Çambükü Köyü'ne OSB tartışması: OSB Müdürü, iptal kararları veren mahkemeleri hedef aldı
Amasya’da Çambükü Köyü'ne OSB kurulması kararına karşı halkın hukuk mücadelesi sürerken OSB Müdür Orhan Ceylan yürütmeyi durdurma ve iptal kararları veren mahkemeleri hedef aldı.
Mehmet MENEKŞE
AMASYA - Amasya’nın Taşova ilçesine bağlı Çambükü Köyü'nün merasına Organize Sanayi Bölgesi (OSB) kurulması projesine karşı halkın direnişi ve hukuk mücadelesi sürüyor. OSB ile ilgili yer seçiminin iptal edilmesi, çevre düzen planı, dönemin Amasya Valisi Mustafa Masatlı’nın ikinci kez OSB kurulması kararı mahkeme kararıyla iptal edildi. OSB yapılmak istenen alanın mera vasfının tespit edilmesi için 5 Kasım'da bilirkişi heyeti keşif yaptı.
OSB MÜDÜRÜ: TEK ENGEL MAHKEME HEYETİDİR
Köy halkının hukuk mücadelesi üç yıldır sürerken OSB Müdürü Orhan Ceylan, OSB projesine yönelik yürütmeyi durdurma ve iptal kararları alan mahkemeleri hedef aldı. Taşova Karadeniz Kültür ve Dayanışma Derneği’nin ilçe merkezine astığı 'Taşova’nın geleceğini karartmaya kimsenin hakkı yoktur, OSB’yi istiyoruz' yazılı pankartın fotoğrafını sosyal medya hesabından paylaşan Ceylan, "OSB’nin kurulmasına kim engel?" sorusuna verdiği yanıtta şu ifadeleri kullandı:
"Bu işte ne yazık ki tek engel ikna olmuş mahkeme heyetidir. Size şöyle anlatayım; Taşova’ya kurulacak bir OSB alanı için il genelinde araştırma yapılmasını isteyen o da yetmezmiş gibi mevcut OSB’lerin içinde Taşova OSB kurulabilir mi gibi akla ziyan gerekçelerle OSB'yi iptal eden heyettir. Mahkeme açılalı 40 ay olmuş hâlâ meraların vasfını belirleyememiş bir heyet var karşımızda, ne diyelim. Ve en önemlisi ne yazık ki biz ilk etapta alt mahkemedeki davaları kazanmışken medya ve sosyal medyada çeşitli haberler yapılınca bu heyetin görüşünün değişmesi. Adalet artık TV de Twitter’da Facebook'ta aranacak anlaşılan..... OSB ile ilgili tek engel mahkemelerin yanlış anlaması ve yorumlamasıdır. "
'BU İFADELER MAHKEME HEYETİNE HAKARETTİR'
Artı Gerçek'e konuşan Çambükü Köyü halkının avukatları OSB Müdürü Ceylan'ın açıklamalarına tepki gösterdi. Avukat Selim Saray, "Kaç yıldır olmayan OSB için boştan yere maaş alıyor, hukuk tanımaz bir söylemde bulunuyor. Bana göre cumhuriyet savcısının re'sen harekete geçmesi lazım. Burada üç yıldır süren bir hukuksal mücadele var ve mahkeme heyeti kılı kırk yararak kararlar veriyor. Bu ifadeler mahkeme heyetine hakarettir. Yargı makamını hedef alan akla ziyan bir paylaşım. Hukukçu olarak bu ifadeleri kabul etmemiz asla mümkün olamaz. OSB Müdürü görevli mahkemeler hakkında sosyal medyada kimden cesaret alarak bu ifadeleri kullanabiliyor? Anayasa Mahkemesinin kararlarının tanınmadığı ülkenin geldiği nokta bu. Bunu asla kabul etmiyoruz" dedi.
'HUKUK İŞLEDİĞİ ZAMAN ZORLARINA GİDİYOR'
Avukat Mehmet Celep de "Mahkeme heyetine yönelik bu ifadelerin hiçbir hukuki temeli yok. Mahkemeler yargılama süreci ne gerektiriyorsa onu yapıyorlar ve kılı kırk yararak hukuka uygun davranıyorlar. Evet, zaman kaybı oluyor ama mahkemeler eninde sonunda doğru kararlar veriyor. Bu o kişinin kendi yorumu. Hemen hızlıca, hukuku, kimseyi dinlemeden OSB kurmak istedikleri için askeri, polisi köye yığdılar. Hukuku yok sayarak oraya OSB kurma amacında olduklarından hukuk işlediği zaman zorlarına gidiyor" diye konuştu.
KÖY HALKI DÖVÜLEREK GÖZALTINA ALINMIŞTI
Amasya Valiliği, 2021 yılında Taşova ilçesine bağlı Çambükü Köyü'nde OSB yapmaya karar verdi. 18 Ekim 2022’de iş makineleri araziye girip köylülerin ceviz, kiraz, elma fidanlarını söktü. Duruma engel olmaya çalışan köy halkı güvenlik güçleri tarafından dövülerek gözaltına alındı. OSB'ye direnen Çambükü Köylüleri, hukuk mücadelesini başlattı.
Çambükü Köyü'deki OSB projesi: Mera vasfının tespiti için keşif
Çambükü'ne OSB iptal edildi ama tartışma bitmiyor: 'Kimse bizi hedef göstermesin'
Kavacık’ta OSB'ye Danıştay'dan ret: Köy halkı altı yıllık mücadeleyi kazandı