Biden dönemini değerlendiren Cihan Tuğal: 'Türkiye'ye sert bir hamlede bulunacaklarını sanmıyorum'
California Üniversitesi'nden Cihan Tuğal, ABD'nin yeni başkanı Joe Biden'ın yemin törenindeki konuşmasını ve yeni dönemin olası politikalarını Artı TV'ye değerlendirdi.
ARTI GERÇEK- 3 Kasım'da yapılan seçimde mevcut Başkan Donald Trump'ı yenen Joe Biden, bugün yemin ederek gelecek dört yıl için Amerika Birleşik Devletleri'nin 46. Başkanı oldu. Joe Biden'ın yemin töreni konuşmasını, Trump'ın törene katılmamasını ve Türkiye-ABD arasındaki S-400 krizinin yeni dönemde neler getireceğini California Üniversitesi'nden Sosyolog Cihan Tuğal, Artı TV'de Ezo Özer'in sunduğu Odak programında değerlendirdi.
Biden'ın açık şekilde 'Sıkıcı' olmayı vaad ettiğini söyleyen Tuğal, "'Beklediğiniz şeyleri yapacağız ve sizi şaşırtmayacağız' diyor Biden ve ilk kendisinden bekleneni törendeki konuşmasında gösterdi" dedi.
ABD HALKI ÜÇE BÖLÜNMÜŞ DURUMDA
"ABD halkı diye genel bir şey kalmadı" diyen Tuğal, "ABD'de iki hatta üç halk kaldı denebilir. Toplumun üçte biri oy atmaya dahi gitmiyor. Bu üçte bir kamusal görünürlüğü yok. Kalanların yarısı Cumhuriyetçi, diğer yarısı ise Demokratlar. Cumhuriyetçilerin içerisinde bir yarılma oldu. Cumhuriyetçilerin belki de yarısı radikal sağa kaydı. ABD için en büyük değişim bu diyebiliriz. Radikal sağa gidişe karşı bir konuşmaydı Biden'ınki.
Biden'ın Irkçılığa karşı ulusal birlik' vurgusunu değerlendiren Sosyolog Tuğal, "Bu Cumhuriyetçilere ve Demokratlara karşı bir sesleniş. Pandemiye ve ekonomik krize karşı birleşelim ve Cumhuriyetçiler içerisindeki aşırı sağcı, ırkçı kesime karşı mücadele edelim çağrısıydı. Aksi taktirde emperyal düşüşümüz devam edecek demeye getiriyor" ifadedelerini kullandı.
BİDEN DÖNEMİNDE S-400 KRİZİ
Uzun zamandır süren Türkiye - ABD S-400 krizine de değinen Tuğal, "Asıl niyetleri bunu çok krize çevirmeden halletmek. Türkiyeyi yabancılaştırmadan bitirmek isteyeceklerdir. Türkiye'nin Rusya'ya doğru kayışından rahatsızlar, Kürt politikasından rahatsızlar, füze krizinden rahatsızlar. Trump'ın uygulamalarının tersini yapmayı planlıyorlar. Tabii bunu doğrudan ve şiddetle yapacaklarını düşünmüyorum. Tehditkar fakat yumuşak bir diplomasiyle yapmayı tercih edeceklerdir.
Tabii burada asıl kaygı Türkiye değil. Rusya'nın bölgedeki yükselişini nasıl durduracaklarını düşünüyorlar. Türkiye'yi daha çok başı boşluk olarak görüyorlar. Türkiye'nin Rusya rotasına oturmuş olması açısından Türkiye'ye çok sert bir hamlede bulunacaklarını sanmıyorum. Blinken ve Brett McGurk'ün Kürtlere sempatileri biliniyor. Mutlaka gergin bir dönem olacaktır. Ancak Türkiye'yi kaybetmeyi göze alamazlar." değerlendirmesinde bulundu.
'TRUMP GERİ GELECEĞİZ DEDİ'
Trump'ın törene gelmemesini geleneğin bozulmasından ziyade sistemin kırılması olarak yorumlayan Tuğal, "Merkez sağcılar hala direteceklerini belli etti. Trump, yeni yönetime başarılar dilerken de açık açık 'Geri döneceğiz' dedi. Bir dava durumunda biz seçim ile geri geleceğiz diyebilmek adına yuvarlak açıklamalarda bulunuyor.