Askeri havaalanı kenttekileri tedirgin ediyor

Diyarbakır’da askeri havaalanının içine siviller için yeni pist ve hizmet binası yapılsa da halkın talebi askeri havaalanının şehir dışına taşınması yönünde...

Askeri havaalanı kenttekileri tedirgin ediyor

ARTI GERÇEK- Diyarbakır’da askeri havaalanın kent merkezinde bulunması ile ilgili tartışmalar sürüyor. Askeri ve sivil havaalanın iç içe olması, askeri havaalanının kent dışına taşınmak yerine geliştirilmesi tepkilere neden oluyor. Diyarbakırlıların, askeri havaalanının kent dışına taşınması talebi ise bir türlü karşılık bulmuyor.

Van, Diyarbakır, Antep, Mardin, Adana, Kayseri, Konya gibi bir çok kentte sivil havaalanları bulunurken, Urfa'da iki adet havaalanı bulunuyor. Diyarbakır'da ise mevcut havaalanı askeri havaalanı ile ortak kullanılıyor. Askeri operasyonlar ve eğitim uçuşlarının yapıldığı dönemlerde ise sivil havaalanındaki uçuşlar olumsuz etkileniyor. 2012 yılında Uşak'ta 694, Erzincan'da 2.153,Sinop'ta 855 Isparta'da 5.216 Van'da 8.454, Mardin'de 2.469 uçak iniş ve kalkış yaparken bu rakam Diyarbakır'da 11.161.Taşınan yolcu sayılarına bakıldığında ise, Diyarbakır'dan 2012 yılında 970.250 yolcu değişik kentlere taşınırken, Diyarbakır'a gelen yolcu sayısı ise 975.667.

Diyarbakır'daki kurumlar ve halkın yıllardır talep etmesine karşın, kente sivil bir havaalanı yapılmasının neden engellendiği konusunda bugüne kadar hiç bir hükümet yetkilisi cevap vermedi. Yılda 2 milyon yolcunun havayolunu tercih ederek, seyahat ettiği Diyarbakır'a hükümet, geçen yıl 250 milyon TL harcayarak askeri havaalanının içinde yeni bir pist ve yeni bir hizmet binası açmayı tercih etti. Ancak bu da kentte yaşayan ve kente gelenler için çözüm olmadı.

SİVİL HAVAALANI SÖYLEMİNE GÖLGE DÜŞÜRÜYOR

Ek hizmet binası ve pistin siviller için yapıldığı söylense de havaalanında savaş uçaklarının kalkması, yolcuların sürekli olarak askeri personellerle karşılaşması ‘sivil havaalanı’ söylemine de gölge düşürüyor. Kentte sivil havaalanı yapılmaması buna karşın askeri havaalanın geliştirilmesi hükümetin güvenlikçi politikaları ile bağlantılı bir durum olarak değerlendiriliyor.

İHD’YE ŞİKAYETLER YAĞDI

Diyarbakırlılar, askeri uçakların alçak uçuşlar yapması, yaşanan gürültü ve can güvenliğinden dolayı endişe duyuyor. Bu kaygıyı İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Başkan Yardımcısı ve Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici anlatıyor. Artı Gerçek’e konu ile ilgili açıklama yapan Bilici, kendilerine askeri havaalanına ilişkin şikayetlerin yapıldığını belirterek şunları söyledi; "Kentte askeri havaalanı olması ciddi anlamda sıkıntılı bir durum. Bu konuda derneğimize başvurular da oldu. Sürekli kentin üzerinde uçuşların yapıldığı, yoğun hava hareketliliği olduğu, askeri uçakların iniş-kalkışına öncelik verildiğinden dolayı saatlerce bekleme yaşandığı ve bunların askeri uçuşlardan kaynaklandığını belirttiler."

EĞİTİMİ DE KENTİ DE OLUMSUZ ETKİLİYOR

"Sadece can güvenliği değil, savaş uçaklarının yarattığı ses ve gürültüler de insanları olumsuz etkiliyor. Ayrıca uçakların Bağlar ilçesi ve yerleşim yerlerinde alçak uçuşlar yapması da insanların tepkilerine neden oluyor. Eğitim-öğretim aksıyor. Ben, TEOG sınavlarında bu duruma birçok kez tanık oldum. Bağlar ilçesinde sınava giren öğrencilerin velileri telefonla arayarak, uçak kalkış ve inişlerinden öğrencilerin sınavlarda rahatsız olduklarını bana bildirdiler."

"ASKERİ HAVAALANI KENT DIŞINA TAŞINSIN"

Yapılan ek hizmet binası ve pistin talepleri karşılamadığını da dile getiren Bilici, "Diyarbakır’da sivil havaalanı yapılmaması güvenlik politikalarından kaynaklanabilir. Farklı bir yaklaşım söz konusu. Askeri uçakların alçak uçuş yapması da kentte yaşayanların can güvenliğini tehlikeye düşürüyor. Şu anda mevcut olan havaalanı da normal koşullarda talepleri karşılayacak durumda değil. OHAL süreci yaşanmasaydı ya da çözüm süreci ilerlemiş olsaydı; yani şiddetin bittiği dönemleri tekrar yaşıyor olsaydık kente gelen-giden yolcu sayısı çok daha fazla olacaktı. Uçak sayısı şu an günde 20 iken, normal koşullarda Diyarbakır havaalanı çok daha fazla sefer yapabilecek potansiyele sahip. Uzun vadede düşünüldüğünde, yeni yapılan ek binanın da bu potansiyeli karşılaması mümkün değil" diyerek askeri uçakların kent dışına taşınması ve sivil havaalanın kent içinde olması gerektiğini vurguladı.

"HAVAALANI YETERLİ"

Diyarbakır Turizm ve Tanıtma Derneği ikinci Başkanı Edip Paçal ise farklı görüşte... Diyarbakır havaalanının ihtiyaca cevap verdiğini hatta kapasitesinin altında çalıştığını belirten Paçal, "Diyarbakır havaalanı diğer illerdeki havaalanları ile karşılaştırıldığında ihtiyaca cevap veren bir konumda. Kentte bu konuda bir sorun yaşanmıyor. Şuan yurtiçi ve yurtdışı uçuşları sorunsuz yapılıyor. Diyarbakır turizminde de bu yıl ciddi bir artış var" dedi.

Raci Bilici