Bursa'da kentsel dönüşüm protestosu: 'Büyükşehir Belediyesi müteahhitleri gözetiyor'
CHP Osmangazi İlçe Başkanlığı, Gaziakdemir Mahallesi'nde kentsel dönüşüm kapsamında halkın mağdur edildiğini belirterek mahalle sakinleriyle birlikte açıklama yaptı.
Ezgi BULUT
BURSA - Bursa'nın Gaziakdemir Mahallesi'ndeki kentsel dönüşüm projesi tartışmaları beraberinde getirdi. CHP Osmangazi İlçe Başkanlığı, mahalle sakinleriyle birlikte basın açıklaması düzenledi. Açıklamaya CHP Bursa İl Başkanı Nihat Yeşiltaş, CHP Osmangazi İlçe Başkanı Cengiz Çeliktenve CHP'nin Büyükşehir Belediyesi Başkan adayı Mustafa Bozbey de katıldı.
'PROJE RANT ODAKLI'
Kentsel dönüşüm sürecinin mahalle sakinlerini mağdur ettiğini vurgulayan CHP Osmangazi İlçe Başkanı Cengiz Çelikten, projenin rant odaklı olduğunu söyledi. Çelikten, "Gaziakdemir, metro istasyonuna yakınlığı ve merkezi konumuyla dikkat çekiyor. Bu durum, müteahhitlerin iştahını kabartıyor" dedi. Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin şeffaf bir yönetim anlayışını benimsemediğini, projeyi halkın ve akademik odaların görüşü almadan yürüttüğünü vurgulayan Çelikten, Büyükşehir Belediyesi'nin müteahhitlerin çıkarlarını gözeterek planlar hazırladığını söyledi.
'BÜYÜKŞEHİR MÜTEAHHİTLERİN TARAFINI GÖZETİYOR'
Büyükşehir Belediyesinin müteahhitlerin tarafını gözettiğini belirten Çelikten, şunları söyledi:
"Hazırlanan plana göre proje alanı toplam 153 bin 500 metrekare büyüklüğünde. Proje alanında 655 adet bina, 2 bin 200 bağımsız bölüm ve 1690 hak sahibi bulunuyor. Proje ile 2 bin 500 adet konut ve 300 adet dükkan inşa edilecek. Büyükşehir Belediyesinin kenti rahatlatmak, afete dirençli konutlar inşa etmek yerine rant odaklı bir dönüşümü hedeflediği de burada karşımıza çıkıyor. Birçoğu çocuklu aile olan hak sahiplerine1+1 net 42 metrekare, 2+1 net 55 metrekare gibi evler teklif edildi. Dört kişilik bir çekirdek ailenin barınamayacağı evler için binlerce hak sahibine fiyatı belli olmayan ve söylenmeyen borçlar çıkarıldı. Projede 3+1 evler de yer alıyor ancak AKP’li Bursa Büyükşehir Belediyesi vatandaşların değil müteahhitlerin tarafını gözeterek planlar hazırlıyor, hesaplamalar yapıyor."
'MAHALLE SAKİNLERİ ZORBALIĞA MARUZ KALIYOR'
Mahalle sakinlerinin baskı altına alınmak istendiğini söyleyen Çelikten, şöyle devam etti:
"Vatandaşlarımız rahat edeceği büyük evleri alma hakkına sahip olamıyor. Peki yarın evler teslim edildikten sonra insanlar 50 metrekare, 70 metrekare evlerini satınca bu küçük dairelere kimler yerleşecek? Doğanbey’in halini ortada. Burayı da Doğanbey’e mi benzetmek istiyorsunuz? Bu açıdan bakıldığında mahallemizin geleceği de tehlike altında. Bütün bunlar yaşanırken bir de vatandaşlarımız korkutmaya, adeta zorbalığa maruz kalıyor. Evine gelen tebligat ile kentsel dönüşüm ofisine giden bir vatandaşımız hak edişini öğreniyor, arkasından kendisine 'Mahallede yüzde 50+1 yakalanırsa ve size verdiğimiz teklifleri kabul etmezseniz, üçüncü uyarıdan sonra eviniz hakkında kamulaştırma kararı alınır. Paranız size sorulmadan hesabınıza yatar ve bu projeden daire alamazsınız ve sizin için bu büyük bir zarar olur' deniliyor. Bu korku dilini kullanarak mahalleliyi baskı altına almaya çalışıyorlar. Mahallemizde yaşlı nüfusumuz yüksek. Onlar da bu dilden tedirgin olarak, teklifi kabul etmek zorunda kalıyor. Büyükşehir de atılan imzaları göstererek kendini başarılı sanıyor."
'MAĞDURİYETE MAĞDURİYET EKLENİYOR'
Mahalle sakinlerinin mağdur edildiğini dile getiren Çelikten, şöyle konuştu:
"Bina enkaz bedelleri Resmi Gazete’de yayınlanan 6 ay önceki fiyatından hesaplanırken, sıfır daire fiyatı bugünün fiyatından hesaplanıyor. Arsa üzerindeki hesaplamalarda ikinci kez Düzenleme Ortaklık Payı kesilmesi de mağduriyete mağduriyet ekliyor. Yine arsa payları hesaplanırken böylesine değerli, gözde bir bölgede müteahhit payı yüzde 60, vatandaş payı ise yüzde 40 olarak veriliyor. Ki ortada bir müteahhit de yok. Yasal haklarını kullanmak isteyen vatandaşlarımız engellenmeye çalışılıyor. Mahalle halkı emsal Yargıtay kararlarını kendilerine gösterip yasal haklarını kullanacaklarını söylediği zaman, dava açıldığı takdirde yeni yapılan evlerden yararlanamayacaklarını söylüyorlar. Mahallelinin yasal hakkını aramasını bile istemiyorlar."
'EMEKLİLER, AİLELER NASIL ÖDEYECEK?'
Mahallede borçlanmadan daire alabilecek kimse olmadığına dikkat çeken Çelikten, şöyle devam etti:
"Hak edişlerin çok az çıkması nedeniyle insanlar borçlanmak zorunda kalıyor. Yapılan hesaba göre 100 metrekare ve üzerinde iki katlı evi olan bir hak sahibi, brütü 70 metrekare, neti 55 metrekarelik bir daire ancak alabiliyor. 1+1-50 metrekare ev teklif edilen vatandaş 70 metrekarelik 2+1 ev için 20 metrekare borçlanıyor. Söylenen fiyatlara göre şu anki bitmiş daire fiyatının metrekaresi 30 bin TL. Yani 600 bin TL yapar. Bunun yüzde 25’ini devlet indirim yapıyormuş gibi yapıyor. Borç 450 bin TL. Bununda da aylık 18 bin 750 TL taksitle ve her 6 ayda memur maaşı artış oranında bir artışla iki yılda ödenmesi gerekiyor. Bunu emekliler nasıl ödeyecek? Bunu ailelerimiz nasıl ödeyecek?"
'5 BİN TL'YE NEREDE EV BULACAKLAR?'
Kira yardımı konusundaki şikayetlere de değinen Çelikten, şu soruları sordu:
"Kira yardımı şu an 3 bin TL. Ocaktan sonra 5 bin TL. İnsanlar, 'Bu para ile nerede ev bulacağız?' diye sorduklarında da 'Apartmanda oturmayın, Alemdar’dan ev bulun' diye kendi akıllarınca nasihat veriyorlar. Kiraların uçtuğu Bursa’da bu insanlar 5 bin TL’ye nereye ev bulacak? Bu vicdana sığar mı?
Bütün bu itirazları görmezden gelen Büyükşehir Belediyesi bütüncül yaklaşımdan uzak, yönetmeliklere aykırı plan değişikliğiyle bütün itirazları görmezden geldi. Görmezden gelmeye de devam ediyor. Evet bir itirazı dikkate aldılar! Kişi başına düşen donatı alanı planını bir revizyon ile 6.57’den 6.87’ye çıkardılar. Yürürlükteki güncel yönetmeliğe göre Osmangazi’de kişi başına 22.45 metrekare yeşil alan ve sosyal donatı ayrılması gerekiyor. 22.45 nerede 6.87 nerede?" (ARTI GERÇEK)
Erdoğan: İstanbul'da kentsel dönüşüm için daire başına 1,5 milyon lira destek verilecek
Rezerv yapı ilanıyla Hatay hedefte: ‘Kentsel Dönüşüm Başkanlığı gayrimenkul zengini olacak’
Üç fotoğrafçının objektifinden bir kentsel dönüşüm hikayesi: Semt-i Çukur