'Bırakın CHP'lileri AKP'lilerin bile haberi yoktu'
RTÜK üyesi İsmet Demirdöğen internete RTÜK denetimi getiren düzenlemenin, kendi bilgileri dışında başka bir merkezce hazırlandığını söyledi.
HABER MERKEZİ- İnternet yayıncılığının RTÜK denetimine girmesini değerlendiren CHP RTÜK üyesi İsmet Demirdöğen, "Bu yasa çıkartılırken RTÜK’te bırakın iki CHP kontenjanında seçilmiş üyeyi, AKP'den seçilmiş üyelerinin bile bilgisi yoktur" dedi.
TBMM Genel Kurulu, internet üzerinde yapılan yayınlara Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) denetimi getiren düzenlemeyi geçen Çarşamba günü kabul etti. Yeni düzenlemeyle birlikte RTÜK, uygun görmediği, yayın hakkı ya da lisansı bulunmayan ya da hak ve lisanları iptal edilen internet yayınlarının içeriklerine de yayın yasağı uygulayabilecek ya da söz konusu yayınlara para cezası kesebilecek. Konuya dair değerlendirmelerde bulunan CHP RTÜK üyesi İsmet Demirdöğen, durumu şöyle özetledi: "Çifte sansür, çifte denetim ve karanlık ortam."
‘İNTERNET ORTAMI ZATEN DENETİM ALTINDAYDI’
Demirdöğen, internet yayımcılığının Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından düzenlemeden önceden de denetlendiğini söyledi. Demirdöğen, "Gün itibari ile 183 bin internet sitesine erişim yasağı uygulanıyor. Yine internet ortamında yüz binden fazla içeriğin çıkartılması kararı verilmiş durumda. Her yıl ortalama 12-13 bin dolayında içerik çıkarma kararı verilip uygulanıyor. Dolayısıyla RTÜK bunları Türk Ceza Kanunu'na göre denetlerken bir de RTÜK büyük bölümü internete yapılan radyo ve televizyon yayınlarını içerik denetimine tabi tutacak. Yani RTÜK internet yayımcılığı hem TCK bakımında denetlerken, diğer yandan da RTÜK’ün yasasında sayılan ilkelere uygunluk bakımından denetlenecek. Dolayısıyla burada çifte denetim, çifte sansür ve çifte baskıdan söz etmek mümkündür" diye belirtti.
‘LİSANS ALMAK ARTIK KOLAY OLMAYACAK’
Düzenlemeyle birlikte internetten düzenli olarak ses ve görüntü yayını yapan yayınlara RTÜK’ten lisans alma kuralının getirildiği bilgisini de paylaşan Demirdöğen, şöyle devam etti: "Birde lisans alma zorunluluğu var. Bu lisanları alabilmekte öyle çok kolay değil artık. Çünkü güvenlik birimlerinin olumlu görüşü gerekiyor. İstihbarat birimlerinin olumlu görüşü gerekiyor. Lisans alamayanlar da yayın yapamayacak. Uygulama seçime yönelik hamle olarak gözüküyor."
‘ALTYAPISI YOK’
Demirdöğen, "RTÜK düzenli olarak habercilik yapan, haber yayını yapan sitelerin denetimini yapacak. Bunun altyapısının da yeterli olduğunu düşünmüyoruz. Yok zaten. Bunun için yeni uzmanlar ve yeni ekipmanlar alınacak" diye ekledi.
‘AKP’Lİ ÜYELERİN BİLE BİLGİSİ YOKTU’
Düzenlemenin yapılma sürecinde hiçbir partinin RTÜK üyesine danışılmadığı bilgisini paylaşan Demirdöğen, şöyle devam etti: "Bu yasa çıkartılırken RTÜK’te bırakın iki CHP kontenjanında seçilmiş üyeyi, MHP’den hatta ve hatta AKP seçilmiş üyelerin bile bilgisi yoktur. Bu bürokratik mekanizmalarda hazırlanmıştır. Meclis'te değiştirilirken bile, yine RTÜK üyelerinin görüşleri alınmadı. Üyelerin değerlendirmesine açılmamıştır. Bilgimiz olmayan bir konuda tek merkezden. Yani RTÜK dışındaki kurumlarda, yerlerde öylesi bir karar oluşturuldu ve uygulanmaya konuldu." (Selman Güzelyüz-Mezopotamya Ajansı)