Bakanlıktan tarikat faaliyetlerine 'yönerge' zırhı
MEB, müziğin haram, kadını öne çıkaran filmlerin ise sakıncalı olduğunu ima eden kitapları öğrencilere dağıtan Server Vakfı’nın etkinliğini yönerge kapsamında yapıldığını bildirdi.
Dini vakıf ve derneklerin öğrencilere yönelik sosyal etkinlik düzenlemesinin önünü açacağı gerekçesiyle eleştirilen Sosyal Etkinlik Yönergesi, ilk meyvesini verdi. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Nakşibendi Tarikatı’na yakınlığıyla bilinen Server Yaşam Vakfı’na, ilkokuldan liseye kadar temel eğitimin her kademesindeki öğrencilere yönelik bilgi yarışması düzenleme izni verdi. MEB’den onay alan vakfın, yarışma için hazırladığı kitaplarda skandal ifadelerin yer aldığı ortaya çıktı.
‘MÜZİK HARAM‘
Öğrencilere yönelik harem selamlık etkinlikler düzenleyen vakfın, "Ahlak" teması ile düzenleyeceği yarışma için hazırlanan kitaplarda tesettür övgüsü yapılarak, "Yemeği sağ eliniz ile yiyin. Çünkü şeytan sol eliyle yemek yer" denildi. Küçük yaştaki çocuklara okutulan kitaplarda, müziğin haram olduğu ima edilerek kadınlar, "Kadınların mahremleri dışındaki insanların yanına ya da dışarı çıkarken edep yerlerini kapatan kıyafet giymesi gerekmektedir" ifadeleriyle hedef alındı.
Birgün’den Mustafa Mert Bildircin’in haberine göre CHP Milletvekili Murat Bakan, Server Vakfı’nın öğrenciler için düzenleyeceği yarışmaya izin verilmesi ile ilgili mekanizmayı CİMER aracılığıyla MEB’e sordu. Bakanlıktan gelen yanıt, dini vakıf ve derneklerin Sosyal Etkinlikler Yönergesi’ne dayanarak öğrencilere ulaştığını ortaya koydu. CHP’li Bakan’ın sorusuna, "Bakanlığımıza bağlı okul/kurumlarda üniversitelerin, sivil toplum kuruluşlarının ve araştırmacıların yapacakları araştırma faaliyetleri kapsamında verilerin toplanması ve sosyal etkinliklerle ilgili izin talepleri ve denetimlerine yönelik işlemler Sosyal Etkinlik İzinleri Yönergesi kapsamında yürütülmektedir" yanıtı verildi.
‘TARİKATLARIN ÖNÜNÜ AÇIP FETÖ’DEN BOŞALAN YERLERE YERLEŞTİRİYORLAR’
MEB’in eğitimde dinselleşmenin önünü açmak için zamanı fırsat, toplumsal muhalefeti ise trehdit olarak gördüğünü savunan CHP Milletvekili Murat Bakan, "Aynı MEB, birkaç yıl önce bunun altını çizercesine eğitim sendikalarını stratejik plan içerisinde tehditler başlığı altında değerlendirmişti. Bu bakış açısıyla tarikatların önü açılıp FETÖ’den boşalan yerleri diğer tarikatlarla doldurarak eğitimde dinselleşme devam etmiş oluyorlar" dedi. Bakan, bir süredir Maarif Vakfı ve İHH ile ilgili endişelerini de dile getirdiğini kaydederek şunları söyledi:
ÇOCUKLAR GÜVENDE DEĞİL
"Maarif Vakfı’nın büyüyen bütçesi ve yabancı dil bilmeyen öğretmenlerin görevlendirildiği iddiaları ile bir yardım kuruluşu olduğu söylenen ve okullarda ısrarla önü açılan İHH’nin ideolojik pozisyonundaki endişelerimiz sürüyor. İHH konusunda ısrarcı davranan Bakanlık ise sürekli kulağının üzerine yatıyor. Ortada üstüne titrediğimiz çocuklarımızın eğitimi var, onlara ayrılması gereken bir bütçe var. Ancak ne çocuklarımız ne de onların eğitimine ayırdığımız bütçe güvende değil."