayrak'ın istifasının haberleştirilmemesine tepki göstererek, "Saray’ın bir aparatı haline getirilen medya kuruluşları, Bakan’ın kendi hesabından paylaştığı istifa haberini dahi veremiyordu" dedi.

'Yeni Türkiye'de sıvası dökülen yeni medya' başlığıyla yayınlanan açıklamada, "İstibdat rejimlerinin karakteristiği haline gelen halkın haber alma hakkına yönelik kısıtlamalar, bu istifa sürecinde artık iyiden iyiye gün yüzüne çıktı" ifadeleriyle medya kuruluşlarına tepki gösterildi.

Açıklamanın tamamında şunlar kaydedildi:

"Pazar gecesi tüm ülke, ekonominin başındaki Berat Albayrak’ın istifasını açıkladığı İnstagram paylaşımıyla sarsıldı. Yaşadığımız ekonomik krizin sorumlularından biri olan Albayrak, istifasını iktidarın yıllardır zapturapt altına almak istediği sosyal medya üzerinden duyurdu.

O andan itibaren, son dönemde türlü cezalarla yıldırılmaya çalışılan bağımsız televizyon ve internet siteleri dışında hiçbir "ana akım" medya mecrası haberi görmedi, göremedi. Hatta bir ekonomi kanalında ülke ekonomindeki son durum canlı yayında konuşuluyordu. Programda Bakan Albayrak’ın adı bile geçmedi.

Saray’ın bir aparatı haline getirilen medya kuruluşları, Bakan’ın kendi hesabından paylaştığı istifa haberini dahi veremiyordu. "Bakan Albayrak İnstagram hesabından istifa ettiğini duyurdu. İstifa haberi henüz resmi makamlarca doğrulanmadı" bile diyemeyen "resmi medya"nın çaresizliği, Saray Rejimi’nin inşa ettiği medya düzenini de herkese malum ediyordu. Belli ki Saray’da konuyla ilgili kargaşa halen devam etmekteydi. Bazı yabancı haber ajanslarının "bakanlık yetkililerine" dayandırarak verdiği gelişme, saatler sonra bazı medya kuruluşları tarafından "iddia" şeklinde paylaşılmaya başlandı.

İstibdat rejimlerinin karakteristiği haline gelen halkın haber alma hakkına yönelik kısıtlamalar, bu istifa sürecinde artık iyiden iyiye gün yüzüne çıktı. Bir bakan "ben istifa ediyorum" dediği halde bu sözleri bile medyada yer bulamadı. İktidarın birer propaganda aygıtına dönüşen medya kuruluşlarının pulları bu istifa sürecinde bir bir dökülmüş oldu.

Bu durum bir kez daha gösterdi ki: gazeteciliğin belgesi saraydan alınan turkuaz kartlar değil, kamuoyuna duyurulan haberlerdir. O haberler için ter döken basın emekçilerinin fedakâr çabalarıdır. O çabaları gazetecilik diye takdir edecek makam ise saraylar değildir, halkın vicdanıdır."

disk medya Berat Albayrak Basın İş