Amasya'nın Yeşildere Köyü'nde taşıma seçmen iddiası: 27 seçmen önce silindi, sonra tekrar yazıldı
Mehmet Menekşe
AMASYA - Amasya merkeze bağlı 52 seçmenli Yeşildere Köyü'nde 31 Mart Yerel Seçimleri öncesi taşıma seçmen tartışması yaşanıyor. İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyükşehirlere göç eden 44 kişinin seçmen listelerine yazılması tartışmanın fitilini ateşledi.
Muhtar adayı Dursun Ateş, 44 kişinin taşıma seçmen olduğunu belirterek İYİ Parti ve Saadet Partisi aracılığıyla Amasya Merkez İlçe Seçim Kurulu Başkanlığına itirazda bulundu. Görevlendirilen jandarma personeli köydeki adresleri tek tek dolaştı ve seçmen listesine yazılan kişilerin köyde yaşayıp yaşamadığıyla ilgili tutanak tuttu.
ALTI GÜN ARAYLA İKİ FARKLI KARAR
Bunun üzerine Amasya Merkez İlçe Seçim Kurulu, 19 Ocak’ta 44 kişiden 27’sinin ismini seçme listesinden sildi. Yeniden aday olan mevcut muhtar Halis Kurnaz ise AKP Amasya Merkez İlçe Başkanlığı aracılığı ile karara itiraz etti. İtirazı değerlendiren Amasya Merkez İlçe Seçim Kurulu 25 Ocak’ta 27 kişinin yeniden seçmen listesine yazılmasına karar verdi.
TAŞIMA SEÇMEN TARTIŞMASI YSK'YA TAŞINDI
Muhtar adayı Dursun Ateş avukatı Ceylan Zencir aracılığıyla Amasya Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulundu. Yüksek Seçim Kuruluna (YSK) başvuran avukat Zencir, Anayasa Mahkemesine (AYM) kadar gideceklerini belirtti.
'METRUK EVLERE SEÇMEN YAZDILAR'
Artı Gerçek'e konuşan muhtar adayı Dursun Ateş, "Mevcut muhtar 44 kişiyi, İstanbul, Ankara, İzmir gibi şehirlerde yaşayan akrabalarını, arkadaşlarını taşımalı seçmen olarak köyümüze getirdi. 2019 yılında yapılan seçimde de bu muhtar aynı şeyi yaptı. Haksız, hukuksuz olarak seçimi kazandı ve yine 31 Mart’ta yapılacak seçimde aynı şeyi yapmak istiyor. Ben de muhtar adayıyım ve bu haksızlığa karşı Amasya Merkez İlçe Seçim Kurulu Başkanlığına itiraz edip, şikayette bulunduk. 27 kişinin ismi önce seçmen listesinden silindi sonra itiraz üzerine tekrar eklendi. Bu 27 kişinin çoğunun köyde evi yok. Olanlar da metruk binalar. Yıkık, virane evlere seçmen kaydı yaptırdılar. Biz köyümüzde yaşamayan, köyümüzde oturmayan kişilerin gelip oy kullanmasını istemiyoruz" dedi.
'BURADA EVLERİ, TARLALARI VAR'
Artı Gerçek'e konuşan Yeşildere Köyü muhtarı Halis Kurnaz ise "Taşındığı söylenen kişiler 2019 Yerel Seçimi'nde de oy kullandılar. 14 ve 28 Mayıs Cumhurbaşkanı Seçimlerinde de oy kullandılar. Diğer muhtar adayı itiraz etti, 27 kişinin ismi listeden silindi ancak biz yeniden Amasya Merkez İlçe Seçim Kurulu Başkanlığına itiraz ettik ve haksız yere ismi silinenler tekrar seçmen listesine eklendi. Bu itiraz edilen kişilerin evleri, tarlaları, elektrik faturaları var ve oy kullanmak bu kişilerin doğal hakkı" diye konuştu.
'BEN DE OY GETİRDİM O DA OY GETİRDİ'
Kendisini seçmen taşımakla suçlayan muhtar adayı Ateş'in de seçmen taşıdığını iddia eden Kurnaz, "Beni şikayet eden kişi bizim köyde ikameti olmayan adamları getirdi ama ben şikayet etmedim. Onlar şikayet etti, oyları sildirdiler. Biz itiraz ettik oylarımız geri geldi. İtiraz hakkı siyasi partilerde. Ben CHP’ye de gittim, AK Partiye de gittim. AK Parti aracılığı ile itiraz ettik. Cumhurbaşkanlığı seçiminde köyümüzden cumhurbaşkanına sıfır oy çıktı, bu da bilinsin. Bizim köy CHP’li bir köy. Beni şikayet edenler de İYİ Parti ve Saadet Partisi ile itiraz ettiler. Ben köyümüzde karışıklık, ikilik olsun istemiyorum. Oy verecek 40 kişi şu an köyümüzde. Ben de oy getirdim onlar da oy getirdiler. Ben kendi köylümüzü getirdim, o köyümüzle alakası olmayan Almus’tan adam getirdi yazdırdı. Yanlış ise biz de yanlış o da yanlış" dedi.
'HEM HUKUKA HEM DEMOKRASİYE AYKIRI'
Artı Gerçek'e konuşan muhtar adayı Dursun Ateş avukatı Ceylan Zencir ise şunları anlattı:
"Ortada usulsüz davranış, hukuka aykırı bir durum var. 29 kişiden 2’si itiraz süreci içerisinde seçmen kaydını Tokat’a taşıdı. Ancak 27 kişi seçmen listesinde kayıtlı duruyor. Bu hem hukuka aykırı bir durum hem de demokrasiye aykırı bir durum. Mevcut muhtar Halis Kurnaz her seçim zamanı köy dışında, özellikle İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük kentlerde ikamet eden arkadaşlarını, akrabalarını getiriyor, bunlar oy kullandıktan sonra ikametlerine geri dönüyorlar. Bu kişiler yıkık, metruk binalarda oturuyorlarmış gibi gösteriliyor. Bu durum ile ilgili Amasya Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunduk. Ayrıca YSK’ya da şikayette bulunduk.Jandarma köyde yaptığı incelemede bu şahısların köyde ikamet etmediklerini tespit etmiş. Buna rağmen savcılık bir şey yapmadı, 'bizim yetkimiz yok, YSK’nın yetkisi var' diyor. YSK da 'iş yargıya intikal etti, savcılık karar versin' diyor. Topu birbirlerine atıyorlar. İki taraftan da yargı yollarını tüketeceğiz sonra AYM'ye başvuracağım. Mevcut muhtar bu koşullarda tekrar seçilse de usulsüzlük tespit edildiği anda o seçim iptal edilir. Bu işin peşini bırakmayacağız. Adalet yerini bulacak." (ARTI GERÇEK)
DEM Parti'den usulsüz seçmen taşımaya karşı çağrı: Bu kirli oyunu bozmanın kolay bir yolu var
Rüştü Tiryaki: Yaygın biçimde seçmen taşıma yapılıyor
Ağrı'da 7 bin 104 taşıma seçmen: Taşınan seçmenlerin büyük bölümü güvenlik görevlisi ve memur
Siirt'te taşıma 'seçmen' itirazına ret: 6 bin 643 asker-polis 'emniyet tedbirleri' için kaydırılmış
DEM Partili Hun: AKP Iğdır’a taşımalı seçmen getiriyor
Halfeti'de taşıma seçmen iddiaları: 'Adresime tanımadığım kişiler kaydedilmiş'