Barış diyen akademisyenlere beraat çıkmadı
'Bu suça ortak olmayacağız' bildirisine imza attıkları için hakim karşısına çıkan akademisyenlerin beraat talepleri reddedildi.
HABER MERKEZİ - "Bu suça ortak olmayacağız" bildirisine imza attıkları için hakim karşısına çıkan akademisyenlerin beraat talepleri reddedildi. Sabıkası olup olmadığı sorulan Prof. Dr. Meryem Koray, "70 yaşımdan sonra nasip olduğu için teşekkür ederim" yanıtını verdi.
"Bu suça ortak olmayacağız" bildirisine imza attıkları için haklarında dava açılan akademisyenlerin duruşmalarına bugün de devam edildi. İlk olarak İstanbul 36. Ağır Ceza Mahkemesi’nde Kadir Has Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden Yrd. Doç. Dr. Reyda Ergün’ün duruşması görüldü. Ergün’ün hazır bulunduğu duruşmada avukat Meriç Eyüboğlu, savunma yaparak, beraat ve İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde (ACM) yargılamanın devam ettiği 2016/65 esas nolu dosya ile birleştirme talebinde bulundu.
BERAAT TALEBİ REDDEDİLDİ
13. ACM’deki dosyadaki duruşma zabıtlarının, iddianame örneğinin, Adalet Bakanlığı’na yazılan kovuşturma izni yazısı ve yanıtın 13. ACM’den istenmesini talep eden savcı, "Sanığa atılı eylemin suç oluşturup oluşturmadığı hususunda hukuki takdirin yargılamayı gerektirmesi" gerekçesiyle derhal beraat talebinin reddini istedi.
Mahkeme 13. ACM’deki duruşma zabıtlarının, iddianame örneğinin, Adalet Bakanlığı’na yazılan kovuşturma izni yazısı ve yanıtın istenmesine karar vererek, dosyanın tamamının istenmesi talebini reddetti. Birleştirme talebinin yanıt geldikten sonra değerlendirilmesine karar veren mahkeme, duruşmayı 19 Haziran'a erteledi.
'HAKLAR OLDUĞU İÇİN HUKUK VAR'
Yıldız Teknik Üniversitesi Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden emekli Prof. Dr. Meryem Koray'ın duruşması ise İstanbul 34. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Kimlik tespitiyle başlayan duruşmada Koray, "Hukuk fakültesi mezunuyum, yıllarca hukuka giriş dersleri verdim. Bildirinin TMK 7/2 ile lafzen de ruhen de ilgili olmadığını düşünüyorum. Bildiri insanlık adına bir çağrıdır ve bu haliyle ancak fikir özgürlüğüne girer. Haklar hukukun ebeveynidir. Haklar olduğu için hukuk vardır. Hukuk değişebilir ama haklar oradadırlar. Hukukun hakları koruyabildiği müddetçe görevini yaptığından söz edilebilir. Bu bildiri ifade özgürlüğü kapsamındadır. Terör propagandasıyla ilişkisi yok. Bence davanın da açılmaması gerekirdi. Beraatımı istiyorum, bu yönde karar vermezseniz ayrıntılı savunma için süre isterim" dedi.
'70'İMDEN SONRA NASİP OLDU'
Koray, mahkeme başkanının sabıkası olup olmadığı yönündeki sorusuna "Hayatımda ilk defa kürsüdeyim, 70 yaşımdan sonra nasip olduğu için teşekkür ederim. Hayatımda eksikmiş, tamamlandı" yanıtı veren Koray’a hakim "Kendinize teşekkür edeceksiniz" karşılığı verdi.
Avukat Meriç Eyüboğlu ise derhal beraat ve birleştirme taleplerini yeniledi. Savcı ise beraat talebinin ve birleştirme talebinin reddi yönünde karar verilmesini istedi.
Mahkeme heyeti ise, "Suça konu bildirinin bir bütün halinde değerlendirilmesi ve suç kastının tespiti açısından sanık savunmasının alınması gerekmesi" gerekçesiyle derhal beraat talebinin reddine; "her iki dosyada ortak olan tek şeyin bildiri olması, bildiriye imza veren yaklaşık 200 sanığa dava açılmış olması, imza toplamının 1128 kişi olması, kalan şahıslar hakkında da dava açılması ihtimalinin bulunması, bir dosyada bu sayıda sanığın savunmalarının alınıp yargılamanın süresinde yapılma ihtimalinin bulunmaması bunun adil yargılanma hakkının ihlali kapsamında kalabilecek olması" gerekçesiyle 13. ACM’deki dosyanın celp ve birleştirme talebinin reddine karar verdi.
Duruşma 27 Eylül'e ertelendi. (Mezopotamya Ajansı)