Artı Gerçek, gizli duruşmanın tutanaklarına ulaştı: H.K.G.'nin avukatları da 'gizlilik' istedi
Dinçer GÖKÇE
İSTANBUL - İsmailağa cemaatine bağlı Hiranur Vakfı'nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel'in kızı H.K.G.'nin altı yaşından itibaren 'evlilik' adı altında cinsel köleleştirilmesiyle ilgili açılan davada alınan gizlilik kararının ayrıntıları netleşiyor. H.K.G.'nin avukatlarının da gizlilik kararı talep ettiği, sanık anne ile tanık konumundaki üç kardeş için de zorla getirilme kararı verildiği öğrenildi.
KİM ‘GİZLİLİK’ İSTEDİ?
Artı Gerçek, dün saat 16.00 sıralarında alınan gizlilik kararı sonrasında kapalı yapılan duruşmanın 11 sayfalık tutanağına ulaştı. Tutanağa göre, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı avukatları Neslihan Kütük ile Bilal Karaoğlu “Yazılı dilekçemizi tekrar ederiz. Sanıklar hakkında şikayetçiyiz. Davaya katılma talebimiz vardır” dedi.
Şikayetçi kadın H. K. Gümüşel’in avukatları Hatica Akkaya ile Canan Sarı ise “Davaya katılma talebimiz vardır. Duruşmanın gizli yapılmasını, kapalılık kararı verilmesini talep ederiz” dedi. Av. Canan Sarı’nın yetkilendirmesi ile talepte bulunan İstanbul 2 Nolu Baro’nun Başkanı Yasin Şamlı ise “Duruşmanın gizli yapılmasını, kapalılık kararı verilmesini talep ederiz” diye konuştu.
(H.K.G.'nin avukatlarından Hatica Akkaya, İstanbul 2 Nolu Barosu Yönetim Kurulu Üyesi. Avukatlardan Canan Sarı ise KADEM (Kadın ve Demokrasi Derneği) Başkan Yardımcısı olarak görev yapıyor.)
SAVUNMA YAPMAMALARININ GEREKÇESİ NE?
Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile savunmaları alınan sanıklardan 49 yaşındaki Kadir İstekli iddianame kendisine tebliğ edilmediği için savunma yapmadı. 59 yaşındaki sanık baba Yusuf Ziya Gümüşel ise sağlık sorunlarını gerekçe göstererek savunma yapmadı. Mahkeme, sanıkların tutukluluk halinin devamına karar verdi.
ANNE VE KARDEŞLER İÇİN ZORLA GETİRME KARARI
Mahkeme, H. K. Gümüşel’in annesi olan 46 yaşındaki sanık Fatıma Gümüşel için zorla getirme kararı verdi. Şikayetçi kadının kardeşleri olan Ayşe Hümeyra Gümüşel, Muhammed Sıddık Gümüşel ile Fatma Betül Gümüşel için de zorla getirme kararı alındı. Buna göre, üç kardeş tanık olarak dinlenecek.
BİR SONRAKİ DURUŞMA 27 ŞUBAT'TA
Mahkeme bir sonraki duruşma için ise 27 Şubat’a gün verdi.
Türkiye gündemini sarsan davanın ilk duruşması dün yapılmıştı. 50’yi aşkın baro, dernek ve vakıf ile siyasi parti, ilk duruşmada katılma talebinde bulunmuştu. Bu yönde talebi olan kurumlar arasında İstanbul 2 Nolu Baro, AKP İstanbul İl Kadın Kolları ile KADEM de yer alıyordu.
Ancak Sanık Kadir İstekli’nin avukatı Eyüp Akıncı, Fatıma Gümüşel'in avukatı Fatih Atalay ile Yusuf Ziya Gümüşel’in avukatları Engin Kartal, Bulut Müslüm Gezer ve Mehmet Okatan, katılma taleplerinin kabul edilmemesini istedi.
Mahkeme heyeti ise H.K.G.'nin avukatları ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın katılma talebi dışındaki tüm talepleri geri çevirdi. Heyet, duruşmanın da kapalı yapılmasına karar verdi. Bunun sonucunda, 10’a yakın HDP, CHP, TİP milletvekilinin de olduğu 250 kişilik duruşma salonu boşaltılmıştı.
ALTI YAŞINDAN BERİ İSTİSMARA UĞRADI
Savcılık iddianamesinde, 1998 doğumlu H. K.G. 6 yaşından itibaren istismar etmekle suçlanan Kadir İstekli 67 yıl 10 ay 15 güne kadar hapis cezası ile yargılanıyor. Baba Yusuf Ziya Gümüşel ve anne Fatıma Gümüşel ise 22 yıl 6 ay hapis cezası ile yargılanıyor.
Hiranur Vakfı'ndaki çocuk istismarı davası: Tarikatçılar, duruşma öncesi tekbir getirdi
Hiranur Vakfı'ndaki çocuk istismarı davasında karar: Duruşma kapalı yapılacak
KADEM: Hak ettikleri cezayı almaları için sonuna dek takipçisi olacağız