Bingöl Belediyesi yapamadığı konutları TOKİ'ye devretti: Hak sahipleri mağdur
Kentsel dönüşüm kapsamına aldığı mahalleyi yapamayan Bingöl Belediyesi, inşa işini TOKİ'ye devretti. İkinci defa sözleşeme imzalamak zorunda bırakılan hak sahipleri iki kat borçlandırıldı.
Remzi BUDANCİR
ARTI GERÇEK- Bingöl Belediyesi'nin Merkez Kültür Mahallesi'nde yürüttüğü Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi kapsamında 4 yıl önce evler boşaltıldı. Hak sahipleri ile sözleşme imzalayan belediye, kentsel dönüşüm kapsamında evleri yapacaktı. Ancak bu olmadı. Ödenek temin edememe gerekçeni öne süren AKP’li Bingöl Belediyesi, yıktığı evleri yapamadığı gibi hak sahiplerinin mağduriyetini gidermedi.
TOKİ’YE DEVREDİLDİ
Bu durumun tepkiye neden olması üzerine Belediye farklı bir formül arayışına girdi. Enkaz halinde bırakılan mahallenin yapım işini TOKİ’ye devretti. Daha önce belediye ile sözleşme yapan hak sahipleri, bu defa TOKİ ile sözleşme yapmak zorunda kaldı. Tekrarlanan sözleşmelerin hem belediyeyi, hem de yurttaşları zarara uğrattı. Zararın boyutunu HDP Belediye Meclis Grubu Sözcüsü Aydın Bürçün açıkladı.
BÜRÇÜN: BELEDİYE 30 MİLYON TL ZARARA UĞRATILDI
Bingöl Belediyesi ve Kültür Mahallesi kentsel dönüşüm projesi hak sahipleri arasında daha önce anlaşma yapıldığını hatırlatan Bürçün, "Bir önceki anlaşmada Belediye 56 daire için yaklaşık 10 milyon kamulaştırma yaptı. Projenin TOKİ’ye devredilecek olmasıyla, belediye 10 milyon TL’lik hakkından da vazgeçmiş oluyor. Bir önceki projedeki kamulaştırmalar emsal teşkil eder yeni projede de hak sahipleri daire yerine para isteyebilir. Buda ayrı bir külfet demektir. Kentsel dönüşüm projesi iptali halinde ihaleyi alan firmaya yaklaşık 12 milyon TL ödeme yapılacak. Bu firmanın temel çalışmaları için alacağı hak ediş bilirkişi tarafından belirlenip bunun içinde ayrıca bir ödeme yapılacak diyerek, belediyenin yaklaşık 30 milyon TL zarara uğratıldığını söyledi.
HDP Belediye Meclis Grubu Sözcüsü Aydın Bürçün
HAK SAHİPLERİ MAĞDUR EDİLDİ
Projenin TOKİ’ye devredilmesi sadece belediyeyi değil, hak sahiplerini de mağdur etti. TOKİ ile yeni anlaşama imzalamak zorunda kalan hak sahipleri, önceki anlaşmalarının iki katı borçlandırıldı. Üstelik yapılacak konutların sadece metrekaresi hak sahiplerine söylendi. Teknik özellikler ile ilgili bilgi hala yok.
Artı Gerçek’e konuşan hak sahibi Ömer Şanlı, Bingöl Belediyesi’nin 2011’de Kültür Mahallesindeki 151 dönümlük alanı meclis karasıyla kentsel dönüşüm kapsamına aldığını söyledi.
2017 YILINDA 150 METREKARELİK EVLER İÇİN SÖZLEŞME İMZALANDI
Bölgenin kentsel dönüşüm kapsamına alınması nedeniyle yeni yapılaşmalara izin verilmediğini belirten Şanlı, yaşanan süreci şu sözlerle anlattı:
"2016 yılında Bingöl Belediyesi tarafından, kentsel dönüşüm alanında evleri bulunan vatandaşlara tebligat gönderilerek evlerinin boşaltılması istendi. Hak sahipleri, yeni konutların yapılacağı umuduyla evlerini boşalttı, 2017 yılı ilkbaharında da hak sahiplerinin konutları yıkıldı. Aynı yıl vatandaşlara, yıkılan evleri karşılığında bizzat belediye tarafından hazırlanan sözleşmeler imzalatıldı. Sözleşme imzalayan hak sahipleri ile yıkılan her bir daire için 150 metrekarelik evler için sözleşme imzalandı. Sözleşmenin imzalanmasının akabinde 2017 yılında konut yapımlarına başlanması gerekiyordu ancak başlanmadı.
Projenin TOKİ’ye devredilmesiyle mağdur olan hak sahiplerinden Ömer Şanlı
SEÇİMDEN ÖNCE TEMELİ ATILDI, SEÇİM BİTİNCE ÇALIŞMA DURDU
Sonrasında Bingöl Belediyesi tarafından konutların ihaleleri 5 etap halinde yapılarak yüklenici firmalara yer teslimi yapıldı. 15 Ekim 2018 tarihinde Kültür Mahallesinde AKP milletvekilleri, Bingöl Valisi, dönemin belediye başkanının da katıldığı törende, kurbanlar kesilerek konutların temeli atıldı. 31 Mart 2019 tarihinde yapılan mahalli idareler seçimlerinde belediye başkanı değişince temeli atılan konut inşaatları da durdu.
'DERTLERİ SORUNUNU ÇÖZMEK DEĞİL'
Şimdi yeni bir sözleşmeyle vatandaşların karşısına çıkmaya başladılar. Kentsel dönüşüm projesinin bu haliyle yapılamayacağını, inşaat maliyetinin yükseldiğini, dolayısıyla yeni proje hazırlayacaklarını belirttiler. Kriz oldu, maliyetler yükseldi, bunda vatandaşın suçu ne? Suçu hiçbir zaman kendilerinde görmediler. Faturayı vatandaşa kestiler. Yaklaşık bir yılın sonunda vatandaşların önüne yeni bir dayatmayla geldiler. Milletvekillerinin ve belediye başkanının derdi kentsel dönüşüm sorununu çözmek değil, tek dertleri sorundan kurtulmak. Bunu da TOKİ eliyle vatandaşlara yeni borç yükleri getirerek yapmak istiyorlar.
- Daha önceki sözleşmede arsası ve evi karşılığında 150 metrekarelik 2 daire alabilen ve bunun için belediyeye sadece 22 bin TL borçlanan hak sahibi, yeni sözleşmeye göre TOKİ’ye 102 bin TL borçlanacak.
-Daha önceki sözleşmede arsası ve evi karşılığında 150 metrekarelik 2 daire alabilen ve bunun için belediyeye sadece 22 bin TL borçlanan hak sahibi, yeni sözleşmede 68 bin TL borçlanacak.
Bingöl Belediyesi, 4 yıl önce evleri boşaltarak duyurduğu 'Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi'ne başlayamadı.
KİRALAR EKSİK YATIRILIYOR
Kentsel dönüşüm projesi kapsamında hak sahiplerine kiraların aylık yatırılması gerekirken Bingöl’de 3 ayda bir yatırılıyor ancak oda eksik yatırılıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı her yıl kentsel dönüşüm kira ücretlerini güncelliyor. Bingöl için ödenmesi gereken kira desteği 2017 yılında 535 TL olarak belirlenmişti. Bakanlık enflasyon rakamlarını baz alarak 2018 yılında bu miktarı 595 TL’ye, 2019 yılında ise 715 TL’ye çıkardı. Bingöl için bakanlık tarafından belirlenen 2019 kira desteği miktarı 715 TL iken, hak sahiplerine her ay için 535 TL ödeme yapılıyor. 2018 yılında hak sahiplerine her ay için 60 TL eksik verilirken, 2019 yılında ise 180 TL eksik veriliyor.
'BAKAN SÖZ VERDİ DEVAMI GELMEDİ'
2019 Ekim ayında Bingöl'e gelen Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a kiraların eksik yatırıldığı iletildi. Hak sahipleri, kiraların eksik yatırıldığını belirterek, fiyatların güncellenmesini istedi. Bunun üzerine Bakan Kurum, kiraların güncelleneceğini ve bölgede 2 veya daha fazla evi bulunanlara da kira verileceğini söyledi. Kira yardımlarının devam edeceğini belirten Bakan Kurum, 'Bu anlattıklarınızın hepsini çözeriz. Ben kirayı aylık vereceğim, kiranın güncel değerini vereceğim. Her ayın 1'inde veya 15'inde yatırılmadığında gelin hesabını bize sorun. Bunda hiçbir sorun yok. 2 tane evi olana 2 kira vermekte de sorun yok. Onu da veririz' dedi. Ancak Bakan Kurum sözünde durmadı, sonraki aylarda da kiralar eksik yatırıldığı gibi, birden fazla evi olanlara da ikinci kiralar ödenmedi."