Antep'te biber mevsimi başladı: Sokaklar kırmızıya boyandı

Antep'te biber kurutma mevsiminde sokaklar kırmızıya boyandı. Biberler temizleniyor ve kurutuluyor ardından çekilerek toz haline getiriliyor. İmece usulü çalışan kadınlar, "Ev yapımı pul biberinin tadını, lezzetini başka yerde bulamazsınız" diyor.

Antep'te biber mevsimi başladı: Sokaklar kırmızıya boyandı

Sinan ŞAHİN

ANTEP - Antep’te biber kurutma mevsimi başladı. Sofraların vazgeçilmesi kırmızı pul biber için hazırlıklar yapılıyor. Tarladan toplanan biberler kavurucu sıcaklarda üç gün bekletildikten sonra temizleniyor ve ara sokaklarda kurulan makinelerde öğütülerek toz haline getiriliyor. Kadınlar, her şeyi imece usulü birlikte yapıyor.

'BİBER TEMİZLEYEREK GÜNLÜK 200 TL KAZANIYORUM'

Sabahın erken saatlerinde işe koyulan Dilek Yan, biberleri büyük bir özenle temizleyerek öğütme makinesinde çekilmeye hazır hale getiriyor:

"Kurumuş biberlerin çöpünü ayırıp temizliyorum. Böylece çekilmek için hazır hale geliyorlar. Bunlar İslahiye biberi ve oldukça acı ama pek hissetmiyorum. Çünkü alıştık artık. Kilo başına 20 TL'ye temizliyorum biberleri. Ne kadar çok biber temizlesem kazancım o kadar fazla oluyor. Günlük kazancım ortalama 200 TL. Böylece evime de maddi katkı sağlıyorum. Bir çok ev kadını yılın bu zamanlarında biber ayıklayarak aile ekonomisine katkıda bulunuyor."

Dilek Yan

'YURT DIŞINDAKİ YAKINLARIMIZA DA GÖNDERİYORUZ'

Yıllardır pul biber ihtiyaçlarını kendilerinin karşıladığını söyleyen Gülcan Gürcan da geleneksel yöntemlerle yapılan biberin tadının ve kalitesinin daha iyi olduğunu söylüyor:

"Biber bu şekilde daha sağlıklı oluyor. Gözün görüyor, temizliyorsun, kendin ayıklıyorsun. Tezgahta veya markette satılan biberin içine ne konulduğunu bilmiyorsun. Her yıl bu aylarda pul biberi telaşımız başlıyor. Sadece kendimize yapmıyoruz. Ben uzaktaki akrabalarıma da buradan yapıp gönderiyorum. Hatta yurt dışındaki yakınlarımıza da gönderiyoruz. Çünkü ev yapımı pul biberinin tadını, lezzetini başka yerde bulamazsınız."

Gülcan Gürcan

'KOMŞU DEĞİL BÜYÜK BİR AİLEYİZ'

Fırsat buldukça biber temizleyen komşularına da yardım ettiğini söyleyen Gürcan, şöyle devam ediyor: "Mahalledeki kadınlar kışlık biber, salça ve kurutmalık sezonunda birbirlerine yardım ederler. Kimin biberinin temizlenmesi gerekiyorsa hepimiz toplanır yardım ederiz. Böylece işler daha erken bitiyor ve hazırlığımızı daha kısa sürede tamamlamış oluyoruz. Biz burada komşu değil, büyük bir aileyiz."

'GÜNLÜK 200 KİLO BİBER ÇEKİYORUM'

Mehmet Darıcı da 15 yıldır kurutulan biberleri çekerek toz haline getiriyor. Darıcı, biberlerin tarladan sonraki yolculuğunu şu sözlerle anlatıyor:

"Biberi getirdikten sonra serip kurutuyoruz. Yeterince kuruduktan sonra sıvı yağ ekleyerek üst üste iki kez makineye atıyoruz. Yağ hem renk ve tad veriyor hem de tozlanmasını engelliyor. Sonra kadınlar tuzunu ekleyip bir süre dinlemeye bırakıyor ve biber yemekte kullanılmaya hazır hale geliyor. Bir kilo kuru biberden ortalama 850-900 gram toz biber çıkıyor."

Mehmet Darıcı

İki aylık biber sezonunda emektar makinesiyle sabahın erken saatlerinden gece geç vakitlere kadar çalıştığını söyleyen Darıcı şöyle diyor: "Kuru biberin kilosunu 10 TL'den çekiyoruz. Günlük ortalama 150-200 kilo biber çekiyoruz. Yılın bir buçuk ayını bu şekilde çalışarak geçiriyorum. Gücüm yettiğince bu işi yapmaya devam etmek istiyorum. Çünkü bu işleri yapan kişi sayısı her geçen yıl azalıyor."

'FİYAT İKİ KATINA ÇIKTI AMA İLGİ DÜŞMEDİ'

Kuru biber ticareti yapan Caner Budak da sezonun oldukça yoğun geçtiğini belirtiyor. Sattığı biberi dükkanın önüne kurduğu makinede öğüten Budak, fiyat artışına rağmen talebin düşmediğine dikkat çekiyor.

"Fiyatlar geçen yılın iki katından daha yükseğe çıktı. Geçen sezon kilosunu 60 TL'den sattığımız kuru biberi şu an 130-140 TL'den satıyoruz. Müşteriler fiyatları yüksek buluyor ama bu artış normal. Gübre, yakıt, işçilik derken maliyet bir hayli arttı. Bu da fiyatlara yansıdı. Yine de bu yıl bibere olan ilgi düşmedi. Çünkü bu şekilde pul biber hem daha hijyenik hem de daha uygun fiyata geliyor."

Caner Budak

(ARTI GERÇEK)