Bilim Kurulu üyesi: Spor müsabakaları virüsü yayma riski taşıyor

Bilim Kurulu üyesi: Spor müsabakaları virüsü yayma riski taşıyor
Prof. Özlü spor etkinliklerinde salgın tedbirlerine uyulmadığına dikkat çekerek, virüsün bulaşma riskinin sportif müsabakalarda yüksek olduğunu belirtip uyarılarda bulundu.

Foto: Arşiv


Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, spor etkinliklerinin koronavirüsün bulaşması açısından riskli olduğunu açıkladı. Prof. Dr. Özlü, "Mesafeyi korumanız mümkün değil. Mücadele var. O mücadele ortamında bulaşma riski yüksek" dedi.

"Bütün takımlara baktığımızda her takımda çok sayıda oyuncu pozitif çıktı. Futbol dışındaki diğer sportif müsabakalar da bulaşma açısından risk taşıyor. Çünkü sportif müsabakalarda yarış var. Yani kıran kırana yarış yapıyorsunuz. Mesafeyi korumanız mümkün değil. Mücadele var. O mücadele ortamında bulaşma riski yüksek" diye belirten Prof. Dr. Özlü, maçlarda da antrenmanlarda da bu riskin olduğunu söyledi. Oyuncular ve oradaki destek ekibi arasında virüsün yayıldığını kaydeden Bilim Kurulu üyesi, virüsün yayılımını şöyle anlattı: "Seyirciler için de hani aynı şey geçerli. Çünkü tribünde coşku var, insanlar slogan atıyorlar. Kalabalık, yan yanalar mesafeyi koruyamıyorlar. Maske kullanmayanlar var. Dolayısıyla bulaşma riski oralarda yüksek. Yani mesafenin korunması, maske takılması. Hani bunlar önemli. Açık havada da olsa bunlar önemli tabii."

‘OMİCRON BAĞIŞIKLIK KAZANDIRACAK’

DHA'nın haberine göre Omicronun çok hızlı yayılmasıyla çok sayıda hastalanan kişide bağışıklık oluşturacağını belirten Prof. Dr. Özlü, "Yeni varyantın çok daha hızlı yayılması, çok sayıda kişiyi hastalandırması, onlarda bir bağışıklık oluşturacak. Aşı yaptırmamış ya da aşıya ulaşamamış ülkeleri düşünürseniz pek çok yoksul ülkede aşıya ulaşılamıyor ya da aşıya ulaşılan ülkelerde de hani aşı yaptırmak istemeyenler var. Onlar da bu şekilde hastalığı geçirerek bağışıklık kazanmış olacaklar gibi duruyor" dedi.

"Eğer ağır bir hastalığı oluşturmazsa şimdi gördüğümüz gibi hafif seyrederse ölümcül olmazsa hastanelerde doluluk, yoğunluk oluşturmazsa bu dalga sonuç itibarıyla çok sayıda kişinin bağışıklık hale gelmesine neden olabilir ve önümüzdeki süreçte pandemide ılımlı hale dönüşme ya da süreğen bir hastalığa dönüşme durumu olabilir" şeklinde konuşan Özlü devamında "Umarım böyle olur" diye ekledi.

"Bu senaryolardan ve olasılıklardan bir tanesi" ifadelerini kullanan Özlü, şunları söyledi: "Böyle olacak diyemem ama böyle olabilir. Tabii kötü senaryo da var. Çok sayıda kişinin hastalanması, hastanelerin dolması, ölümlerin artması. Böyle beklentiler de var. Umarım bu kötü senaryo gerçekleşmez."

Omicron'un toplumsal bağışıklık geliştirerek salgını bitireceği düşüncesine katılmadığını belirterek bu açıklamalara tepki gösteren Hacettepe Üniversitesi’nden Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, aşı olunması istenen yurttaşlara yanlış fikirler empoze edildiğini söylemişti.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar