Anket: Yurttaşların yüzde 58'inin geliri azaldı
Türkiye'de yaşayan yurttaşların gündeminde ekonomik kriz var.
Araştırma şirketleri ülkedeki enflasyon ve yurttaşların alım gücünü gösteren anketler hazırladı. Ipsos Araştırma Şirketi'ne göre yurttaşların tüzde 58'inin gelirinin azaldığı ortaya çıktı.
Türkiye’de yurttaş, dargelir, enflasyon ve işsizlik altında ezilmeye devam ediyor. Ipsos Araştırma Şirketi 800 kişiyle Antikriz Raporu gerçekleştirdi. Türkiye’nin en önemli sorunun ‘ekonomi’ olduğu belirtilen raporda; her 10 yurttaştan 9’u KDV indirimlerinin yeterli bir çözüm olmadığını savundu.
İstanbul Barometresi 2022 Mart Raporu’na göre ise, katılımcılar artan market fiyatlarından sonra kırmızı et, ayçiçeği yağı ve zeytinyağı ürünlerini alamaz oldu. Yurttaşın yüzde 45.6’sı kırmızı et, yüzde 36.5’i ayçiçeği yağı ve zeytinyağı ürünlerini artan market fiyatlarından sonra hiç alamadığını belirtti.
IPSOS: YÜZDE 58 SON 12 AY İÇİNDE HANE GELİRİ AZALDI DİYOR
Ipsos Araştırma Şirketi, mart ayı sonunda bazı temel tüketim ürünlerinde yapılan KDV indiriminin yeterli olup olmadığını yurttaşa sordu.
Ankete katılan yurttaşlar da KDV indiriminin market fiyatlarına yansımadığı görüşü ön plana çıktı. Her 10 yurttaştan 9’u yapılan KDV indirimlerinin marketteki yüksek fiyatlara yeterli bir çözüm olmadığı görüşünü savundu.
Ankete katılan yurttaşların yüzde 58’i son 12 ay içinde hane gelirinin azaldığını, yüzde 10’u ise hane gelirinin arttığını söyledi.
Ankete katılan yurttaşların yüzde 91’i Türkiye’de ekonominin en önemli bir sorun olduğu görüşüne hakim. Salgının etkisinin azalması ile birlikte salgın artık önemli bir problem olarak görülmüyor.
İPA ARAŞTIRMASI: KIRMIZI ET, AYÇİÇEĞİ YAĞI VE ZEYTİNYAĞINI HİÇ ALAMAYANLAR OLDU
Katılımcılara, mart ayında evde en çok ne konuşulduğu soruldu. Katılımcıların yüzde 77.5’i ev içerisinde ekonomik sorunların yüzde 5.8’i ise Ukrayna-Rusya Savaşı’nın konuşulduğunu söyledi.
Aylara göre incelendiğinde, ocak ayında ekonomik sorunların ev içerisinde konuşulma oranı yüzde 58 iken, şubat ayında bu oran yüzde 76’ya, mart ayında ise yüzde 77.5’e yükseldi.
Son üç ayda Türkiye’nin gündeminde ilk sırada ürünlere gelen zamlar yer aldı. Katılımcıların yüzde 27.2’si et, yağ, şeker gibi market ürünlerine; yüzde 24.5’i elektrik, doğalgaz, su faturalarına yapılan zamların mart ayında Türkiye’nin gündemi olduğunu belirtti. Katılımcılara göre Türkiye gündeminde üçüncü sırada yüzde 18.6 ile Ukrayna-Rusya Savaşı yer aldı.
Katılımcılar, artan market fiyatlarından sonra kırmızı et, ayçiçeği yağı ve zeytinyağı ürünlerini hiç alamadığını belirtti. Katılımcıların yüzde 45.6’sı kırmızı et, yüzde 36.5’i ayçiçeği yağı ve zeytinyağı ürünlerini artan market fiyatlarından sonra hiç alamadığını belirtti. Bu ürünleri süt ve süt ürünleriyle sebze meyve takip etti.
Mart ayında İstanbulluların yüzde 53.3’ü yakın dönemde Türkiye ekonomisinin kötüleşeceğini düşündüğünü belirtti. Ocak ayında katılımcıların yüzde 52.9’u, şubat ayında yüzde 47.9’u Türkiye’nin ekonomik durumunun kötüleşeceğini belirtirken, mart ayında ekonominin daha da kötüleşeceğini düşünenlerin oranı 2022’in en yüksek seviyesine ulaşarak yüzde 53,3’e yükseldi.