'Avukatlık kanunu değiştiriliyor, Barolar Birliğine nispi seçim sistemi geliyor'
Diyanet’in cuma hutbesinde cinsiyetçi ve nefret söylemlerinde bulunmasının suç olduğunu söyleyen muhalif baroların hedef gösterilip yönetimlerine soruşturma açıldığı şu günlerde, avukatlık yasası ve Türkiye Barolar Birliği’ne ilişkin gelen bir kulis haberi dikkat çekti. AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında önceki gün yapılan MYK toplantısında avukatlık kanununda yapılacak değişikliğe ilişkin hazırlanan taslak teklifin gündeme geldiği öğrenildi.
Erdoğan’ın Meclis’in açılması ile birlikte bu teklifin gündeme getirilmesini istediği iddia edildi.
‘AVUKATLIK YASASI DEĞİŞTİRİLECEK’
Türkiye gazetesinden Damla Peker’in haberine göre önceden avukatlara ilişkin taslak şöyle:
"Hukuk fakültesinden mezun olduktan sonra sigortalı işte çalışamayan stajyerler avukat artık yeni düzenlemeyle avukatlık stajının yapılmasına engel oluşturmamak şartıyla sigortalı bir işte çalışabilecekler. Kamu kurum ve kuruluşlarında en az 3 yıl kıdemi olan memurlar görev süreleri içerisinde avukatlık stajı yapabilecekler.
Yine eskiden üniversitelerin sadece profesör veya doçent olarak görev yapanlara ilişkin sınırlama kaldırılarak bütün öğretim görevlilerinin avukatlık yapmalarına imkân sağlanacak.
Noterlerin dışında baroların da vekâletname düzenleyebilmesi planlanıyor. Yargı organları, kamu kurum ve kuruluşları, bankalar, noterler ve vakıflar avukatlara bilgi ve belge konusunda yardımcı olacaklar. Avukatlar ihtiyacı olduğu online bilgi ve belgelere bu kurumlardan ücretsiz olarak erişebilecek. Yardımcı olmayanlara ise göre görevi kötüye kullanmaktan ceza alacak."
‘MECLİS’İN AÇILMASIYLA İLK BU TEKLİF GÜNDEME GETİRİLECEK’
Öte yandan Türkiye Barolar Birliği’nin delege seçimi sisteminde değişiklik yapılarak nispi seçim sistemi uygulanacağı iddia edildi. Üye sayısı az olan baroların temsil oranının arttırılacağı bildirildi. Erdoğan’ın Meclis’in açılmasıyla ilk olarak bu teklifin gündeme getirilmesini istediği belirtildi.