Brunson hakkında gerekçeli karar: Casus değil
Kararda, rahip Brunson'ın 2 yıldan fazla tutuklu kalmasına gerekçe gösterilen 'Siyasal ve askeri casusluk' suçlamasına ilişkin yeterli delil bulunmadığı belirtildi.
İzmir'de, FETÖ ile PKK adına suç işlediği ve casusluk yaptığı iddiasıyla yargılandığı davada 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasına çarptırılan ABD'li rahip Andrew Brunson ile ilgili gerekçeli karar açıklandı.
124 sayfalık gerekçeli kararda Brunson'ın "kazan kazan" prensibiyle hareket ederek FETÖ ile işbirliği içerisinde olduğu, örgütün hiyerarşisinde yer almadığı ancak örgüte yardım ettiği öne sürüldü.
Brunson, İzmir'de 2 yılı aşkın bir süre tutuklu kalmış, ABD ile yaplan pazarlıklar sonrasında ev hapsine alınmış, birkaç ay sonra da serbest bırakılmıştı.
Rahip Brunson'un ev hapsinde tutulması Türkiye ile ABD arasında büyük bir siyasi krize neden olmuş, ABD Türkiye'ye bir dizi yaptırım uygulamaya karar vermişti.
Birkaç hafta önce ev hapsine son verilen Brunson aynı gün ABD'ye dönmüştü.
Brunson'ın ev hapsine son veren mahkeme gerekçeli kararını açıkladı. DHA'nın haberine göre, gerekçeli kararda Brunson'ın, aralarında FETÖ'nün Ege Bölgesi imamı Bekir Baz ve yardımcısı Murat Safa'nın da bulunduğu çok sayıda örgüt mensubuyla bağlantısı olduğu savunuldu.
Kararda, "Söz konusu mesaj içeriğinde (Brunson'ın bir mesajda kullandığı 'Bir süreden beridir Türkleri sarsacak bazı olayları bekliyorduk' sözleri kastediliyor) yer alan bazı hususların sanığın 15 Temmuz 2016'daki darbe teşebbüsü ile ilgili düşüncelerini ve bu bakış açısının FETÖ ile paralelliğini ortaya koyması bakımından altının çizilmesinde mahkememizce fayda mülahaza edilmiştir. Sanığın, darbe sonrası devletin bütün siyasi organları, kendi içindeki terör hücrelerine karşı gelen Türk Silahlı Kuvvetleri, emniyet kuvvetleri, yargı organları ve diğer kamu, kurum ve kuruluşları ile topyekûn ortaya koymuş olduğu tedbirleri tasfiye olarak nitelemesi bir yana demokratik bir sistemde halkın büyük çoğunluğunun oylarıyla seçilmiş bir hükümete ve dahası tüm siyasi aktörleri içerisinde bulunduran ve bütün Türk milletini temsil eden TBMM'ye karşı gerçekleştirilmiş bir darbe girişiminin başarısızlığından ortaya çıkan sonucu 'tek adam' yönetimine doğru bir hız kazanma olarak değerlendirildiği her türlü izahtan yoksundur" denildi.
"DİNİ ÖĞRETİCİLİĞİ AŞAN GAYELERİ VARDI"
Brunson öncülüğünde kurulan kilisenin Suriyeli mültecilerin "dil bilmezlik" sorununu aşmak için oluşturulmuş bir ihtiyaçtan daha fazla anlam taşıdığı öne sürülen gerekçeli kararda, "Türkiye'nin milli misak ile belirlenen sınırları içerisinde kalan topraklarının en azından bir kısmını Kürdistan olarak kabul eden anlayışı kilise katılanlarına empoze edilmiştir" denildi.
Sanığın etnik bir kitleyi eğitime aldığı belirtilen kararda, "Böyle siyasi bir mülahazanın egemen olduğu kilisede sanığın ve destek verdiği kişilerin dini öğreticiliğini aşan gayelerinin olduğu, tıpkı FETÖ ile olduğu gibi 'kazan kazan' prensibi ile PKK ve uzantıları ile girdiği iletişim ve etkileşim içinde bu örgütlere yardım ettiği kabul edilmiştir" ifadesi yer aldı.
"KANAATİNE VARILMIŞTIR"
Brunson'a isnat edilen "Siyasal ve askeri casusluk" suçlamasına ilişkin yeterli delil bulunmadığının da belirtildiği kararda, "Sonuç olarak sanık hakkında, 'Siyasi veya askeri casusluk' eylemi nedeniyle TCK'nin 328/1. maddesi uyarınca cezalandırılması istemiyle kamu davası açılmış ise de yukarıda ayrıntıları ve delilleri ile birlikte tartışılan eylemleri bütünün TCK'nin 220/7 maddesinde düzenlenmiş bulunan, 'Örgüt içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım etmek' suçunu oluşturacağı kanaatine varılmıştır" görüşüne yer verildi. (DHA)