Ankara Katliamı anmasına 'Cumartesi Anneleri' müdahalesi
Ankara'da Gar Katliamı anmasına polis müdahale etti. Müdahaleye Cumartesi Anneleri'nden bahsedilmesi gerekçe gösterildi.
Ankara Emek ve Demokrasi Platformu'nun, 1 Eylül Dünya Barış gününü dolayısıyla yaptığı 10 Ekim 2015'te 103 kişinin yaşamını yitirdiği Gar Katliamı anmasına polis müdahale etti. Ankara Gar'ı önünde yapılan açıklamaya, 10 Ekim Derneği, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ankara İl Örgütü, Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şube, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Özgürlükçü Hukukçular Platformu (ÖHP), Ankara Tabip Odası’nın (ATO) yanı sıra çok sayıda dernek ve kurum temsilcisi katıldı.
Garın önü çok sayıda sivil ve çevik kuvvet tarafından ablukaya alınırken, alanda 10 Ekim’de yaşamını yitirenlerin isimlerinin ve fotoğraflarının bulunduğu pankartları beyaz karanfiller eşliğinde taşındı. "Dağlar insanlar ve hatta ölüm bile yorulduysa şimdi en güzel şiir barıştır" pankartı arkasında bir araya gelen kitle örgütü temsilcileri, "Savaşa Hayır Barış Hemen Şimdi" sloganları attı. Eylem, 10 Ekim’de yaşamını yitirenlerin anısına yapılan saygı duruşu ile başladı. Ortak metni İHD Ankara Şube Eş Genel Başkanı Saliha Şahin okudu.
'BARIŞ UMUDUNA İHTİYACIMIZ VAR'
Şahin, 1 Eylül Dünya Barış gününe kimyasal silahların denendiği, etnik ve mezhepsel çatışmaların yaşandığını bir dönemde girdiklerini belirterek, "Güvenlik tedbirleri adı altında ormanların yakıldığı, doğanın katledildiği ülkeler arası sorunları çözümde barış dilinin yerine savaş dilinin hakim olduğu bir süreci yaşıyoruz. Bölgede, Ortadoğu’da ve dünyada barışa ihtiyacımız var. Silahın, şiddetin yarattığı korkuya karşı barışın umuduna ihtiyacımız var" dedi.
Ülkede yaşanan gelişmelerden kaynaklı "barış" adına daha fazla mücadele edilmesi gerektiğini vurgulayan Şahin, "Eşitlikten, özgürlükten ve adaletten yana tüm insanların barış umudunu yükseltmeye çağırıyoruz. Bizler, eşit özgür ve kardeşçe yaşayacağımız bir ülke ve dünyayı kendi ellerimizle kurana kadar mücadele etmeye ve bu mücadeleyi her alanda büyütmeyi amaçlıyoruz" diye konuştu.
‘TEK KİŞİ DE KALSAK BARIŞ DİYECEĞİZ’
Daha sonra 10 Ekim’de yaşamını yitiren EMEP’li Korkmaz Tedik’in annesi Zöhre Tedik söz aldı. 2015’te barış talebini haykırdıkları için oğlunu kaybettiğini dile getiren Tedik, aynı taleple bir araya gelenleri kimisinin kardeşini, kimisinin eşini kimisinin de babasını kaybettiğini hatırlattı. Tedik, "Bu ülkede kadının durması, dağdaki gençlerin, Suriye’deki insanların, askerlerin ve polislerin ölmemesi için biz burada çaba sarf ettik. Onun için o gün yüz binler bu alana geldi. Ama ne olursa olsun barış talebimizi devam ettireceğiz. Her 1 Eylül’de ve 10 Ekim’de barış talebimiz susmayacak. Tek kişi de kalsak barış diyeceğiz" dedi.
CUMARTESİ ANNELERİ TAHAMMÜLSÜZLÜĞÜ
HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu ise Ankara Gar’ında yaşamını yitiren 103 insanın arkasından barış duygularını ve direnişi devam ettirdiklerini dile getirdi. Kerestecioğlu, "Bu duyguyu hiçbir zaman kaybetmeyeceğiz. Cumartesi Anneleri olarak bugün 701’inci haftada arkadaşlarımız, güler yüzlü insanlarımız İstanbul’da oturuyor olacaklarsa, o direniş azmini nasıl kaybetmedilerse bizler de aynı şekilde devam ettireceğiz" diye belirtti. Kerestecioğlu, konuşmaya devam ederken Cumartesi Anneleri’ni andığı gerekçesiyle "müdahale" anonsu yapıldı.
'BİZİ DE ÖLDÜRÜN'
Ardından polis kitleyi dağıtarak alana karanfil bırakmasına izin vermedi. Bu sırada 10 Ekim’de yaşamını yitirenlerin isimlerinin yazıldığı, "Barış adın olsun" yazılı pankartla alana karanfil bırakmaya giden kitlenin önünü kesen polisler pankartı yırtarak anıta sadece bir grubun karanfil bırakmasına izin verdi. Bu sırada kitleden polise, "Gelin bizi de öldürün, katiller. Bizi de öldürün" diye tepki gösterdi.
Kısa süreli yaşanan gerginliğin ardından kitle, "Savaşa Hayır barış hemen şimdi" ve "Anaların öfkesi katilleri boğacak" sloganları ve alkışlarla durumu protesto etti. Polis bir kişiyi fotoğraf çektiği gerekçesiyle gözaltına almaya çalıştı. Kitlenin karşı koymasıyla gözaltı yaşanmadı. Eylem sloganlarla son buldu. (Mezopotamya Ajansı)