Çay üreticilerine polis müdahalesi: Çok sayıda gözaltı
Hopa ilçesinde, çayda uygulanan kota ve kontenjan uygulamasını protesto etmek isteyen çay üreticilerine polis müdahale etti. Çok sayıda üretici gözaltına alındı.
Çay hasadının başlaması ile birlikte Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nün (ÇAYKUR) günlük dönüm başına 15 kilogram çay alacağını açıklamasına üreticilerin tepkisi devam ediyor. Bugün Rize’nin Fındıklı ve Artvin’in Hopa ilçelerinde basın açıklaması düzenleyen çay üreticileri uygulanan kotayı protesto etti. Hopa Meydanı’nda bir araya gelerek ÇAYKUR Hopa Çay Fabrikası’na yürümek isteyen üreticilerin önü polis tarafından kesildi. Üreticilerin yürüyüşe geçmesi üzerine kitleye biber gazı ile müdahale eden polisler 20’den fazla kişiyi gözaltına aldı.
MEYDANDA BEKLEYİŞ SÜRÜYOR
Polis müdahalesi ve gözaltıları protesto eden çay üreticileri gözaltına alınan kişiler bırakılana kadar meydandan ayrılmayacaklarını söyledi. Sık sık "Polis defol bu memleket bizim" sloganları atan çay üreticileri alkışlar ve ıslıklar ile alanda beklemeye devam ediyor. Öte yandan polis müdahalesi sırasında baygınlık geçiren 2 kişi de hastaneye kaldırıldı.
Çay üreticilerine polis müdahalesi: Çok sayıda gözaltıhttps://t.co/ZV5KaimALC pic.twitter.com/O8xWxdgzyA
— +GERÇEK (@artigercek) May 27, 2021
FINDIKLI’DA DA EYLEM
Rize’nin Fındıklı ilçesinde de bir araya gelen çay üreticileri Fındıklı Merkez Camisi önünde basın açıklaması düzenledi. "Emeğimize ve geleceğimize sahip çıkıyoruz" pankartını açan üreticiler sık sık "Çayda kotaya, kontenjana son" ve "Özeller şaşırma, sabrımızı taşırma" sloganları atıldı. Üreticiler Arvin-Rize kara yolunda yaş çayları yola dökerek trafiği bir süre kapattı. Yanlarında getirdikleri çayları yola döken yurttaşlar kotanın kaldırılmasını istedi.
ÇAY ÜRETİCİSİ İSYANDA
Üreticiler adına basın açıklamasını okuyan Fatma Özlem Ortahisar, bin bir zorlukla çay toplayarak geçinmeye çalıştıklarını belirtti. Emeklerinin hiçe sayıldığını aktaran Ortahisar, "Çayda kota ve kontenjan uygulanmakta, üreticiler özellere mahkum edilmekte, özeller ise neredeyse devletin açıkladığı taban fiyatın yarısı kadar fiyata çay alımı yapmaktadır. Çay üreticisi isyandadır. Bir an önce bu sorunlarımızın çözüme kavuşması için yetkililer üreticiyle bir araya gelmeli ve çay kanunu çıkartılmalıdır. Çayda kota ve kontenjan kaldırılmalı, açıklanan taban fiyatın altında çay alımına izin verilmemelidir" dedi.
‘BİZ SİZİ ÇAY İÇİN DİYE GÖNDERMEDİK’
Basın açıklamasında konuşan Fındıklı Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Özsoy da özel sektörün ‘zarar ediyor’ bahanesi ile çay fiyatını sürekli düşürdüğünü belirtti. 1 buçuk milyon tonluk çayın yarısının özel sektör tarafından alındığını söyleyen Özsoy, "Her yıl binlerce ton üretim kapasitesini artıran sektör nasıl zarar ediyor? Bir diğer bahane ise serbest piyasa. Bir yaş çay fabrikası imalatta çalıştırdığı bir işçiyi asgari ücretle çalıştırıyor. Biz bu sosyal devletin parçası değil miyiz? Biz de asgari ücret istiyoruz. Çay bölgesinin milletvekillerine sesleniyorum, Giresun’dan, Of’a, Borçka’ya, Rize’ye... Biz sizi Meclisteki odanızda ürettiğimiz çayı keyifle için diye göndermedik. Geleceğimiz olan çaya sahip çıkın diye gönderdik. Çay kanunu istiyoruz" diye konuştu.