Antakyalı aile: 18 gündür çadırları yok, 6 Şubat'tan bu yana banyo yapamadılar
Yağmur KAYA
HATAY - Maraş'ta 6 Şubat'ta meydana gelen iki büyük depremde büyük bir yıkıma uğrayan Hatay, 20 Şubat'taki 6.4 ve 5.8'lik depremlerle de sarsıldı. Çadırların ya da konteynerların yetersiz olduğu şehirde yaşayanlar riskli binalara dönmek zorunda kalabiliyor. Artçı sarsıntılar sürerken, halkın sorunları çözüme kavuşmuş değil. En acil ihtiyaç ise çadır, temiz su, konteyner.
Depremin üzerinden iki haftayı aşkın bir süre geçmesine rağmen Antakya'da sorunlar çok büyük. Hala çadır verilmeyenlerin sayısı oldukça fazla.
6 ŞUBAT'TAN BU YANA BANYO YAPAMADILAR
Antakya Gültepe Mahallesi'nde yaşayan Kuş ailesi çadıra ve temiz suya erişemeyen onlarla aileden biri. 6 Şubat tarihinden bu yana banyo yapamayan aile, hasta olmaktan endişe duyuyor.
Depremde 11 yakınını kaybeden üç çocuklu altı kişilik Kuş ailesi, 17 gündür araba yatıyor.
Çadırın için 3 defa talepte bulunan Kuş ailesi, temiz suya da erişemiyor. Uzmanlar deprem bölgesinde şebeke suyunun kullanıma uygun olmadığını söylüyor ancak Kuş ailesi, suların kesik olmadığı birkaç saatte temizlik ihtiyaçlarını şebeke kuyu kullanarak gideriyor.
GÜNDÜZ EVE GİRİYORLAR
Birçok hastalığı olduğunu söyleyen Sevim Koçak, 18 gündür arabada yattığı için ayaklarının şiş ve yara olduğunu söylüyor. Evinin hasar almadığına inandığını ifade eden Koçak, yağmurlu ve soğuk olmayan günlerde sokakta olduklarını ancak soğuk günlerde gündüz evde kalmaya mecbur olduklarını gece uyumak için ise arabaya geçtiklerini anlattı. 20 Şubat'ta meydana gelen depremde evde olduklarını vurgulayan Koçak, sürüne sürüne evden çıktığını belirtti: "Arabada kalıyoruz. Altı kişi üst üste. AFAD'a başvuruda bulunduk. Yok. Gelin burada kalın."
'ÇOK ARADIK AMA NETİCE YOK'
Koçak'ın damadı Fuat Kuş ise şunları anlattı: "Çadırla ilgili sıkıntımız var. Çok aradık ama netice yok. Yani dönen olmadı daha. Hatta bugün birileriyle görüştüm, dönen olmadı. Bekliyoruz. 3 çocuk yaşlı bir kadın arabada kalıyoruz. Onlar rahat etsin diye eşimle beraber gece boyu yürüyüş yapıyoruz. Suyumuz da yok. Elektriğimiz ara ara geliyor. En büyük sıkıntılarından biri temizlik, hijyen. 3 yere başvuruda bulunduk ancak sonuç alamadık. AFAD'a başvuruda bulundum bir de şahıs olarak iki kişiye sordum ama sonuç alamadım."
'BİR YERDEN BİR YERE YÖNLENDİRİYORLAR AMA BOŞ'
"Depolarımı yaptırdım su için lavaboyu kullanabilelim diye. Hem AFAD'la hem jandarmayla görüştüm bir yerden bir yere yönlendiriyorlar ama boş. Kuyu suyu bulabilirsek kullanıyoruz. Bu şekilde hastalanacağız az kaldı. Çadır kentlerde çok kalabalık."
Prof. Dr. Sözbilir, Maraş depremini işaret etti: Antakya fayını tetikledi
Pazarcıklı depremzede anlattı: Bir şişe su aldım, çocuklara üç gün 'Az az için' diyerek verdim
Depremler sayesinde Dünya'nın merkezinde bir 'iç çekirdek' keşfedildi
Diyarbakırlı pizzacı, New York'taki dükkanının bir haftalık gelirini depremzedelere bağışlayacak