Antalya'da deprem oldu, Naci Görür bir kez daha uyardı

Antalya'da bu sabah 3,5 büyüklüğünde deprem oldu. Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, kentin etrafının aktif faylarla çevrili olduğunu, zeminin de göçük riski taşıdığı uyarısında bulundu. Görür "Antalya'da en fazla 3-4 katlı binalar yapılmalı" dedi.

Antalya'da deprem oldu, Naci Görür bir kez daha uyardı

Artı Gerçek - Antalya açıklarında sabah saat 09.48'de 3,5 büyüklüğünde deprem oldu. AFAD, depremin, Gazipaşa açıklarında Akdeniz'de meydana geldiğini belirtti.

Depremin ardından dikkatler, Bilim Akademisi Üyesi-Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür'ün Antalya'ya ilişkin açıklamalarına çevrildi. Antalya'da dünkü toplantıda yaptığı konuşmada jeolojisi hakkında da bilgi vererek uyarılarda bulundu.

GÖRÜR: ANTALYA ÇOK DİKKATLİ OLMALI

Antalya'nın aktif faylarla çevrili olduğunu, kenti tehdit eden üç tektonik hat olduğunu anlatan Görür, Cumhuriyet'ten yaptığı açıklamada ise "Antalya çok dikkatli olmalı" dedi.

Antalya’nın zemin yapısının taşıdığı risklerin altını çizen Görür, "Antalya kendi içinde çok dikkatli olması gereken bir kent çünkü kendine özgü zafiyetleri var. Kuzey kara kısımları çözerlerle dolu, Güney kısmı ise deniz halinde. Denize yakın kıyı kısmı alüvyon ile dolmuş ya da traverten zemin. Bunlar sağlam, güçlü zeminler değildir. Alüvyon en tehlikeli zemindir. Traverten, alüvyona göre belli sertliği olan ancak kolay kırılabilir, çökebilir, göçük yapabilir bir zemindir" uyarısında bulundu.

'EN BÜYÜK TEHLİKE HEMEN-KIBRIS FAY ZONU'

Antalya’yı yönetenlerin bu zeminin farkına varması gerektiğine dikkat çeken Görür, kentte gökdelenlerin yükselmesini eleştirerek, şunları söyledi: "Antalya bu şekilde gökdelen ile doldurulursa deprem açısından geleceği hiç parlak değil. Heveslenip ranta dayalı gökdelenler yapmamak gerekiyor. Bu bölgede yapabileceğin bina en fazla üç dört katlı olabilir. Yüksek binalar, zemin açısından riskli."

Antalya’yı etkileyebilecek fay hatları hakkında da detaylı bilgi veren Görür, kentin doğu, batı ve kuzeydeki fay zonlarının arasındaki 50-100 km çapın içinde kaldığına işaret ederek, Antalya’nın çevresindeki bu fayların çalışması sonucu oluşacak depremden etkileneceğini söyledi.

Görür, Güney’de Helen- Kıbrıs fay zonunun Antalya’da en büyük depremi üretme potansiyeline sahip olduğunu ifade etti.