Bölgede artan intihar oranları Meclis gündeminde... Diyarbakır'da intiharlar 2.3 kat arttı
Artı Gerçek - Halkları Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Milletvekili Serhat Eren, Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi’nin, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine dayanarak hazırladığı intiharlara ilişkin çalışmasını Meclis gündemine taşındı. Eren verdiği önergede, “2000-2023 yıllarını kapsayan çalışmanın verilere göre, son 24 yılda Diyarbakır genelindeki intihar oranı 2,3 kat artarken, 15 yaş altındaki 431 çocuğun intihar ettiği tespit edildi. Bu yaş grubu itibariyle Diyarbakır, 23 kent içinde ilk sırada yer almıştır. 15-19 yaş grubunda da aynı sayıda intihar vakası kaydedilmiştir” ifadelerine yer verdi.
DEM Parti Milletvekili Eren, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’ın yanıtlamaması talebiyle verdiği önergede, “Çocuk ve genç intiharları, bireysel trajediler olmanın ötesinde, toplumsal bağların zayıflaması, ekonomik eşitsizlikler, eğitimde fırsat adaletsizliği ve ruhsal sağlık hizmetlerine erişimdeki eksiklikler gibi yapısal problemlerin bir yansımasıdır. Diyarbakır'ın yüksek genç nüfus oranı ve kronik yoksulluk sarmalı, özellikle kırsal alanlardaki eğitim ve sosyal destek hizmetlerine erişim ve sosyal destek hizmetlerinde yaşanan sorunları daha da derinleştirmektedir. Bu durum, özellikle hassas yaş gruplarında özgüven kaybı, çaresizlik ve izole yaşam hissiyatını artırarak intihar oranlarında yükselişe neden olmaktadır” ifadelerine yer verdi.
Önergede şu ifadeler kullanıldı:
“Verilere göre, Diyarbakır'da intiharların en çok görüldüğü nedenler ‘hastalık’, ‘diğer’ ve "aile geçimsizliği" olarak sıralanmıştır. Ancak, özellikle ‘hastalık’ ve ‘diğer’ kategorilerinin belirsizliği, sorunların çözülmesi çabalarını olumsuz etkilemektedir. Bu durum, kamu kurumlarının çocuk ve gençlerin sorunlarına ilişkin yeterli analiz yapmadığını ve ilgili destek mekanizmalarını devreye sokmadığını ortaya koymaktadır.”
Eren önergede, “Diyarbakır'daki 15 yaş altı ve 15-19 yaş gruplarındaki artan intihar vakaları, aile içi sorunlardan kültürel önyargılara, sosyal hizmetlerdeki yetersizliklerden eğitim sistemi kaynaklı problemler ve ekonomik zorluklara kadar bir dizi faktörün çocuk ve gençlerin hayatı üzerindeki olumsuz etkisini gözler önüne sermektedir. Bu trajedilerin engellenmesi için kapsamlı bir çalışmanın başlatılması elzemdir” sözlerine yer verdi:
DEM Parti Milletvekili Serhan Eren Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’a şu soruları yöneltti:
-Diyarbakır’da 2000-2023 yılları arasında çocuk ve genç intiharlarında yaşanan artışın sebeplerine ilişkin herhangi bir araştırma yapılmış mıdır? Yapıldıysa sonuçları nelerdir?
-Çocuk ve genç intiharlarının önlenmesine yönelik Diyarbakır’da hangi sosyal, psikolojik ve ekonomik önlemler alınmıştır?
-Diyarbakır’da çocuk ve gençlerin ruh sağlığını desteklemek amacıyla kamuya açık ruhsal sağlık hizmetleri, psikolojik danışmanlık merkezleri ve sosyal hizmet birimlerinin sayısı yeterli midir? Bu hizmetlerin artırılmasına yönelik bir planlama yapılmakta mıdır?
-Diyarbakır’da intiharların sebeplerinden biri olarak görülen “aile geçimsizliği” sorunlarına çözüm üretmek amacıyla Bakanlığınızca yürütülen çalışmalar nelerdir?
-Diyarbakır’da çocuk ve gençlerin intiharlarında ön sırada yer alan "hastalık" nedenine ilişkin detaylı bir inceleme yapılmış mıdır? Bu “hastalık” kategorisi hangi sağlık sorunlarını kapsamaktadır?
-Diyarbakır’da 15 yaş altındaki çocuklar ve 15-19 yaş grubundaki gençler arasında artan intihar vakalarının eğitimden kaynaklı nedenlerini araştırmak ve bu grupların eğitime erişimini desteklemek amacıyla Bakanlığınızın yürüttüğü bir proje bulunmakta mıdır?
-Çocuk ve genç intiharlarının önlenmesine yönelik Diyarbakır’daki yerel yönetimlerle iş birliği içinde bir stratejik plan oluşturulması düşünülmekte midir?