Bilgi Üniversitesi'nden sendikaya 'evet' toplu sözleşmeye 'hayır'
Bilgi üniversitesi çalışanlarının sendikal mücadelesini şimdiye kadar demokratik bir hak olarak gören üniversite yönetimi, iş toplu sözleşmeye gelince itiraz etti.
ARTI GERÇEK - Yaklaşık 9 yıldır Sosyal-İş çatısı altında örgütlen Bilgi Üniversitesi çalışanları, bir kaç ay öncesine kadar fiili sendikacılık yaparak, sorunlarını okul yönetimi ile karşılıklı diyalog içerisinde çözmeye çalıştı.
Son olarak, Eylül ayı başında, toplu sözleşme için yeter çoğunluğu sağlayan çalışanlar Çalışma Bakanlığı’na başvurdu.
Çalışma Bakanlığı, geçtiğimiz hafta başvuruya yanıt olarak gönderdiği yazıda, sendikanın toplu sözleşme için yetki alacak çoğunluğa sahip olduğunu belirtti.
SENDİKAYA 'EVET' DİYEN OKUL YÖNETİMİ TOPLU SÖZLEŞMEYE 'HAYIR' DEDİ
Ancak okul yönetimi, şimdiye kadar demokratik bir hak olarak gördüğü sendikal örgütlenmesini, işin içine toplu iş sözleşmesi girince itiraz etti.
Okul yönetimi, var olan hukuk sisteminde 2 yıl kadar sürecek bir mahkeme sürecini başlattı.
2 yıllık ertelemenin, hak kaybına yol açacağını belirten Bilgi Üniversitesi çalışanları, toplu iş sözleşmesini reddeden okul yönetimini siyah çelen eylemiyle protesto etti.
Eylemde açıklama yapan okul çalışanları, akademisyen, idari ve destek personelin bir arada örgütlendiği bir sendikal yapının yalnızca Vakıf üniversitelerinde değil, Türkiye’de de bir ilk olacağınıu ve akçalı hakların ötesinde, üniversite yapısına yepyeni bir anlam katacağını söyleyerek yönetimin toplu iş sözleşmesini öteleme kararını geri çekmesini talep etti:
Bilgi Üniversitesi çalışanları, toplu iş sözleşmesini erteleyen okul yönetimini siyah çelenkle protesto etti.
'TOPLU SÖZLEŞMEDEN 9 YILDIR VAZGEÇMEDİK, VAZGEÇMEYECEĞİZ'
"Bilgi Üniversitesi çalışanları olarak, Üniversite yönetiminin, bu kararını yeniden gözden geçirmesini ve yetki itirazını geri çekmelerini istiyoruz. 9 yıllık bir mücadelenin sonucu, basit bir sayı hesabına indirgenemez, başka üniversitelere de örnek olacak bir çalışma yaşamı böyle gerekçelerle engellenemez. Son olarak, yetki almış bir sendikanın üyeleri olarak, kendi temsilcilerimizi seçeceğimiz ve taleplerimizi okul yönetimi ile görüşmeye başlayacağız. Toplu sözleşme yetkimizi alana kadar durmayacağız. 9 yıldır vazgeçmedik, vazgeçmeyeceğiz."